RUK-museo yllättää laajuudellaan ja monipuolisuudellaan

KYMENLAAKSO / HAMINA – Haminan Reserviupseerikoulun museo eli RUK-museo yllättää laajuudellaan ja monipuolisuudellaan. Vuonna 1975 perustetun museon kokoelma on laajentunut vaatimattomasta alusta näyttäväksi kokonaisuudeksi. Ajatus museon perustamisesta syntyi jo 1960-luvulla. Oppilaskunnan ja sen kannatusyhdistyksen aloitteesta museo sai tilat Haminan Mannerheimintien varrelta vanhasta päävartiostosta.

Vähitellen museon tilat kävivät ahtaaksi. Ulos sijoitettu raskas kalustokin sai olla säiden armoilla. 1990-luvulla Sotilaskotiyhdistykseltä vapautui yhdistyksen käytössä ollut ”Pikkusotkurakennus”. Kadettikoulukadun tila rakennettiin sodan jälkeen. Näihin tiloihin RUK-museo pääsi muuttamaan 1996. Tärkeää lisätilaa saatiin Pahkajärvihallista, joka valmistui 2000. Hallin ulkopuolella on katoksen alla paikka T-54 taistelupanssarivaunulle ja Protosisu-maastokuorma-autolle.

RUK-museon tehtävänä on kerätä ja tallentaa Reserviupseerikoulun ja sen oppilaskunnan historiaan liittyvää aineistoa ja esineistöä aina 1920-luvulta alkaen. Kaikki näytillä olevat esineet ja kalusto ovat olleet RUK:n koulutuskäytössä. Pahkajärvihalliin on sijoitettu tilaa vievät raskaat aseet. Sisällä tuloaulan jälkeen on hienosti toteutettu kiertävä näyttelytila.

Vitriineihin on sijoitettu havainnollisesti kohtauksia upseerioppilaan koulutuksesta. Esillä on myös runsaasti valokuvamateriaalia aina koulun perustamisesta alkaen. Lisäksi nähtävänä on RUK:n perinne-esineistöä, kuten lippu, kunniamiekka ja kurssipuukko.

Reserviupseerikoulutus aloitettiin Haminassa pian maamme itsenäistymisen jälkeen. Talvi- ja jatkosodan aikana koulutusta annettiin Niinisalossa. Sodan jälkeen vuonna 1948 palattiin takaisin Haminaan. Lähes sadan vuoden aikana on pidetty kymmeniä kursseja ja kymmenet tuhannet upseerit ovat valmistuneet.

Museovierailuun voi yhdistää tutustumisen Wanha Veteraani -museon, joka sijaistee  RUK-museon vieressä.

RUK-MUSEO

Osoite: Kadettikoulunkatu 8, Hamina.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kauppiaantalomuseon tunnelma on käsinkosketeltava

LUE MYÖS: Haminan kaupunginmuseo esittelee kaupungin historiaa

LUE MYÖS: Wanha Veteraani on omistettu Suomen YK:n rauhanturvaajille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.