Verner Rasmus teki kodistaan museon jo eläessään – lopputulos on hieno

POHJANMAA / VÖYRI – Verner Rasmus (1901-1988) oli monitaituri, mutta ennen kaikkea mielenkiintoinen originelli persoona. Hänen nimeään kantava oma museo ruotsinkielisellä Pohjanmaalla Vöyrissä on eräs erikoisimmista yksityismuseoista. Vernerin keräämä kokoelma on monipuolisuudessaan poikkeuksellinen.

Jo saapuminen perille, Arvidsgårdeniin, tekee vaikutuksen. Kapea hiekkatie johtaa hyvin hoidetulle pihapiirille. Lampaat, kanat ja hevoset ovat tulijaa vastassa. Kaksikerroksinen päärakennus vuodelta 1913 on priimakunnossa, kuten kaikki muutkin tilan rakennukset. Yhdessä tilan keltaisessa rakennuksessa sijaitsee Verner Rasmuksen museo.

Rasmus oli tavallinen pohjanmaalainen talonpoika, joka asui kotitilallaan Vöyrillä. Verner  asui koko ikänsä Arvidsgårdenissa yhdessä sisaruksiensa Viktorin, Arvidin ja Ainan kanssa. Verner muutti hetkeksi vuonna 1927 monien muiden Pohjanmaan miesten tavoin Kanadaan, mutta palasi jo muutaman vuoden kuluttua takaisin Vöyriin.

Verneriä kiinnosti kaikki vanhat tavarat jo lapsesta alkaen. Hän kiersi ahkerasti huutokauppoja, kolusi vinttejä ja keräsi talteen esineitä sekä huonekaluja, jotka olivat toisille pelkkiä romuja.

Jokainen kuntalainen tunsi Vernerin ja varmasti piti häntä hieman omituisenakin. Verner kuitenkin tallensi keräämiään esineitä omaan kotiinsa, josta alkoi muodostua vähitellen tavaraa täynnä oleva kotimuseo. Hän myös kirjasi tarkkaan ylös tietoja tallentamistaan esineistä.

Rasmuksen toimeentulo tuli maataloudesta, mutta kaikki ylimääräinen raha meni esineiden hankintaan. Keruumatkat suuntautuivat usein Helsinkiin asti, ja siellä piti asua Kämp-hotellissa, Helsingin komeimmassa majapaikassa.

Rasmus oli erityisen kiinnostunut posliiniastioista. Kauniita ja arvokkaitakin esineitä kertyi niin paljon, että museokodin yksi huone on varattu niille. Lukematon määrä posliiniastioita on katosta lattiaan. Pelkästään kahvikuppeja on nelisensataa. Arabian tuotantoa esitellään aikajärjestyksessä. Rasmus laittoi kaiken valmiiksi tulevienkin sukupolvien ihasteltavaksi.

Verner oli taitava käsistään, todellinen nikkari. Hän rakensi itselleen viulun sekä klaveerin, kosketinsoittimen, jonka hän lahjoitti Turun Sibelius-museolle. Verner oli myös itse taitava harrastajapelimanni.

Lisäksi Rasmus oli innokas harrastajataiteilija. Hän muun muassa ikuisti monia kuvia kotipaikastaan Arvidsgårdenista.

Verner oli lyhyen aikaa naimisissa, mutta hänellä ei ollut perillisiä. Niinpä hän testamenttasi kaiken Vöyrin kunnalle. Kun vielä hänen sisaruksensakin tekivät samoin, siirtyi Arvidsgården kokonaan kunnan omistukseen. Vuonna 1989 perustettu Stiftelsen Rasmusgården hallinnoi aluetta ja museota.

VERNER RASMUKSEN MUSEO

Osoite: Haviståkersvägen 92, Vöyri.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vöyrin kirkko on maamme vanhin yhä käytössä oleva puukirkko

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.