VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kaikki on niin kuin vuosikymmeniä sitten. Ja hyvä niin, sillä se on tarkoituskin. Käsityöläiskadulla entisen Turun pussi- ja kirjekuoritehtaan tiloissa on olutravintola, joka tarjoaa nostalgisen aikamatkan. Ravintola Hiivari voisi olla museo, mutta se on yhä edelleen suosittu paikka, missä istutaan mielellään oluttuopin ääressä iltaa.
Kaikki sai alkunsa, kun Turkuun muuttaneet Tahvo ja Raili Tiitta päättivät perustaa vuonna 1969 Rauhankadulle Hiivari-nimisen olutravintolan.
Se oli aikaa, kun Turkuun ilmestyi useita uusia olutravintoloita. Nimet, kuten Kantakrouvi, Olavin Krouvi, Eerikki, Haarikka, Hämeenportti, Kristiina, Kultainen Hirvi, Mosel, Surutoin jne. ovat tuttuja nimiä monille turkulaisille, mutta vain ani harva näistä olutravintoloista on enää olemassa – ei ainakaan aitona ja alkuperäisenä.
Hiivari tekee poikkeuksen. Se on yhä edelleen siinä asussaan kuin alkuperäiset omistajat, Tiitan pariskunta, sen haluaisikin olla. Ainoastaan ravintolan paikka on vaihtunut. Hiivari siirtyi jo vuonna 1984 Rauhankadulta nykyiselle paikalleen Käsityöläiskadulle.
Nimi Hiivari tarkoittaa myrskytuulta. Osuva nimi, sillä Hiivari oli aikoinaan suosittu paikka merimiesten ja merikapteenien keskuudessa. Samassa korttelissa sijaitsi aikoinaan merimiesvälitystoimisto Mylly. Se välitti työtekijöitä laivoihin. Tästä ajasta ovat muistona lukuisat merimiesten kaukomailta ravintolaan lähetetyt postikortit. Niitä on jäljellä satoja.
Jo ravintolaan sisääntulo on vaikuttava. Katutasolta laskeudutaan rappusia pitkin rakennuksen kellarikerrokseen. Seiniä koristavat punamustat kaakelit. Väreillä halutaan kunnioittaan Tiitan suvun karjalaisia perinteitä.
Ravintolan sisustus tummine huonekaluineen ja seinäpaneeleineen sekä entisaikojen alkoholimainoksineen tuo tuulahduksen monelle omasta nuoruudesta. Sisustuksen kruunaavat baaritiskin vieressä seisova Mikko Värinen -niminen posliinikoira sekä aito ja vieläpä toimintakuntoinen jukeboksi. Hiivarista löytyy myös viihtyisä lukunurkka lukuisine kirjoineen.
Ja kun itse olutravintola on klassikko, ovat myös ruokalistan annokset klassikkoja. Tarjolla on metsästäjänleikettä, wieninleikettä, kermassa haudutettua pyttipannua ja olutmestaria kermaisella kastikkeella. Eli tarjolla on kursailematonta kasarimurkinaa.
Keskiolut vapautui vuonna 1968 kauppoihin. Aluksi se ei juurikaan vaikuttanut olutravintoloiden kannattavuuteen, koska asiakkaat halusivat juoda ravintolassa väkevämpää A-olutta. Keskikaljaa pidettiin ”pölökaljana”, jota ei kehdattu juoda ravintolassa.
Hiivarissa on esillä useita Tiitan suvun vanhoja muistoesineitä, kuten koristeellisia huonekaluja, muotokuvamaalauksia ja valokuvia. Eräs erikoisuus on baaritiskin ylärivin vanhat pullot. Ne ovat sisältäneet aikoinaan yrttilikööriä, jota myytiin Typhoonissa eli nykyisessä Turkuhallissa pidettyjen jääkiekon MM-kisojen aikaan vuonna 1991.
Hiivari perustettiin aikakaudella, kun ravintolakulttuuri oli tyystin toisenlainen kuin nykyisin. Oli tarkoin määritelty, kuinka lähekkäin ravintolat saivat sijaita toisiinsa nähden. Turun pussi- ja kirjekuoritehdas siirtyi Käsityöläiskadulta laitakaupungille ja vapautuneet tilat muutettiin uusiokäyttöön. Hiivarille kunnostettiin tilat entisen paperivaraston kellarikerrokseen.
Henkilökuntaa tarvittiin enemmän. Jo ulko-ovella seisoi portsari tarkistamassa sisälle pyrkivien kuntoa ja vaatetusta. Oli vahtimestari, viinakassanhoitaja, tarjoilijoita ja keittiöhenkilökuntaa. Tarjoilu tapahtui vain pöytiin eikä juomien kanssa voinut siirtyä pöydästä toiseen. Yhdessä vaiheessa tuli mahdolliseksi maksaa alkoholijuomansa pankkikortilla.
Nyt vakituista henkilökuntaa on vain kaksi. Hiivarin arkea pyörittävät perustajien Tahvon ja Railin tytär Marja Tiitta sekä myös Marjan tytär Nina Tiitta. Jälkimmäinen on siis jo suvun kolmatta sukupolvea.
OLUTRAVINTOLA HIIVARI
Osoite: Käsityöläiskatu 5, Turku.
LUE MYÖS: Romantiikkaa huokuva Nylundin talo on Turun keskustan upein rakennus