Räisälä-keskus kertoo suomalaisista, jotka joutuivat jättämään kotinsa

SATAKUNTA / KÖYLIÖ – Ellemme tunne menneisyyttämme, olemme kadottaneet tulevaisuutemme. Tämä viisaus on kirjoitettu näkyvästi esille Räisälä-museon seinälle.

Köyliön keskustassa aivan Lalli-patsaan vieressä sijaitsevaan Räisälä-keskukseen on tallennettu tietoa rajan taakse jääneen kunnan ja sen asukkaiden menneisyydestä ja nykyisyydestä. Museo kertoo suomalaisista, jotka joutuivat jättämään kotinsa ja aloittamaan uuden elämän kaukana juuristaan.

Nimet Martti Vainio ja Arto Javanainen ovat tuttuja useimmille suomalaisille. MM-tason jousiampuja Matti Haikonen, aitajuoksija Hannu Ehoniemi ja kymmenottelija Seppo Suutari, oopperalaulaja Malmi Vilppula tai arkeologi Theodor Schvindt ovat vieraampia. Yhteistä heille on vahva kytkös Räisälään.

Merkittävin räisäläispariskunta lienee ollut Juho ja Maria Lallukka, suuren viipurilaisen tukkuliikkeen omistajat. He pyrkivät kohottamaan kotikuntansa opiskelumahdollisuuksia perustaen Räisälän kansanopiston. Sodan jälkeen opiston toiminta jatkui lähes näihin päiviin asti Satakunnassa.

Museon aulassa on nähtävänä Räisälän kirkon kello, joka otettiin evakkomatkalle mukaan jatkosodan lopussa. Eräs mielenkiintoisimmista Räisälä-keskuksen esineistä on kuntaa esittävä vanha kartta. Se tarttui erään suomalaissotilaan mukaan Räisälän kunnantalon seinältä joukkojen vetäytyessä kohti uutta rajaa. Vuosikymmeniä myöhemmin kartta päätyi Räisäläisten Säätiön haltuun. Nyt se on konservoituna kunniapaikalla museon seinällä.

Moni räisäläinen muutti kahteen kertaan, ensin talvisodan syttyessä ja vielä kerran jatkosodan päättyessä. Tuhannet siirtyivät ensin Pohjanmaalle ja sieltä Satakuntaan, kuten Euraan, Köyliöön, Kiukaisiin, Harjavaltaan jne. Eniten räisäläisiä asettui Kokemäelle. Tänne myös perustettiin ensimmäinen Räisäläisten Säätiön ylläpitämä Räisälä-keskus, josta se vuonna 2014 siirtyi Köyliöön.

RÄISÄLÄ-KESKUS

Osoite: Köyliöntie 2, Köyliö (Säkylä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Tuiskulan torpparimuseon miljöötä käytetään hyväksi kesäteatterin toiminnassa

LUE MYÖS: Talonpoika Lallin patsas muistuttaa kuuluisasta surmasta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.