Ylihärmän kotiseutumuseossa kerrotaan Härmän puukon valmistuksesta – puukkojunkkareita unohtamatta

ETELÄ-POHJANMAA / YLIHÄRMÄ – Ylihärmän kotiseutumuseon osoite Rannanjärventie kertoo jo paljon. Perinteisen kotiseutumuseon tarjonnan ohella täällä on tarinaa kylän tunnetuimmasta henkilöstä Antti Rannanjärvestä (1828-1882), pahamaineisesta puukkojunkkarista.

Häjy-Antti oli Isotalon Antin ohella häjyjen näkyvin persoona ja samalla ylihärmäläisen isoimman maatilan isäntä. Rannanjärvi syyllistyi rettelöintiin ja varkauksiin, kunnes lopulta Kauhavan vallesmanni Adolf Hägglund sai passitettua hänetkin vankilaan. Häjy-Antti sai taposta ja kotirauhan rikkomisesta kuolemanrangaistuksen, mutta se muutettiin vankeusrangaistukseksi. Rannanjärvi kuoli vuonna 1882, kun kortesjärveläinen Erkki Yliluoma (Fränti) eli Pränni Erkki iski häntä puukolla.

Toinen kuuluisa ylihärmäläinen puukkojunkkari oli Juhan Antinpoika Leskenantti eli Anssin-Jukka. Hänelläkin oli kontollaan monia rikoksia, joita hän sovitteli useampaan otteeseen eri vankiloissa. Lopulta myös Anssin-Jukka sai kuolemanrangaistuksen, joka muutettiin karkotukseksi Siperiaan.

Kotiseutumuseossa kerrotaan enemmänkin Rannanjärven suvusta, sillä se tunnettiin myös puukontekijöistä. Niin sanottujen Härmän puukkojen valmistuksen aloitti Antti Rannanjärven serkku Erkki Rannanjärvi 1800-luvulla.

Käsityötaito siirtyi isältä pojalle useamman sukupolven ajan. Puukon pää tehtiin koivusta ja maalattiin punaiseksi. Tuppeen käytettiin parkittua nahkaa ja heloituksiin muun muassa messinkiä ja hopeaa. Terä saatiin valmiina, mutta ne hiottiin verstaalla kirkkaiksi. Nykyisin esi-isänsä nimikaima Antti Rannanjärvi on tällä hetkellä ainut Härmän puukon valmistaja

Ylihärmän kotiseutumuseo on entinen kruunun viljamakasiini vuodelta 1870. Makasiini kunnostettiin museoksi 1970-luvulla.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Rannanjärventie 16. Ylihärmä (Kauhava).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.