Pehr Evind Svinhufvud syntyi Rapolan kartanossa

PIRKANMAA / SÄÄKSMÄKI – Ukko-Pekan eli presidentti kasvokuva on ikuistettu Rapolan kartanon puutarhaan. Vuonna 1937 paljastettu patsas muistuttaa, miten Svinhufvud syntyi ja eli lapsuutensa Rapolassa. Kartanossa asui useampi sukupolvi. Svinhufvud-suku aateloitiin jo 1500-luvulla. Rapolan kartano sijaitsee Sääksmäellä kauniissa harjumaisemissa Rapolan muinaislinnan juurella.

Vuonna 1961 syntyneen Pehr Evindin lapsuuteen liittyi isän ja isoisän traaginen kuolema. Isä merikapteeni Pehr Gustaf Svinhufvud hukkui Kreikan saaristossa 27-vuotiaana. Pehr Evind oli silloin vasta 2-vuotias. Poika vietti tämän jälkeen isoisänsä kodissa Sääksmäen Rapolassa. Isoisän nimi, Pehr Gustav, oli sama kuin Pehr Evindin isällä.

Rapola pakkohuutokaupattiin, kun isoisä jouduttuaan talousvaikeuksiin ampui itsensä. Perikunta teki konkurssin. Pehr Evind Svinhufvud muutti äitinsä Olga von Beckerin ja isosiskonsa kanssa Helsinkiin.

Svinhufvud valmistui filosofian maisteriksi ja myöhemmin varatuomariksi. Hän toimi valtionhoitajana Suomen itsenäistyttyä ja valittiin tasavallan kolmanneksi presidentiksi 1931. Rapolaan hän ei palanut, vaan Luumäen Kotkanniemestä tuli hänen kotinsa vuodesta 1908. Svinhufvud kuoli Luumäellä 1944. Leppoisa Ukko-Pekka nautti laajaa suosiota.

Svinhufvud-suku omisti Rapolan vuosina 1725-1868. Useamman omistajavaihdoksen jälkeen vuonna 1993 Rapolan kartano ja muinaismuistoalue siirtyi Suomen ensin valtion omistukseen. Nyt Rapolan kartano on yksityisomistuksessa.

Kartanon päärakennuksen nykyinen ulkonäkö on peräisin vuodelta 1923. Alla olevan holvikellarin arvellaan olevan 1600-1700 -luvuilta. Pihapiirin rakennuksista vain osa on säilynyt. 1800-luvun kivinavetan lisäksi pihapiiriin kuuluu muun muassa aittoja, pakaritupa, puoti ja sauna.

RAPOLAN KARTANO

Osoite: Rapolantie, Sääksmäki (Valkeakoski).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Päivölän Mannerheim-kokoelma on eräs Suomen laajimmista

LUE MYÖS: Rapolan muinaislinnan sijainti tarjoaa upeat näkymät

LUE MYÖS: Sääksmäen kirkko ja kotiseutumuseo

LUE MYÖS: Visavuoren Emil Wikströmin taiteilijakoti on monen suosikkikohde

LUE MYÖS: Voipaalan kartano tunnetaan kummituksista ja komeasta puistostaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.