Tuiskulan torpparimuseon miljöötä käytetään hyväksi kesäteatterin toiminnassa

SATAKUNTA / KÖYLIÖ – Köyliön Tuiskulan asukkaat väittävät, että heissä on voimaa kuin pienessä kylässä. Väitteessä on perää, kun tutustuu torpparimuseon ja kesäteatterin toimintaan. Kyläläiset ovat hienolla tavalla yhdistäneet museotoiminnan ja teatterimaailman. Molemmat tukevat toinen toisiaan. Historiallista torppariajan miljöötä käytetään taitavasti hyväksi kesäteatterin toiminnassa. Ja kaikki onnistuu tietysti vain talkootyöllä.

Museon perustajan, seppä F.J. Bärlingin, kuva on myös ikuistettu museoalueelle. Hänen intohimonsa oli vanhojen esineiden ja työkalujen keräily. Tuloksena oli komea kokoelma, joka tarvitsi myös säilytyspaikan. Näin samalla torpparimuseo sai alkunsa. Pajarakennus on sisustettu Bärlingin isoisän aikaiseen asuun. Nähtävänä on muun muassa palkeet, joilla puhallettiin ilmaa hehkuville hiilille. Näin saatiin rauta taottavaksi.

Torpparimuseon päärakennus, Ojalan torppa, kertoo, millaista oli aikoinaan, kun Suomessakin elettiin torppariaikaa. Taksvärkkikapula oli tuon ajan tärkeä kirjanpitoväline. Sen avulla kartanon herra ja hänelle töitä tekevä torppari merkitsivät tehdyt päivätyöt puukonviilloilla päiväpulkkaan. Taksvärkkikapulasta onkin tullut Tuiskulan torpparimuseon symboli.

Ojalan torppa on tyypillinen torpparin asunto. 1800-luvulla valmistunut rakennus on sen ajan tavan mukaan rakennettu vaiheittain. Porstuan lisäksi talossa on tupa, pirtti ja peräkamari. Huoneet on sisustettu huonekaluilla ja esineillä, joiden avulla on helppo aistia, millaista elämä oli yli 100 vuotta sitten.

Eräs museoalueen rakennuksista on ulkopäin vaatimattoman näköinen, mutta sisältäpäin erittäin kodikas Martan mökki, mäkitupalaisen yksikamarinen asunto. Pienessä mökissään on asunut Martta Kekonperä äitinsä ja tyttärensä kanssa. Myöhemmin Martta asui mökissään yksin.

Kannattaa tutustua myös tienvarressa olevaan Jussilan vanhaan kiviaitaan.

TUISKULAN TORPPARIMUSEO

Osoite: Ilmiintie 35, Tuiskula, Köyliö (Säkylä).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Räisälä-keskus kertoo suomalaisista, jotka joutuivat jättämään kotinsa

LUE MYÖS: Talonpoika Lallin patsas muistuttaa kuuluisasta surmasta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.