Voipaalan kartano tunnetaan kummituksista ja komeasta puistostaan

PIRKANMAA / SÄÄKSMÄKI – Sääksmäellä sijaitsevassa Voipaalan kartanossa kannattaa varautua kummituksiin. Täällä on koettu ajan saatossa useita ihmeellisiä asioita. Monet ihmiset ovat kuulleet epämääräisiä ääniä. Onpa rakennuksessa nähty hiippailevan vanhan harmaapukuisen naisenkin. Muutama uskalikko on yrittänyt yöpyä kartanon päärakennuksessa, mutta ovat joutuneet pakenemaan paniikissa ulos rakennuksesta.

Rapolanharjun rinteellä sijaitsevan Voipaalan historia ulottuu 1500-luvulle, jolloin se toimi ratsutilana. Kartanon loistonaika alkoi 1700-luvulla, kun kenraalimajuri Hans Erik Gripenberg osti tilan. Hän purki päärakennuksen ja rakensi tilalle uuden. Se lienee ollut eräs Suomen suurimmista hirrestä tehdyistä asuinrakennuksista.

Voipaalan barokkityylinen puutarha oli 1700-luvulla harvinaisuus Suomessa. Päärakennuksen eteläpuolelle levittäytyi symmetriset istutukset ja iso hedelmätarha. Omena- ja kirsikkapuut sekä viinimarjapensaat olivat vielä siihen aikaan harvinaisia Suomessa. Kerrotaan, että Venäjän keisari Aleksanteri I olisi yöpyessään vuonna 1819 Voipaalassa maistellut puutarhan omenoita. Kartanolta puutarhan halki johti suora tie Sääksmäen kirkolle.

Gripenbergien jälkeen Voipaala siirtyi majuri Frans Wilhelm Nervanderin omistukseen. Hän purki Gripenbergin hirsilinnan ja rakensi tilalle uuden. Nervanderin aikainen päärakennus tuhoutui tulipalossa. Vuonna 1912 valmistui nykyinen jugendtyylinen Voipaalan päärakennus.

Kartano on nykyisin Valkeakosken kaupungin omistuksessa. Voipaalasta on tehty monipuolinen kulttuurikeidas. Päätalossa järjestetään taidenäyttelyitä ja konsertteja. Pihapiirin vanhassa 1700-luvun pakarissa ja pytinkissä on majoitus- ja näyttelytiloja. Viljamakasiini kunnostettiin kuvanveistäjä Elias Ilkan ateljeeksi. Tila toimii kesäisin näyttelytilana. Vanhassa navetassa on Sääksmäen kirjasto.

VOIPAALAN KARTANO

Osoite: Sääksmäentie 772, Sääksmäki (Valkeakoski).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Päivölän Mannerheim-kokoelma on eräs Suomen laajimmista

LUE MYÖS: Pehr Evind Svinhufvud syntyi Rapolan kartanossa

LUE MYÖS: Rapolan muinaislinnan sijainti tarjoaa upeat näkymät

LUE MYÖS: Sääksmäen kirkko ja kotiseutumuseo

LUE MYÖS: Visavuoren Emil Wikströmin taiteilijakoti on monen suosikkikohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.