TPS Salibandyn menestyksen takeena hyvät olosuhteet

Nyt on selittelyt selitelty, totesi TPS Salibandyn hopeavalmentaja Jukka Ruotsalainen kauden alussa. Hän viittasi loistaviin olosuhteisiin, joita uusi Kupittaan palloiluhalli tarjoaa palloilulajien harrastajille. Jos menestystä ei tule, se ei ainakaan ole enää kiinni olosuhteista.

Myös TPS:n toiminnassa vahvasti mukana oleva Janne Kytölä tietää, kuinka tärkeä palanen joukkueen kannalta on Kupittaan palloiluhalli.

– Meiltä on puuttunut oma koti. Aikaisemmin harjoittelimmekin useissa eri paikoissa. Erityisesti huoltajille se oli raskasta, kun tavaroita joutui siirtämään ympäri Turkua, muistelee Kytölä.

Viitteitä tulevasta saatiin, kun Kupittaan palloiluhalli avattiin vuoden 2018 alussa. Avajaistapahtuman kahteen salibandyotteluun saapui yhteensä noin 4 000 katsojaa.

– Yhtenä vuonna pelasimme kotiottelumme neljässä eri paikassa. Uuden hallin myötä turkulaiset löysivät otteluihimme. Runkosarjassa katsojakeskiarvo oli yli 1 000 katsojaa ottelua kohden.

Vaikka TPS meni pelillisesti eteenpäin, se ei ehkä olisi yksinään riittänyt takaamaan pääsyä finaaliotteluihin. Tarvittiin myös hyvä olosuhteet.

– Ennen kaikki oli vähän ”vinksin vonksin”. Uuden hallin myötä ympäristömme rauhoittui, kun ulkopuolinen toiminta yksinkertaistui. Pelaajat saivat oman kopinkin. Pystymme pitämään videopalavereita hallilla. Pelaajien lihaskunnon hoitamisellekin löytyy hallista tilat.

Vaikka olosuhteet ovat Kupittaalla mainiot, Kytölällä on kokemuksen myötä myös parannusehdotuksia.

– Aluksi oli paljon teknisiä ongelmia, mutta vähitellen ne saatiin kuntoon. Pukukopin koko on salibandyjoukkueelle liian pieni. Kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu varusteineen samaan tilaan, tulee ahdasta. Vastustajallekin pitää varata kaksi koppia.

Ottelutapahtumissa on mahdollisuus saada kioskituloja seuralle, mutta se vaatii ison panostuksen.

– Pukukoppien tavoin kioskit ovat pieniä. Ruuhkia syntyy helposti. Joka kerta kaikki myytävä tavara pitää tuoda paikalle ja korjata pois sekä varastoida jonnekin ottelun päätyttyä. Se on työläs urakka. Hallista puuttuu myös TV-taso, mistä ottelut kuvataan. Maalin syntyessä seisomaan nouseva yleisö peittää kameralta näkymät.

Kytölä on ollut jo niin monta vuotta mukana, että tuntee hyvin seuran valmennusprosessin.

– Eräs tärkeä syy tämän kauden menestymiseen on valmennuspuolella tehty pitkäjännitteinen työ. Ruotsalainen jatkoi siitä, mihin edellisten valmentajien kohdalla päästiin. Vielä muutama vuosi sitten pelasimme osittain näillä samoilla pelaajilla karsintapelejä alaspäin. Olimme menossa pohjalle, mutta sieltä kuitenkin noustiin. Katson, että se hetki on ollut joukkueen kulminaatiopiste.

Paljon on puhuttu paluumuuttajien Miko Kailialan ja Mikko Hautaniemen merkityksestä, mutta Kytölä menee ajassa vielä kauemmas taaksepäin.

Lauri Stenforsin tulo takaisin Turkuun oli tärkeä asia kasvutarinan kehittymisen kannalta. Se oli signaali joukkueelle, että aletaan olla tosissaan. Laurin tulon jälkeen ylsimmekin heti pudotuspeleihin. Ruotsalainen tiesi, mille paikoille tarvitaan vahvistuksia. Maalinteko oli meidän ongelma etenkin pudotuspeleissä. Kun Kailiala ja Hautaniemi tulivat takaisin, niin varmistimme, että saamme kahteen kenttään tulivoimaa. Molemmat lähtivät poikasina maailmalle ja palasivat miehinä. Myös Janne Hoikkasen tulo Happeesta oli iso pala, vaikka hän kauden aikana loukkaantuikin.

Kapteeni Olli Laine piti kuuluisaksi tulleen puheensa viime kauden päätteeksi, jossa hän vaati oman joukkueen pelaajilta parempaa sitoutumista. Menestystä janoavassa joukkueessa ei voi olla vapaamatkustajia.

– Joukkueesta tuli entistä yhtenäisempi. Aikaisemmin johtajuus oli Stenforsin ja Laineen varassa. Kaksi puolustajaa ei kuitenkaan pystynyt auttamaan joukkuetta maalinteossa. Paluumuuttajien ansiosta johtajuutta tuli kentälle myös tuloksellisesti. Esimerkiksi yhdessä välieräpelissä SPV:tä vastaan nämä vastuunkantajat auttoivat joukkuetta tekemällä lyhyessä ajassa ratkaisevat maalit.

Jos hopeamitali tyydyttää, et voi koskaan voittaa mestaruutta, kuuluu vanha viisaus. Kytölällä on vahva visio siitä, miten hopea kirkastetaan kullaksi.

– Pelaajat tietävät nyt, mitä menestyminen vaatii. Valittu tie ja suunta on oikea. Ei lähdetä sitä muuttamaan. Halutaan pitää joukkue hyvähenkisenä ja mahdollisimman turkulaisena. Rahalla voi saada aina parempaa, mutta itse en uskon sen tuovan onnea. Kannettu vesi ei pysy kaivossa. Jos on ylimääräistä rahaa, sijoittaisin sen juniorituotantoon. Omia turkulaisia pelaajia, niin joukkue pysyy paikallisille mielenkiintoisena.

Janne Kytölä on tyytyväinen, kun uuden hallin myötä TPS sai oman pukukopin. Tosin siellä on melko ahdasta, kun parikymmentä pelaajaa ahtautuu samaan tilaan.

ETUSIVU