Sampakosken verisen taistelun muistomerkki on omistettu sisällissodan molemmille osapuolille

SATAKUNTA / LAVIA – Pohjanmaan tietä (kantatie 44) ajettaessa Laviasta kohti Kankaanpäätä tienvarren kyltti opastaa poikkeamaan Sampakosken taistelun muistomerkille. Pysähdys kannattaa, sillä juuri tällä paikalla käytiin helmikuun (22.2.) kovilla talvipakkasilla vuonna 1918 verinen sisällissodan taistelu punaisten ja valkoisten välillä.

Muistomerkki on omistettu sodan molemmille osapuolille.

Lavia oli punaisten hallussa ja Kankaanpää valkoisten. Punaisten tarkoituksena oli edetä Kankaanpäähän ja sieltä edelleen kohti Pohjanmaata Kristiinankaupunkiin. Samalla Porin suunnasta punaisten joukot olisivat hyökänneet rannikkoa pitkin Kristiinankaupunkiin.

Laviasta liikkeelle lähteneiden punaisten useamman sadan miehen hyökkäys epäonnistui pahasti. Punaiset marssivat Augusti Tuomisen johdolla Sampakoskelta kohti Vihteljärven kylää, mutta jo ennen Lavian ja Kankaanpään rajaa valkoisten konekivääritulitus pysäytti etenemisen. Valkoisia oli aluksi vain 85, mutta he saivat avukseen Kankaanpäästä saapuneen jääkäri Akseli Isopuron johtaman 40 miehen osaston.

Punaiset perääntyivät nopeasti takaisin, kun samalla valkoiset aloittivat oman hyökkäyksensä luutnantti Arvo Lyytisen komennossa. Punaiset vetäytyivät Sampasjoen itäpuolella sijaitsevalle Sampakosken ja Suuriniemen väliselle peltoaukealle, jossa he joutuivat uudestaan kahden konekiväärin ristituleen. Hyökkäysinto vaihtui pakokauhuun ja verilöylyyn

Lumisella pellolla käydyssä taistelussa kaatui kaikkiaan yli 40 punaista. Loput punaiset pakenivat Lavian kirkonkylään. Valkoisten tappiot jäivät vain muutamaan kaatuneeseen.

Lavian Niemenkylässä sijaitsevan Sampakosken talon mailla käydyn taistelun luonnonkivestä tehty muistomerkki paljastettiin vuonna 1998. Muistomerkkihankkeen toteuttajana oli Lavia-Seura. Kivi on peräisin Sampasjoen rannasta.

Pronssisen muistolaatan kiveen on suunnitellut kuvanveistäjä Pertti Mäkinen. Paikka on valittu harkiten, sillä Pohjanmaantien varressa sijaitseva muistomerkki sijaitsee kauniilla paikalla. Satakuntalainen kulttuurimaisema on kauneimmilaan.

SAMPAKOSKEN TAISTELU

Osoite: Niemenkylä, Lavia (Lavia).

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.