Suomen Pesäpallomuseo ja ikoninen Vimpelin Saarikenttä

ETELÄ-POHJANMAA / VIMPELI – Pesäpallo ja Vimpeli. Liki jokainen suomalainen osaa yhdistää nämä kaksi toisiinsa. Paikallisen sanonnan mukaan peli on parasta paikan päällä, mutta Vimpelissä se on aina ollut parasta koko Suomessa.

Lähtökohdat pesäpallolle ovat ainakin Vimpelissä erinomaiset. Ikoninen Saarikenttä sijaitsee aivan keskustassa kirkon vieressä. Väittävät, että Vedon pesäpallo-ottelut alkoivat aikoinaan jo kello 13, jotta kirkkoväki pääsi suoraan siirtymään jumalanpalveluksesta pesiskatsomoon.

Ei siis kahta sanaa etteikö Vimpeli olisi Suomen pesäpallohulluin paikkakunta.

Lisätodisteita pesäpallon merkityksestä kuntalaisille saadaan kuvanveistäjä Kari Ovaskan tekemästä Pesäpallopatsaasta, joka sijaitsee, kuinkas muuten, Lukkarinpuistossa.

Ja vain kivenheiton, anteeksi pallonheiton päässä pesäpallostadionilta sijaitsee maamme ainoa kansallispeliimme liittyvä museo, Suomen pesäpallomuseo. Nimestä voi päätellä, että kyseessä on valtakunnallinen erikoismuseo. Vuonna 2004 myönnetty nimi varmistaa sen, että toista valtakunnallista pesäpallomuseota ei voida enää perustaa.

Pesäpallomuseo vihittiin käyttöönsä vuonna 1998. Nykyiseen paikkaansa Saarikentän kupeeseen museo siirtyi 2022. Edellinen paikka oli hieman syrjässä, mutta nykyisen museon kotipesä ei todellakaan ole sitä. Kun Osuuskaupan funkkistalo tyhjeni, siitä vapautui hyvä paikka museolle. Samalla, kun saapuu seuraamaan pesäpallo-ottelua, voi piipahtaa museolla. Sisäänpääsykin on ilmainen.

Pesäpallomuseoon on tallennettu valokuvia, palkintoja sekä vanhoja pesäpalloräpylöitä ja mailoja. Eri aikakausien peliasuja on nähtävänä useitakin. Museon merkittävin kokoelma on ripustettu seinälle. Kyseessä on Pesäpallon kunniagalleria, ja vieläpä ensimmäistä kertaa esillä asiaan kuuluvassa paikassa. Kunniagalleriaan on yltänyt toistaiseksi 25 ansioitunutta nais- ja miespesäpalloilijaa.

Kunniagallerian rivistössä ensimmäisenä on itseoikeutettuna pesäpallon isä, Lauri ”Tahko” Pihkala, joka on eräs Suomen kaikkien aikojen tärkeimmistä urheiluvaikuttajista

Vaikka ei pääsisi vierailemaan paikan päälle Vimpelin pesäpallomuseolla, onnistuu se muutenkin. Koko museon tarjonta on nähtävillä virtuaalisesti Digimuseo.fi –palvelussa kotisohvalla istuen.

Tärkeä osa vimpeliläistä pesäpallokulttuuria on erikoinen Saarikenttä. Nimensä mukaisesti pelit pelataan pienellä Savonjoen saarella, entisellä lammaslaitumella. Saarelle kenttä mahtuu niukin naukin. Virtaava vesi on kuitenkin lähellä. Niinpä katsomossa jännitetään läpilyöntiä, jolla pallo menisi jokeen asti ja kenttä rullaisi tyhjäksi. Käytössä on vielä nykyäänkin pitkävartinen pallohaavi, jolla palloa voi yrittää ”kalastaa” joesta.

Saarikentän yksi erikoisuus on se, kun ottelua on usein seuraamassa enemmän yleisöä kuin mitä on Vimpelissä asukkaita (2700).

SUOMEN PESÄPALLOMUSEO

Osoite: Patruunantie 17, Vimpeli.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vimpelin Suksitehdasmuseo on todellinen helmi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.