Koskenkorvan Museo – omistettu suomalaiselle kansallisjuomallemme

ETELÄ-POHJANMAA / KOSKENKORVA – Museon nimi kertoo olennaisen. Koskenkorva Museo löytyy Ilmajoen Koskenkorvan kylästä, kuuluisan viinatehtaan kupeesta. Tämä on paikka, joka on omistettu suomalaiselle kansallisjuomallemme ja sen valmistamiselle.

Vaikka museon päämielenkiinnon kohde on K-18-tuote, on museoon sisäänpääsy kaikille mahdollista – ikää katsomatta. Tosin museobaarin tuotteet ovat alaikäisiltä kiellettyä. Eipä taida muutenkaan olla Suomessa toista museosta, jolla olisi A-oikeudet. Koskenkorva Museossa on esillä maailman laajin valikoima erilaisia kossujuomia.

Museo sijaitsee Koskenkorvan tilalla, jota asuttaa Koskenkorvan perhe useamman sukupolven voimin. Lähellä jokea sijaitsevan Koskenkorvan tilan historia ulottuu kauas menneisyyteen. Tilan nykysukupolvi on kuuluisan Könnin kelloseppäsuvun jälkeläisiä.

Koskenkorvan perhe ylläpitää tislaamon vieressä sijaitsevaa Koskenkorvan Trahteeria, johon kuuluu ravintola- ja majoituspalveluita sekä Koskenkorva Museo. Tilan päärakennuksen salissa ja peräkammarissa on vastaavasti näyttely, joka kertoo Könneistä, Ilmajoen kellontekijöistä.

Koskenkorva oli alun perin Kokkolan kylän yhden talon nimi. Kristiinankaupunkiin menevän junaradan paikallinen seisake nimettiin keisarivallan aikana tilan nimen mukaan Koskenkorvaksi. Ajan myötä nimi yleistyi niin, että paikallinen osuuskauppa ja meijerikin ottivat Koskenkorva-nimen käyttöönsä. Kun Koskenkorva Viina tuli markkinoille vuonna 1953, juoma nimettiin paikallisen kylän mukaan.

On siis olemassa Koskenkorvan tila, Koskenkorvan kylä, Koskenkorvan suku, jolla on lupa myydä Koskenkorvan viinatehtaan valmistamaa Koskenkorva viinaa. Näistä viimeksi mainittu on uusin, mutta ehkä nykyisin tunnetuin.

Koskenkorva Museon tarina alkaa viinavalmistuksen alkuhistoriasta – ajasta, jolloin viinan valmistus oli laillista. Suomessa väkevän viinan, pontikan, valmistus alkoi kotipolttona 1500- ja 1600 -lukujen vaihteessa. 1800-luvun puolessavälissä kotipoltto kiellettiin ja näin siitä tuli luvanvaraista.

Suomessa elettiin poikkeuksellisia aikoja, kun vuonna 1919 astui voimaan kieltolaki. Seuraus oli ennennäkemätön viinan salakuljettamisen ja -valmistamisen. Päivämäärä huhtikuun viides päivä vuonna 1932 on ikuistettu historiaan, kun kieltolaki kumottiin. Alko päätti lain kumoamisen myötä laajentaa toimintaansa, jolla oli iso merkitys pienelle eteläpohjalaiselle kylälle.

Alko perusti uuden viinanpolttimon Koskenkorvan kylään vuonna 1938. Yksi syy oli alueen runsas perunantuotanto. Raaka-aine oli turvattu. Perunaviinan valmistus keskeytyi sotavuosina, koska maataloustuotteita ei riittänyt viinanvalmistukseen.

Kun viinan kysyntä kasvoi, tuli aika perustaa uusi polttimo. Koskenkorvan uusi tehdas valmistui vuonna 1972. Perunasta siirryttiin viljaan. Seuraava eli kolmas tehdas valmistui vuonna 1986. Kyseessä oli ohraviinatehdas. Jatkojalostus tapahtuu Rajamäen tehtaalla.

Syksy on nykyisin Koskenkorvalla kiireistä aikaa, kun ohranviljelijät korjaavat satoaan. Ohraa tulee Koskenkorvan tehtaalle noin 1500 viljelijältä ja valtaosa siitä viljellään noin 200 kilometrin säteellä kylästä. Viinan valmistusta tekee Anora Group Oyj, joka on suomalais-norjalainen yhtiö. Se syntyi vuonna 2021 suomalaisen Altia Oyj:n ja norjalaisen Arcus ASA:n fuusioituessa.

Muuten, Koskenkorva-pulloa ei kannatta lähteä ostamaan Koskenkorvalta, sillä siellä ei ole Alkoa.

KOSKENKORVAN MUSEO

Osoite: Trahteerintie 3, Koskenkorva (Ilmajoki).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Sheriffi Mäen Amerikan maailma Koskenkorva West Ranch sijaitsee Pohjanmaan lakeuksilla

LUE MYÖS: Könnimuseo – mestareiden taito kulki sukupolvelta toiselle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.