Romantiikkaa huokuva Nylundin talo on Turun keskustan upein rakennus

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Katseenvangitsija. Arkkitehti Fritjof Strandellin jugendhelmi. Turun keskustan kaunein puutalo. Romanttinen konttorirakennus…

Käsityöläiskadun ja Yliopistokadun koristeellista kulmataloa voi tituleerata monilla eri sanoilla. Nylundin talona tunnettu rakennus on kulmatorneineen ja värikkäine taidelaseineen kaupungin kaunistus. Onpa sitä verrattu myös Ruissalon pitsihuviloihin.

Moni muistaa kyseisen kulmatontin Turun Pussi- ja Kirjekuoritehtaasta, joka toimi tällä paikalla vuodesta 1889 aina 1980-luvun alkuun asti. Toiminnan laajentuessa tilat kävivät ahtaiksi. Niinpä edessä oli muutto nykyaikaisiin tiloihin Urusvuoreen. Myöhemmin yritys lyhensi nimensä Turun Kirjekuoritehtaaksi ja fuusioitui osaksi isompaa konsernia.

Onneksi tehtailija Evert Nylundin keskustaan rakennuttama pitsitalo on säilynyt, vaikka vanhat tehdastilat ovatkin kunnostettu uusiokäyttöön.

Turun Pussi- ja Kirjekuoritehdas perustettiin lajissaan ensimmäisenä Suomessa vuonna 1874. Nylund tuli mukaan yrityksen toimintaan vasta hieman myöhemmin, aluksi vain osaomistajana, kunnes lopulta lunasti itselleen yrityksen kaikki osakkeet.

Aluksi tehdas valmisti paperipusseja, mutta laajensi toimintaansa pian myös kirjekuoriin. Kun työ tehtiin alkuaikoina käsityönä, tarjosi tehdas paljon töitä näppäräsormisille turkulaisnaisille. Kirjekuoritehdas olikin aikoinaan Turun suurimpia työnantajia.

Kun kysyntää riitti ja vähitellen hankittiin Saksasta koneitakin, tarvittiin asianmukaiset tilat. Tehdas oli aloittanut muualla, mutta siirtyi tässä vaiheessa Yliopistokadun (Venäjän Kirkkokadun) ja Käsityöläiskadun kulmaan. Tontilla sijainneet vanhat asuintalot purettiin ja niiden tilalle nousi tehdas- ja varastorakennuksia.

Vuonna 1989 Käsityöläiskadun puolelle rakennettiin nelikerroksinen tehdasrakennus. Muutamia vuosia myöhemmin Venäjän Kirkkokadun varteen nousi myös nelikerroksinen tehdasrakennus. Tässä tilassa toimi yrityksen kivi-, offset, pelti- ja kirjapainot. Huolimatta nimestään Turun Pussi- ja Kirjekuoritehdas yritys valmisti jonkin aikaa myös peltirasioita.

Tehtailija Nylund antoi arkkitehti Strandellille tehtäväksi suunnitella tontin kulmaan häntä varten oma yksityisasunto. Tehtävään valikoitui nuori nouseva arkkitehtisuuruus. Fritjof Strandellia pidetään 1900-luvun alun turkulaisen jugendin merkittävimpänä arkkitehtina. Juuri hän laati piirustukset komeimpiin Turun jugendrakennuksiin. Strandell asui itsekin perheensä kanssa suunnittelemassaan Hjortenissa. Hän tunsi hyvin paikalliset liikemiehet ja sai näin heiltä useita tilauksia. Strandellin suunnittelemat talot ovat yhä oleellinen osa Turun katukuvaa.

Nylundin koristeellinen rakennus, jonka alakerta on kiveä ja yläkerta puuta, valmistui vuonna 1902. Talossa oli alun perin kaksi asuinhuoneistoa, joissa toisessa oli peräti kymmenen huonetta ja oma kylpyhuone. Talon kulmassa sijaitsevan tornin koristeelliset ikkunalasit on suunnitellut saksalainen Willy Baer.

Vuosien myötä Nylundin talon sisätiloja muutettiin konttorikäyttöön. On sanottu, että tehtaan henkilökunnalla on ollut käytössään Turun romanttisin konttorirakennus.

Nyt Turun keskustan kaunein puutalo koristaa yhä aistikkaasti kaupunkikuvaa. Yli 100-vuotias Nylundin talo soveltuu mainiosti tämän päivän tarpeisiin. Kaikkea ei tarvitse aina purkaa uuden modernin tieltä. 1990-luvulla rakennuksen kivijalkakerroksessa aloitti Daily News -pubi. Kelpaa siellä siemailla ohrajuomaa historiallisessa ympäristössä.

NYLUNDIN TALO

Osoite: Yliopistonkatu 33, Turku.

KARTTA

LUE MYÖS: Turkulainen helmi – Olutravintola Hiivarin nostalginen tunnelma on kuin silloin ennen

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.