Taidemuseo Veturitalli – veturipilttuu muutettiin näyttelytilaksi rakennuksen historiaa kunnioittaen

VARSINAIS-SUOMI / SALO – Taide tekee ihmiselle hyvää. Salon taidemuseon, Veturitallin, mielenkiintoinen 100-vuotinen historia ja onnistunut uusiokäyttö saa jo hyvälle mielelle. Nautinnon täydentää taidemuseossa järjestettävät vaihtuvat taidenäyttelyt.

Veturitalli avattiin taidemuseona vuonna 1998. Liki 100 vuotta aikaisemmin käynnistyi junaliikenne Karjaan ja Turun välillä. Vetureita varten tarvittiin oma huoltorakennus. Paloturvallisuuden vuoksi se päätettiin rakentaa punatiilestä ja hieman syrjään muista asemarakennuksista. Veturitallin vanhin osa rakennettiin Valtionrautateiden arkkitehti Knut Nylanderin suunnitelmien mukaan 1800-luvun lopulla.

Alun perin vetureita varten oli kaksi pilttuuta, mutta myöhemmin laajennuksen myötä tilaa oli useammalle veturille.

Sisäpihan kääntöpöydällä veturit ohjattiin raiteita pitkin omiin pilttuisiin. Yhä edelleen yksi veturi on sijoitettu museon sisäpihan kääntöpöydälle eli venkipöydälle. Se hankittiin kunnostettuna Haapamäen Veturipuistosta. Veturi on vuodelta 1921 ja oli aktiiviliikenteessä vielä 1970-luvulle asti.

Käytöstä pois jäänyt vanha veturitalli muutettiin näyttelytilaksi rakennuksen historiaa kunnioittaen.

Sisätilat puhdistettiin ja maalattiin. Huoltoa varten tarkoitetut rasvamontut täytettiin. Taidemuseon tarpeita varten rakennettiin uusi valkoinen siipiosa. Siinä sijaitsevat museon toimisto- ja työtilat, taideteosten säilytystilat sekä kahvila. Vanhan entisöimisestä ja uudisosa suunnittelusta vastasi arkkitehti Lauri Hollmén.

Lopputulosta voidaan pitää varsin onnistuneena. Monet yksityiskohdat muistuttavat rakennuksen aikaisemmasta käytöstä. Salon taidemuseo onkin jo arkkitehtonisesti mielenkiintoinen kohde. Historiallinen rakennus on säilytetty omalla paikallaan ja omassa ympäristössään, ja silti se tarjoaa asianmukaiset tilat taidemuseolle.

Salon kaupungin omistamassa taidemuseossa järjestetään useampia näyttelyitä vuosittain. Mukaan on valittu paikallista, valtakunnallista ja kansainvälistä taidetta. Vieraiden käytössä on laaja alan käsikirjasto sekä kotimaisia ja kansainvälisiä taidelehtiä. Rakennuksessa järjestetään muun muassa luentoja ja konsertteja.

Salon taidemuseossa rimaa on pidetty korkealla, sillä tiloissa on ollut merkittäviä näyttelyjä Outi Heiskasesta Kuutti Lavoseen paikallista taidehistoriaa unohtamatta. Ohessa olevat valokuvat ovat kesältä 2023. Brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868-1926) sekä valokuvaaja, kuvajournalisti Meeri Koutaniemen maailmat kohtasivat valokuvanäyttelyssä Hidden Freedom – Kätketty vapaus.

TAIDEMUSEO VETURITALLI

Osoite: Mariankatu 14, Salo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Salon Elektroniikkamuseo vie lapsuuden ja nuoruuden muistoihin

LUE MYÖS: Salon Meritalon museossa on nähtävänä entisaikojen koulu opettajan asuntoineen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.