Stockforsin pakkausmuseo on rakas harrastus

KYMENLAAKSO / PYHTÄÄ – Elämysmuseo kuulostaa ehkä osuvammalta kuin sana Pakkausmuseo, sillä vierailu Pyhtään Stockforsin vanhalla teollisuusalueella sijaitsevassa museossa on suuri elämys. Tehtaan entiseen talomiehen asuntoon on kunnostettu tilat mielenkiintoiselle kokoelmalle. Museossa on esillä tuttuja pakkauksia, suklaarasioita, kahvipaketteja, tupakka-askeja…lähes kaikkea mahdollisia lapsuusajan muistoa.

Stockforsin nykyinen omistaja, teollisuusneuvos Reino Uusitalo, on ollut koko ikänsä paperin ja kartongin kanssa tekemisessä. Hänen perheyrityksenä, Pyroll Oy, on merkittävä paperin jalostaja. Stockforsin Pakkausmuseo on vain rakas harrastus. Reinolle ja hänen vaimolleen vanhan tallentaminen on tärkeää.

Nostalgisen museon kävijämäärät ovat pienet, mutta tärkeintä Uusitaloille onkin menneisyyden tallentaminen. Siinä he ovatkin onnistuneet hyvin, sillä Pakkausmuseon anti on poikkeuksellisen monipuolinen ja runsas.

Stockforsin Pakkausmuseon kokoelma pohjautuu tunnetun keräilijän Veli Kosken intohimoiseen keräilyharrastukseen. Keuruulainen alan ammattilainen on lahjoittanut ja myynyt osan kokoelmistaan eteenpäin saadakseen tilaa uusille. Osa Veli Kosken kokoelmasta on turvassa Stockforsin Pakkausmuseossa. Osa museon esineistä on saatu lahjoituksina tuttavilta. Osa on Uusitalojen itse hankkimia.

1950-luku ja osin vielä 1960-luku olivat kauppapakkausalalla rikasta aikaa. Välimatkat Suomessa olivat pitkät ja kuljetusmahdollisuudet olivat heikommat kuin nykyisin. Niinpä elintarvikkeita tuotettiin paljon paikallisesti. Erilaisia pakkauksiakin on runsaasti. Pakkausmuseon kokoelma muodostuu pääasiassa 1950- ja 1960 -lukujen tuotepakkauksista. Vanhimmat ovat 1900-luvun alusta ja nuorimmat 1970-luvulta.

STOCKFORSIN PAKKAUSMUSEO

Osoite: Harjuntie 111, Pyhtää.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Stockforsin tehdasalue elää uutta nousua

LUE MYÖS: Strukan yli 100-vuotias kanavasulku on yhä toiminnassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.