Kaksi Ykkösliigassa pelaavaa kriisiseuraa vastakkain, Turun Palloseura ja Salon Palloilijat.
Ei, kyse ei ole jääkiekosta, vaikka sielläkin taistellaan pahassa talouskurimuksessa. Nyt on kyse mustavalkoisten TPS Jalkapallosta. Mitään ei peitellä, vaan todetaan rehellisesti, miten taloudellinen tilanne on kriittinen. TPS:n edustusjalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy hallituksen puheenjohtaja Jouko Peräaho ei kaunistele tilannetta.
Kassa on tyhjä.
Ei sinällään mitään uutta, sillä taustayhtiö FC TPS Turku Oy on ollut hirttosilmukka kaulassaan jo useampaan kertaan.
Muistan ajan, kun TPS:n tiedotustilaisuuksissa paukuteltiin henkseleitä samalla, kun esiteltiin edustusjoukkueen aina uusia ja taas uusia mediaseksikkäitä valmentajia Pasi Rautiaisen ja Martti Kuuselan kera. Sijoittaja Seppo Sairasen lompakolla käytiin ahkerasti. Lopulta tilanne oli kuitenkin urheilussa perinteinen, kun konkurssi oli lähellä.
Viime vuosina on pyritty ottamaan tehdyistä virheistä oppia.
FC TPS Turku Oy teki tilikaudella 2023 ”enää” yli 300 000 euroa tappiota, kun tulos oli vuotta aiemmin yli puolimiljoonaa euroa tappiolla. Viidessä vuodessa on tullut takkiin yhteensä yli miljoona euroa. Nämä luvut ovat karmeita, kun ottaa huomioon, että miesten edustusjoukkue ei pelaa edes pääsarjatasolla.
Toimitusjohtaja Jarmo Kähkönen kuittasi aikoinaan ison osan tappioista omasta pussistaan. Loput puuttuvat eurot saatiin muilta yksityishenkilöiltä. Seura pelastui vuosi toisensa perään.
TPS Jalkapallo järjesti nyt syksyllä mediatilaisuuden, jossa kerrottiin, kuka on valittu FC TPS Turku Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Silloinkaan seuran taloudellisia nykyhaasteita ei haluttu salata, vaan kerrottiin avoimesti, että tilanne on yhä tiukka.
Ei tämä välttämättä tule olemaan kivaa ja helppoa, totesi silloin vastavalittu uusi toimitusjohtaja Petro Punna.
Punna aavisti oikein.
TPS:n tuore toimitusjohtaja erosi koeajalla ollessaan, koska taloustilanne oli vaikeampi kuin mitä hän edes saattoi etukäteen kuvitella. Kuluva tilikausi tulee olemaan jälleen raskaasti tappiollinen. Palloseurassa toki tiedostetaan, että seuratoiminnassa ei voi tehdä jatkuvasti tällaisia tappioita.
Janne Kytölä oli useamman vuoden ajan toimitusjohtajana, mutta hän ilmoitti hyvissä ajoin keväällä siirtyvänsä muihin tehtäviin. Uusi kirstunvartija Punna aloitti vasta syksyllä, kun kuluva kausi on jo loppusuoralla. Myynti ja kustannusten seuranta ei tainnut olla seurassa kesän aikana ihan kohdillaan.
Sana osakeanti on sellainen, joka laittaa aina hälytyskellot soimaan. Kyse ei ole siitä, että piensijoittaja saisi seurassa päätäntävaltaa. Kyse on kannattajan ylimääräisestä rahallisesta hätäavusta. Nytkin uutta rahaa TPS yrittää saada sisään kesällä aloitetulla osakeannilla. Sillä voidaan saada hetkellisesti kassaan rahaa, mutta pelastajaksi siitä ei ole.
Oli kuka tahansa miesten ja naisten edustusjoukkueita pyörittävän FC TPS Turku Oy:n toimitusjohtaja, on hänellä ratkaistavana epärealistinen yhtälö. Turun alueella on vaikea löytää riittävästi yhteistyökumppaneita, joiden avulla voisi pyörittää toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ammattipelaajien arkea. TPS harjoittelee kuin Veikkausliigajoukkue konsanaan.
Vuodesta toiseen ongelma juontuu Ykkösliigassa pelaavan TPS:n vinoutuneesta kulurakenteesta. Budjettiin nähden ylisuuret pelaajapalkkiot ovat monien muiden seurojen ohella iso rasite. Naapuriseura FC Interin tavoin TPS:ltä puuttuvat omat halvat nuoret pelaajat. Niillä saisi kustannuksia alas. Nyt pelaajia on paljon muualta.
Silti voidaan kysyä, vastaako työstä saatu korvaus ammattilaisen palkkaa tilanteessa, kun TPS:n treeniajat ovat käytännössä samat kuin Veikkausliigassa pelaavalla Interillä.
Entä TPS:n nykyvalmennus? Onhan se ylisuuri valmennusjohto ykkösen joukkueeksi, toteaisi varmasti moni.