Rapolan muinaislinnan sijainti tarjoaa upeat näkymät

PIRKANMAA / SÄÄKSMÄKI – Rapolanharju näkyy kauas Hämeenlinna-Tampere -moottoritielle. Kannattaa poiketa pois tieltä ja suunnistaa harjun laelle ihailemaan upeita maisemia. Näin tekivät myös monet merkkihenkilöt kansallisromantiikan aikakaudella.

Eräs heistä oli taiteilija Akseli Gallen-Kallela, joka ikuisti Rapolanharjun maisemat Juseliuksen mausoleumin Kevät-freskon taustamaisemaksi. Museovirasto on määritellyt jääkauden synnyttämän Rapolanharjun yhdeksi Suomen arvostetuimmaksi kulttuuriympäristöksi.

Jos on Rapolanharjun kauneus ainutlaatuista, on myös alueen historia merkittävä. Harjun päälle muinoin rakennettu linnoitusjärjestelmä on poikkeuksellisen suuri. Muinaislinna muodostuu 400 metriä pitkästä ja 200 metriä leveästä harjulaajentumasta. Voipaalan taidekeskuksen tallipihan välistä lähtevä polku (seuraa opasteita) johtaa harjun laelle.

Polku on melko helppokulkuinen, mutta korkeusero on suuri. Harjun laki kohoaa noin 70 metriä Vanajaveden pinnan yläpuolelle. Matka harjun laelle on muutama sata metriä.

Rapolan muinaislinna on todennäköisesti rakennettu 800-1000 -luvuilla. Harjun päälle rakennettiin maastoa hyväksi käyttäen noin kilometrin pituinen kehämäinen kivistä ladottu valli. Sen päälle pystytettiin parin metrin korkuinen hirsivarustus. Puuosat ovat jo aikoja sitten maatuneet, mutta osa kivirakennelmista on yhä löydettävissä. Ylös johtavan polun alkuun on tehty jäljitelmä alkuperäisestä hirsivarustuksesta.

Rapolan linnoitusta ei ilmeisesti käytetty kuin vain vaaran uhatessa. Suuren kokonsa puolesta se tarjosi suojaa suuremmallekin väestölle. Muinaislinnan lähistöllä on muitakin muinaisjäännöksiä, kuten kalmistoja ja muinaispelto. Rapolanharjun juurella on Rapolan kartano, joka presidentti Svinhufvudin syntymäpaikka.

RAPOLAN MUINAISLINNA

Osoite: Sääksmäentie 772, Sääksmäki (Valkeakoski).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Päivölän Mannerheim-kokoelma on eräs Suomen laajimmista

LUE MYÖS: Pehr Evind Svinhufvud syntyi Rapolan kartanossa

LUE MYÖS: Sääksmäen kirkko ja kotiseutumuseo

LUE MYÖS: Visavuoren Emil Wikströmin taiteilijakoti on monen suosikkikohde

LUE MYÖS: Voipaalan kartano tunnetaan kummituksista ja komeasta puistostaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.