Savilahden koulumuseo tuo monelle muistoja omista kansakouluajoista

POHJANMAA / VÄHÄKYRÖ – Vähäkyröläinen kulttuurimaisema kauneimmillaan. Taustalla Kyrönjoki ja vieressä vanha kirkkomaa valkoisine kirkkoineen sekä kellotapuleineen. Voiko olla hienompaa paikkaa koulurakennukselle.

Savilahden kansakoulu valmistui vuonna 1859. Se onkin eräs Suomen vanhimmista kansakouluista. Vanhuudesta ei ole nykyään tietoakaan, sillä keltaiseksi maalattu koulurakennus seisoo ryhdikkäänä puutarhan ympäröimänä mäen päällä. Tästä kiitos menee paikalliselle Vähäkyrö-Seuralle. Kotiseutuyhdistys on laittanut paikat hienoon kuntoon.

Toki nykyinen koulurakennus ei ole ihan samannäköinen kuin mitä se oli valmistuessaan. Rakennusta laajennettiin 1900-luvun alussa, kun koulun opettajat saivat omat asunnot työpaikkansa yhteyteen. Vuonna 1952 alun perin yksikerroksinen koulurakennus korotettiin nykyisen muotoiseksi, kaksikerroksiseksi. Kellariin tehtiin pannuhuone keskuslämmitystä varten.

Savilahden koulu ehti toimia yli 130 vuotta aina vuoteen 1992 asti. Kun Vähäkyrön uusi yhtenäiskoulu valmistui, Savilahdenkin oppilaat siirtyivät sinne. Vähäkyrö-Seura sai käytöstä poistuneen koulurakennuksen haltuunsa vuonna 2001 ja siitä alkoi kiinteistön kunnostus talkootyöllä.

Kouluvanhuksen kunto oli muuten hyvä, mutta se oli päässyt vuosikymmenien aikana nuhjaantumaan. Nyt kunnostustöiden jälkeen rakennus on upeassa kunnossa, niin sisältä kuin ulkoakin. Koulun liikunta- ja juhlasali on kunnostettuna juuri sen näköinen kuin se on ollut monen vähäkyröläisen nuoruudessa. Moni talkootöihin osallistunut on itse aikoinaan käynyt Savilahden kansakoulua. Juhlasalin vanha piano ja näyttämö palauttavat monen mieleen lapsuusajan kevätjuhlan tunnelman.

Sali on vuokrattavissa juhlia varten. Koko alakerta on kunnostettu kokoontumis- ja juhlatiloiksi. Käytössä on myös nykyaikainen keittiö.

Vähäkyrön uuden yhtenäiskoulun nimeksi tuli tuttu nimi, Savilahden koulu. Alkuperäistä koulurakennusta alettiin kutsumaan Savilahti-taloksi. Siitä on tullut suosittu perhejuhlien ja yritysten järjestämien tilaisuuksien pitopaikka. Vähäkyrö-Seura hoitaa tilaukset.

Savilahti-talon yläkerta on varattu koulumuseolle. Siellä voi siirtyä ajassa vuosikymmeniä taaksepäin. Luokkahuone pulpetteineen tuo muistoja omista kansakouluajoista.

Savilahti-talon pihapiirissä sijaitsee mielenkiintoinen Pläkkyrimuseo.

Vähäkyrö liitettiin vuoden 2013 alussa Vaasan kaupunkiin. Samalla suomenkielinen Vähänkyrö sai myös ruotsinkielisen nimen (Lillkyro) ja kaksikieliset tiekyltit.

SAVILAHDEN KOULUMUSEO

Osoite: Merikaarrontie 5, Vähäkyrö (Vaasa).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Pläkkyrimuseo Fyrry häikäisee – Vähäkyrön pläkkyriperinne ulottuu 1700-luvulle asti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.