Taidemuseo Kumu on arkkitehtonisesti iso elämys – museon taidetarjonta on poikkeuksellisen monipuolinen

VIRO / TALLINNA – Neuvostomiehitys oli päättynyt ja Viron itsenäisyys oli palautettu vuonna 1991. Pian sen jälkeen julistettiin arkkitehtikilpailu, jonka tavoitteena oli rakentaa Tallinnaan uusi jättimäinen taidemuseo.

Hanke oli juuri itsenäistyneelle Virolle kunnianhimoinen. Taloudellisesti jopa niin suuri, että museon rakentaminen aloitettiin vasta 2000-luvun alkuvuosina. Valmista tuli vuonna 2006, yli kymmenen vuotta arkkitehtikilpailun jälkeen.

Uuden museon nimestä järjestettiin yleisöäänestys. Valituksi tuli Kumu, viron kielen taidemuseota tarkoittavasta sanasta “kunstimuuseum”.

1990-luvun arkkitehtikilpailuun osallistui parisensataa ehdotusta. Voittajan valinta oli lopulta yksimielinen. Kilpailun voitti suomalaisen arkkitehti Pekka Vapaavuoren ehdotus Circulos.

Taidemuseo Kumu sijaitsee Tallinnan keskustan ulkopuolella vehreänkauniissa Kadriorgin puistossa. Uuden museon sijainti tsaarinaikaisen Kadriorgin palatsin lähellä asetti arkkitehdille isoja haasteita. Uudesta ja vieläpä kooltaan suuresta museorakennuksesta ei saanut tulla liian hallitsevaa. Vapaavuoren lopputulosta onkin kovasti kiitelty .

Poikkeuksellisen näköinen museorakennus sopii puistomaisemaan hämmästyttävän taidokkaasti sijoitettuna. Museossa esillä olevan pienoismallin avulla näkee, kuinka hienosta kokonaisuudesta onkaan kyse.

Kumu tuli maksamaan kymmeniä miljoonia euroja. Se onkin ollut eräs suurimmista koskaan Virossa järjestetyistä rakennusprojekteista. Taidemuseo on verhoiltu Saarenmaan, Haapsalun ja Lasnamäen kalkkikivellä, hapotetulla lasilla ja tummanvihreillä kuparilevyillä.

Kumu on arkkitehtonisesti niin komea, että jo pelkästään sen takia kannattaa vierailla täällä. Kauniisti kaartuvat seinä- ja ikkunapinnat hivelevät silmää jo lähestyessä museota. Sisätiloissakin riittää ihailtavaa. Osa poikkeaa tänne kauniin arkkitehtuurin ja sisäänkäynnin yhteydessä olevan viihtyisän kahvila takia.

Kooltaan Kumu on eräs Pohjois-Euroopan suurimmista taidemuseoista. Tilaa on useammassa kerroksessa. Museossa on pysyviä perusnäyttelyitä ja vaihtuvia näyttelyitä. Perusnäyttelyissä on esillä virolaista taidetta lähtien 1700-luvulta aina 1990-luvulle asti, Neuvostoliiton miehitysvallan aikaista (1941-1991) taidetta ja nykytaidetta. Vaihtuvat näyttelyt koostuvat sekä ulkomaisesta että virolaisesta modernista ja nykytaiteesta.

Ennen Kumun avautumista virolaisen taiteen merkkiteokset eivät olleet vuosiin pysyvästi esillä. Neuvostoaikainen taidekin pääsi ensimmäistä kertaa laajemmin esille Kumun valmistuttua.

Kumun taiteellinen tarjonta etenee kerroksittain. Nähtävänä on niin paljon ja vieläpä monipuolisesti, että moni vierailija käy tutustumassa museoon osasto kerrallaan. Vaihtuvia näyttelyitäkin järjestetään useita vuodessa.

Kumu valittiin vuonna 2008 Vuoden eurooppalaiseksi museoksi.

Kadriorgin puistoon ja Kumuun pääsee Tallinnan keskustasta raitiovaunuilla 1 ja 3. Pois jäädään Weizenbergi-kadun päässä ja kävellään loppumatka läpi puiston.

TAIDEMUSEO KUMU

Osoite: Valge 1, Tallinna.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.