Suomen Jäähdytystekniikan museo kertoo Paavo Suomisen elämäntyöstä

PIRKANMAA / YLÖJÄRVI – Ainutlaatuinen Suomessa! Ylöjärven Antaverkassa on tarjolla kylmää kyytiä historiaan.

Kylmätekniikan vuosikymmenien aikana tapahtuneen teknisen kehittymisen yksityiskohdat eivät liene monelle itsestään selviä. Sen sijaan kylmälaitteita valmistanut Huurre Oy on useimmille tuttu. Sen perustajan vuorineuvos Paavo Suomisen (1920-2022) elämäntarina on jo niin värikäs, että jo pelkästään sen ansiosta kannattaa vierailla tässä kohteessa.

Suomen Jäähdytystekniikan museo on tallentanut jäällä jäähdyttämisen ja koneellisen kylmätekniikan kehittymisen. Paavo Suominen on pitkän elämänsä aikana kerännyt laajan kokoelman jäähdytysalan esineistöä. Monet museon esineistä on ainutlaatuisia koko maailmassa.

Useat ulkomaiset museot ovat olleet kiinnostuneita kokoelman helmistä, mutta laitteet eivät ole ostettavissa. Osa esillä olevista laitteista on Paavo Suominen itse aikoinaan nuorena asentanut paikoilleen ja vuosikymmeniä myöhemmin käynyt itse myös irrottamassa museotaan varten.

Suomisen Huurre-yritys aloitti toimintansa oman asunnon kylpyhuoneessa ja kasvoi Euroopan suurimmaksi kylmäteollisuuden yritykseksi. Osa museon esineistä on Huurren valmistamia, mutta jäähdytystekniikkaan liittyviä laitteita on eri puolilta maailmaan. Eräs kokoelman arvokkain helmi on presidentti Risto Rytin vanhempien yli 100 vuotta vanha, mutta yhä toimintakuntoinen suolajääkaappi.

Toinen historiallinen erikoisuus on Helsingin Hotelli Tornissa käytössä ollut hermeettinen pallonjäähdytyskoneisto, jota tiedetään käytetyn sodan jälkeen valvontakomission aikana samppanjan jäähdyttämiseen.

Eräs museon mielenkiintoisin esine on englantilaisvalmisteinen Fordson-pakettiauto, jonka Suominen osti itselleen 1949. Yrityksen henkilökuntaan kuului silloin vain Paavo ja hänen vaimonsa. Nyt auto on museossa priimakunnossa alkuperäisine teksteineen varustettuna.

SUOMEN JÄÄHDYTYSTEKNIIKAN MUSEO

Osoite: Härkilevontie 77, Ylöjärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Haverin kultakaivokseen tutustutaan vain oppaan avulla

LUE MYÖS: Vänrikki Stoolin tupa – vänrikki Carl Gustaf Polviander oli esikuvana vänrikki Stoolille

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.