Iiitin kirkonkylä tunnetaan kauneudestaan

KYMENLAAKSO / IITTI – Iitti tunnetaan Tiltustaan. Kuplettilaulajan ja lauluntekijän Hiski Salomaan Iitin Tiltu oli iloluontoisen naisen maineessa. Nykyään Iitin Tiltu on arvonimi. Vuodesta 1986 lähtien titteli on annettu osaaville iittiläisille naisille kaksivuotiskaudeksi kerrallaan.

Iitti tunnetaan myös kauneudestaan. Yleisradio ja Matkailun edistämiskeskus valitsi aikoinaan Iitin historiallisen keskuksen, kirkonkylän, Suomen kauneimmaksi kyläksi. Kolmen järven välisellä kannaksella sijaitseva kirkonkylä on säilyttänyt vanhanajan idyllinsä. Useat 1800-luvun kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset ovat yhä jäljellä.

Kylän arkkitehtoninen helmi on syvänpunainen puukirkko. Vuonna 1693 valmistunut ristikirkko on yksi Suomen 1600-luvulta säilyneistä puukirkoista. ”Iitinpunainen” väri on ollut kirkon tunnus 1800-luvulta alkaen. Kirkossa on teräväharjainen hollantilainen aumakatto.

Viereinen puinen kellotapuli edustaa samaa tyylisuuntaan. Alun perin kirkossa oli erikseen ”vesikansan puoli” ja maakansan puoli”. Jälkimmäiset saapuivat kirkolle hevoskyydillä ja vesikansa kirkkoveneillä. Sisään omille puolilleen mentiin eri ovista.

Iitin kirkossa ja pappilassa järjestetään Iitin musiikkijuhlat. Tapahtuma huipentuu pianonkantoon Hiidenvuoren laelle ja siellä pidettävään yökonserttiin. Iitin museo sijaitsee Museomäellä entisessä 1830 rakennetussa viljamakasiinissa. Esillä on vanhaa talonpoikaisesineistöä. Makasiinin lisäksi alueella on luhtiaitta ja riihi 1740-luvulta.

Kirkonkylä oli Iitin keskus, kunnes Helsinki-Pietari-junayhteys valmistui. Hallinnollinen keskus siirtyi kirkonkylän eteläpuolelle Kausalaan. Uutta kirkkoa ei kuitenkaan rakennettu. Sen sijaan Kausalassa (Keskikatu 4) on vuonna 2003 valmistunut ortodoksinen tsasouna, joka on pyhitetty Neitsyt Marian syntymän muistolle.

IITIN KIRKKO

Osoite: Iitintie 846, Iitin kirkonkylä.

KARTTA

IITIN MUSEO

Osoite: Museotie 8, Iitin kirkonkylä.

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Karralan kotiseututalo kunnioittaa Vihtori Mäkisen perintöä

LUE MYÖS: Lyöttilän kenttälinnoitukset rakennettiin Venäjän vallan aikana

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.