Juhlavuottaan viettävä 50-vuotias Raision kaupunki oli Loimun kotiottelussa TUTO Volleyta vastaan otteluisäntänä. Kerttula täyttyi jälleen hyvin.
Kerttulan liikuntahallin ovi käy tiuhaan. Lentopalloväki on Raisiossa ajoissa liikkeellä. Uuden Mestaruusliigakauden avausottelu Loimu vastaa TUTO Volley kiinnostaa. Jos on Kerttulan parketilla tarjolla herkkua, sitä on tarjolla myös heti hallin aulassa. Ottelun isäntä, juhlavuottaan viettävä Raision kaupunki, tarjoaa katsojille maittavaa täytekakkua.
Ei ole poikkeuksellista, että Raision kaupunki ja kaupunginjohtaja Eero Vainio on edustettuna tänään Loimun kotiottelussa.
Otteluillan isäntä, keski-ikään kasvanut Raision kaupunki, on nuorempi kuin jo eläkeiän kynnykselle yltänyt, vuonna 1958 perustettu Raision Loimu. Juhlavuottaan viettävä 50-vuotias Raision kaupunki muuttui kauppalasta kaupungiksi vuonna 1974.
Vielä 1970-luvulla Raisio tunnettiin Suomen suurimpana risteyksenä. Se oli aikaa, kun Raumantien ja Ohikulkutien sekä Raision keskustan uudet risteysjärjestelyt valmistuivat. Karun näkymän täydensi ison risteysalueen ylle rakennetut kävelysillat, harmaasävyiset betonirakennelmat. Rypsipellosta Raision keskustaksi, uutisoi aikoinaan Turun Sanomat maaseutupitäjän kehittymistä kaupungiksi.
Syystäkin silloin irvileuat naureskelivat maatalousvaltaisen ”käpykylän” uutta mairittelevaa kaupunki-titteliä.
Mutta eivät irvaille enää, eivät ainakaan turkulaiset urheilun ystävät.
Naapurikaupungissa Turussa puretaan kaupungin omistamia ränsistymään päässeitä liikuntapaikkoja. Kaupunki ei rakenna uusia tilalle, vaan urheiluseurat saavat itse rakentaa tai vuokrata omat tilansa. Sanoma urheiluseuroille on Turussa kylmää.
Toista on Raisiossa.
Raision Loimu kuuluu niihin urheiluseuroihin, joka on tehnyt omaa paikkakuntaansa hyvin tunnetuksi. Sana Loimu on varmasti se, mikä tulee ulkopaikkakuntalaisille eri puolilla Suomea ensimmäiseksi mieleen Raisiosta. Onhan Loimu pelannut lentopalloa Suomen ylimmällä sarjatasollakin yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1977, pidempään kuin yksikään toinen joukkue. Mestaruuksiakin on tullut useampia.
Ryppy kaupungin ja Loimun väliseen rakkauteen tuli varmasti silloin, kun raisiolaisjoukkueesta tuli toviksi turkulainen. Syykin oli inhimillinen. Raision Loimu oli pakkoraossa. Joukkue oli noussut keväällä 1977 lentopallon Mestaruussarjaan (nyk. Mestaruusliiga) ja Raision kauppaoppilaitos ei soveltunut liigapeleille. Kerttulan liikuntahallia ei ollut vielä siihen aikaan Raisiossa.
Syksystä 1979 lähtien Loimun pääsarjatason joukkue pelasi nimellä Raision Loimu -79. Sen virallinen kotipaikka oli Turku. Nimenvaihdos ei miellyttänyt kaikkia, ei perusloimulaisia eikä turkulaisiakaan. Raision salikurjuuteen tuli muutos vasta, kun Kerttulan liikuntahalli valmistui vuonna 1986.
2000-luvun alun huolestuttavat tapahtumat kertovat, kuinka tärkeäksi Raision Loimu on koettu Raision kaupungin imagolle. Kaikkien yllätykseksi aikoinaan illan Urheiluruudussa kerrottiin, että Raision Loimu, vieläpä edelliskauden Suomen mestari, ilmoitti luopuvansa sarjapaikastaan pääsarjatasolla. Syynä olivat joukkueen taloudelliset haasteet.
Kertoo jotain Loimun merkityksestä Raisiolle, kun jo seuraavana päivänä oli kaupungin päättäjien toimesta käynnistetty Pro Loimu -hanke, paikallisen seuran pelastusoperaatio. Tämä jos mikä kertoo Loimun suuresta merkityksestä kaupungin imagolle.
Historiasta on myös opittu. Loimu ei hanki pelaajia rahalla, vaan muilla syillä, kuten hyvällä valmennuksella ja laadukkailla Raision kaupungin mahdollistamilla olosuhteilla. Ei ole myöskään sattumaa, että Loimun Mestaruusliigajoukkueessa on pelannut useita oman seuran kasvatteja.
Raisiolaisen Loimun seuratoiminnalle on aina ollut oleellista talkootyön suuri merkitys. Ainuttakaan Mestaruusliigaottelua ei pelattaisi Raisiossa ilman paikallisia talkoolaisia. Loimun vapaaehtoiset ovat olleet mukana vuosikymmenien ajan. Mukana on jo toisen polvenkin talkoolaisia.
Vaikka Raisio ja Loimu liittyvät kiinteästi toinen toisiinsa, seuran tekemä otanta yleisöstä on yllättävä. Kerttulaan tulevista katsojista vain alle puolet on raisiolaisia. Yhteistyökumppaneistakin vain pieni osa on enää raisiolaisia yrityksiä. Samalla, kun Raisio Yhtymä on ollut Raision kaupungin kehittymisessä iso tekijä, oli se vuosien ajan Loimun suurin tukija. Sitä se ei kuitenkaan ole ollut enää vuosiin.
Raisiolaisuus on yhä olemassa, mutta se ei ole enää samanlaista kuin aikaisempina vuosina. Loimu haluaa kuitenkin säilyttää vanhan raisiolaisen identiteettinsä. Tämä tulee selväksi Loimun pelatessa kotiotteluitaan Kerttulassa. Etenkin, kun vastassa on naapurikaupungin TUTO Volley Turusta.
Avausottelu on tuttua loimulaisuutta – juuri sitä, mihin on Kerttulassa viime vuosina totuttu. Lähes 900 katsojaa luovat hienon tunnelman halliin. Loimu ja TUTO Volley tarjoavat yleisölle jännitysnäytelmän. Pääsarjatason lentopallolla kulkee nyt hyvin Turun alueella.