Stockforsin tehdasalue elää uutta nousua

KYMENLAAKSO / PYHTÄÄ – 1990-loppuun mennessä Stockforsin tehdasalue oli pääsyt pahasti ränsistymään. Teollinen toiminta oli lopetettu. Teollisuusneuvos ja yrittäjä Reino Uusitalo hankki ränsistyneen alueen omistukseensa. Nyt Stockfors elää uutta nousuaan.

Stockforsin tehdasaleen historia ulottuu 1800-luvun lopulle. Kaksi norjalaista, insinööri Ole Nerdrum ja konsuli Olaf Bulow halusivat hyödyntää voimakkaasti virtaavan kosken voimaa. Miehet lunastivat Stockforsin vanhan säteritilan, jonka alueella koski sijaitsi.

Miesten suunnitelmiin kuului puuhiomon ja voimalaitoksen perustaminen. Vuonna 1906 puuhiomon yhteyteen valmistui saha. Tehtailijat hankkivat omistukseensa laajat metsävarat raaka-aineen hankintaa varten.

Melko vaatimattomasta alusta alkoi nopeasti kehittyä merkittävä yhteisö. Stockforsista tuli alueen eräs tärkeimmistä työllistäjistä. Parhaimmilla tehdas työllisti lähes tuhat ihmistä. Sahatavara ja hioke kaupattiin suurimmaksi osaksi ulkomaille, kuten Etelä-Amerikkaan, Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

1980-luvulla puuhiomon ja voimalaitoksen ohella toiminta käsitti metallituotetehtaan, metsäosaston ja myllyn. Vuonna 1984 Enso-Gutzeit Oy osti Stockforsin tehtaan.

Pyrollin, paperin ja kartongin jalostajana tunnetun yrityksen perustaja Uusitalo ryhtyi mittaviin entisöintitöihin. Historiaa kunnioittaen vanhoja rakennuksia saatiin kunnostettua. Nykyään Stockfors on monen yrityksen toimipaikka, muun muassa vanhassa Patruunantalossa toimii hotelli.

Kulttuuri ja taide ovat vahvasti esillä, sillä historiallisen puuhiomon tiloissa on esillä eri taiteilijoiden, lähinnä nuorten, teoksia. Stockfors Art Fair -tapahtumasta on tullut suosittu kesätapahtuma. Kaarihallissa on järjestetty myös tanssitapahtumia. Alueella on lisäksi lintuhoitola ja karting-rata.

STOCKFORSIN TEHDASALUE

Osoite: Harjuntie 111, Pyhtää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Stockforsin pakkausmuseo on rakas harrastus

LUE MYÖS: Strukan yli 100-vuotias kanavasulku on yhä toiminnassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.