Sheriffi Mäen Amerikan maailma Koskenkorva West Ranch sijaitsee Pohjanmaan lakeuksilla

ETELÄ-POHJANMAA / KOSKENKORVA – Tuulessa heiluvia tähtilippuja. Setä Samuli tienvarressa tervehtimässä. Valkoiset lankkuaidat ja Las Vegasin tyylinen kyltti: Koskenkorva West Ranch. Tienviitta Lännentie opastaa ohikulkijan perille.

Nyt ei olla televisiosarja Dallasin maisemissa Texasin preerioilla, vaan Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Ilmajoen Koskenkorvan kylässä. Paikallinen monialayrittäjä Jari Mäki on rakentanut tiluksilleen aidon jenkkimaailman.

Kolmostien varressa sijaitseva Koskenkorva West Ranch on suosittu matkailunähtävyys. Täällä kannattaa vierailla, vaikkei olisi amerikkalaisuudesta tai jenkkiautoista kiinnostunutkaan. Jenkkitouhuun hurahtaneen Jari Mäen ihmemaailma vetää sanattomaksi.

Kaikki sai alkunsa jo 1960-luvulla Jarin ollessa pikkupoika. Suomessa kotisovilta seurattiin television mustavalkoruudusta sen aikaisia TV-sarjoja. Rin Tin Tin, Bonanza ja Takaa-ajettu tekivät poikaan vaikutuksen.

Jenkkihuuma kolahti lopullisesti, kun Mäki pääsi vierailemaan ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa 1970-luvun lopulla. Tämän jälkeen Amerikka on tullut perin tutuksi kymmenillä eri matkoilla.

Koskenkorva West Ranchin hiekkatien päässä odottaa Vapaudenpatsas. Se johdattaa sisälle jenkkihenkiseen myymälätilaan. Putiikki huokuu Amerikkaa.

Valikoimiin kuuluu jenkkityylisiä vaatteita, kuten stetsoneita, lippalakkeja, bootseja, kantripaitoja, vyönsolkia ja huiveja. Lisäksi löytyy lompakoita, koriste-esineitä, kehyksiä, tarroja, leluja, sheriffin tähtiä…Jopa amerikkalaisia elintarvikkeita, kuten vaahterasiirappia.

Myymätilan eräs erikoisuus on julkkiskuville ja nimikirjoituksille varattu seinä. Kaverikuviin on ikuistettu hämmästyttävän monta kotimaista kuuluisuutta. Osa on Mäen ranchilla satunnaisesti vierailleita poliitikkoja, kuten Sauli Niinistö, Aleksander Stubb, Esko Aho ja Sulo Aittoniemi. Tuttuja artistejakin on käynyt kylässä: Mikko Alatalo, Pate Mustajärvi, Arja Koriseva jne.

Kolme tunnettua taiteilijaa pitää erikseen mainita, sillä he molemmat olivat Jari Mäen henkilökohtaisia ystäviä.

Kari Tapio ihastui Yhdysvalloista tuotuihin country-paitoihin. Samanlaisia nähtiin myös usein Vesa-Matti Loirin yllä. Molemmat kuuluivat Mäen ystäväpiiriin. Kari Tapion käyttämä kitara komistaa nyt kunniapaikalla myymälätilan julkkisseinää.

Antti Hammarberg eli Irwin Goodman tuli Mäelle tutuksi on jo ennen kansantaiteilijan uran alkua, armeijavuosina. Mäki on hankkinut myymäläänsä Irwinin jukeboksin. Pihan autohallista löytyy Irwinin Willys Jeep, joka vuonna 1971 kuvattiin Poing poing poing -albumin kansikuvaan.

Mäen omistaman yrityksen päätoimiala on amerikkalaisten autojen varusteiden ja varaosien maahantuonti ja myynti sekä huoltokorjaamotoiminta.

Onpa Mäen oma jenkkiautokokoelmakin komea. Tallissa on parisenkymmentä täysin ajokuntoista menopeliä, joista eräs on hyvin tuttu näky paikallisille.

Mäki omistaa aidot sheriffin asusteet, joten sheriffillä pitää olla myös asianmukainen kulkuneuvo. Autoja on tuplaten, kaksi aitoa amerikkalaista poliisiautoa. Niistä vanhempi on Ford Crown Victoria vuosimallia1984. Sen rekisteritunnus on MÄK-1.

Uudempi poliisiautoista on vihreävalkoinen Ford Crown Victoria vuosimallia 2002. Siitä löytyy alkuperäiset sireenit, poliisiradio ja hälytysvalot. Takapenkin edessä lattiaan on pultattu kiinteät käsiraudat.

Mäen sheriffiauto vilkkuvine valoineen ja äänekkäine sireeneineen on koskenkorvalaisille tuttu näky eri tapahtumissa. Mäki on saanut paikalliselta poliisilta luvan käyttää katon vilkkuja ja sireenejä, kunhan ei tee sitä häiritsevästi. Ja muistaa ilmoittaa asiasta poliisille etukäteen.

Sheriffiautoa tärkeämpi lienee presidentti Urho Kekkosen uutena hankittu Cadillac Fletwood Limousine vuosimallia 1979. Edustusauto ehti vuosien aikana kyyditä Mauno Koivistoa ja Martti Ahtisaartakin. Autossa ovat istuneet Yhdysvaltain ja Ranskan presidentit, Englannin kuningatar Elisabeth sekä Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa.

KOSKENKORVA WEST RANCH

Osoite: Lasipajantie 5, Koskenkorva.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Koskenkorvan Museo – omistettu suomalaiselle kansallisjuomallemme

LUE MYÖS: Könnimuseo – mestareiden taito kulki sukupolvelta toiselle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.