Salon Elektroniikkamuseo vie lapsuuden ja nuoruuden muistoihin

VARSINAIS-SUOMI / SALO – Elektroniikasta vähemmän ymmärtäväkin oivaltaa oitis, kuinka arvokkaasta ja monipuolisesta kokoelmasta onkaan kysymys. Salon kaupungin elektroniikkakokoelmiin on tallennettu pääosin kotimaassa, mutta myös ulkomailla valmistettuja laitteita. Keräilyn tulos: tuhansien nostalgisten elektroniikkaesineiden kokoelma.

Entisen Salora-tehtaan tiloissa (nykyisin Astrum) on hyllymetreittäin radioita, televisioita, puhelimia, monitoreja ja mittalaitteita. Kirjallisuus- ja arkistomateriaali käsittää huolto-ohjeita, kytkentäkaavioita, tuote-esitteitä, laite- ja tuotantovalokuvia, -videoita, -dioja, mainosmateriaalia, puhelin-, radio-, televisio- ja atk-alan kirjoja sekä elektroniikka-alan lehtiä.

Kaikki sai alkunsa vuonna 1928, kun Fjalar Nordell ja Sulo Koskinen ryhtyivät valmistamaan Salossa radiovastaanottimia. Myöhemmin yritys sai nimen, Salora.

1950-luvulla, radion kulta-aikana, Salora valmisti Suomen ensimmäiset Ula-radiot ja mustavalkotelevisiot. 1960-luvulla alkoi radiopuhelimien aika. 1970-luvulla Salora oli televisiovastaanottimien markkinajohtaja Suomessa. Pian tuotanto laajentui stereovastaanottimilla. 1980-luvun lopulla Salora fuusioitui Nokian kanssa.

Elektroniikkamuseon upeinta antia ovat nostalgiset radiovastaanottimet. Vanhimmat ovat 1920-luvulta. Radiot on sijoitettu ajallisesti eri vuosikymmenille. Ne kertovat radiovalmistuksen historiasta ja havainnollistavat muotoilun kehitystä. Monet vastaanottimet ovat todellisia kaunottaria.

Salon elektroniikkamuseo omistaa myös yksityisen Mellilän radio- ja puhelinmuseon kokoelman. Saloran omien merkkien ohella näyttelyyn on kerätty myös Asan, Helkaman ja Fennon valmistamia laitteita. Museossa voi kuunnella myös vuosikymmenten radio-ohjelmia. Monelle vierailu täällä on samalla aikamatka omaan lapsuuteen ja nuoruuteen.

ELEKTRONIIKKAMUSEO

Osoite: Salorankatu 5-7 (Astrum-keskus, ovi 7), Salo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Salon Meritalon museossa on nähtävänä entisaikojen koulu opettajan asuntoineen

LUE MYÖS: Taidemuseo Veturitalli – veturipilttuu muutettiin näyttelytilaksi rakennuksen historiaa kunnioittaen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.