Wanha Veteraani on omistettu Suomen YK:n rauhanturvaajille

KYMENLAAKSO / HAMINA – Uuden museon avaaminen ei ole nykyään ihan jokapäiväistä. Näin kuitenkin tapahtui Haminassa, kun Wanha Veteraani -niminen museo avasi ovensa. Museon sijainti on mainio, sillä se sijaitsee Haminan varuskunta-alueen ja RUK-museon vieressä.

Jo museon pihamaalle tullessa aistii, mistä on kysymys. Pääpaino on vahvasti YK:n rauhanturvaaminen suomalaisesta näkökulmasta. Museo ilmaisee asian näin: ”Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskuksessa on lippulaivana rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiasta ja nykypäivästä kertova, jatkuvasti uudistuva, valtakunnallinen perusnäyttely”.

Näyttelyn pohjana on rauhanturvaveteraani Ismo Flinkin vuosikymmenien aikana keräämä ainutlaatuinen kokoelma materiaalia kaikista niistä operaatioista, joissa suomalaisia rauhanturvaajia on ollut mukana. Esillä on muun muassa YK-, NATO- ja EU-operaatioiden lippuja ja ajoneuvolippuja eri vuosikymmeniltä sekä rauhanturvaajien asuja, kypäriä, hattuja, baretteja ja varusteita.

Itseasiassa nähtävää on niin paljon, että vierailu tässä museossa venähtää ennakoitua pidemmäksi. Esillepanoon valaistuksineen on myös panostettu. Lopputulos on tyylikäs. Lisäarvoa tuovat monipuolisesti toteutetut vaihtuvat näyttelyt.

Yksi osasto on varattu kenraali Ensio Siilasvuolle. Hänellä on ollut suomalaisista upseereista pisin ura YK:n rauhanturvaamisoperaatioissa. Perilliset ovat muun muassa antaneet kenraalin kunniamerkit näytteille.

Yksi museon vitriineistä on omistettu Elisabethin enkeleille. Suomalaiset naiset ovat turvanneet rauhaa maailman eri konfliktipesäkkeissä 30 vuotta, kun ensimmäiset turvaajanaiset lähetettiin Lähi-itään 1991 ministeri Elisabeth Rehnin ansiosta.

Wanhassa Veteraanissa voi myös majoittua ja ruokailla. Museon pihalle rakennettiin samankaltainen tukikohta kuin suomalaisilla rauhanturvaajilla on kriisinhallintaoperaatioissa. Kannattaa tutustua etukäteen Wanha Veteraani -museon monipuoliseen internetsivustoon.

Museovierailuun voi yhdistää tutustumisen RUK-museoon, joka sijaistee Wanha Veteraani -museon vieressä.

WANHA VETERAANI

Osoite: Kadettikoulunkatu 7, Hamina.

KARTTA

Lue lisää

LUE MYÖS: Kauppiaantalomuseon tunnelma on käsinkosketeltava

LUE MYÖS: RUK-museo yllättää laajuudellaan ja monipuolisuudellaan

LUE MYÖS: Haminan kaupunginmuseo esittelee kaupungin historiaa

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.