Rantasalmi tunnetaan muustakin kuin tasokkaasta museostaan

ETELÄ-SAVO / RANTASALMI – Pekka Lipponen on lupsakka savolainen seikkailija. Hänen parinaan häärää Kalle-Kustaa Korkki. Veijarit ovat suomalaisen kioskikirjallisuuden suosittuja hahmoja, joiden fiktiivisiä seikkailuja seurattiin aikoinaan innolla. Outsider-nimellä kirjoittanut Aarne Haapakoski sijoitti sankarinsa syntymäpaikan Rantasalmelle.

Lipposen nimi elä yhä vahvana paikkakunnalla kauppojen ja ravintoloiden nimissä.

Esa Pakarisen tähdittämä kotimainen kohelluselokuvan Rantasalmen sulttaanin käsikirjoitus on myös Haapakosken aikaansaannos.

Jos Pekka Lipposen fiktiivinen hahmo on nuoremmille ehkä vieras, ovat laulut Kun joulu on, Kun maass on hanki ja Arkihuolesi kaikki heitä liki jokaiselle tuttu. Näiden kauneimpien joululaulujen tekijänä on Rantasalmella syntynyt runoilija ja kirjailija Alpo Noponen (1862-1927). Mestarirunoilijalle on pystytetty muistomerkki Rantasalmen kotiseutumuseon pihamaalle.

Museo sijaitsee Rantasalmen keskustassa kauniissa järvimaisemassa. Kunta lahjoitti tontin ja kyläläiset rakennukset. Konttilan tilan päärakennus siirrettiin museoalueelle 1960-luvun alussa. Perinteistä maatalon piha-aluetta on täydennetty muun muassa tuulimyllyllä, savusaunalla, riihellä, riviaitalla, nukkuma-aitalla ja nuottakodalla.

Päärakennus on ollut alun perin sisäänlämpiävä savutupa, kuten tummat hirret kertovat. Päärakennuksen näyttelyssä esitellään rantasalmelaista kädentaitoja, esimerkiksi paikallista erikoisuutta, letkuvarsipiippua.

Piipunpoltto yleistyi Suomessa 1800-luvulla. Aluksi piiput olivat savesta tehtyä tuontitavaraa. Rantasalmi oli kuuluisa käsityöpitäjä. 1900-luvun alussa Rantasalmella oli kymmeniä piipuntekijöitä.

Piipun pesä tehtiin mieluummin visakoivusta. Imupää tehtiin lehmän sarvesta ja pitkävartisen piipun varsi valmistettiin metallilangasta kiertämällä. Ilmatiiveys taattiin päällystämällä varsi esimerkiksi nahalla.

RANTASALMEN MUSEO

Osoite: Ohitustie 7, Rantasalmi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.