VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Turun linnan uusin Kruunun väkeä -näyttely on esillä vuoden 2025 loppuun asti. Jos linnan muut osastot ovat jo tuttuja, on tuore erikoisnäyttely hyvä kohde Museokorttilaiselle. Näyttelyn informatiivinen anti on sen verran tuhti, että se vaatii vähintään tunnin perehtymisen.
Kruunun väkeä -näyttely kertoo sotilaiden elämästä keskiajalta 1600-luvun alkupuolelle.
Elokuvat synnyttävät helposti mielikuvia, miten tykinkuulat räjähtelevät linnan muureihin ja nuolet viuhuvat sakeana ilmassa. Todellisuudessa kiivaat taistelut olivat harvinaisia. Vihollisen linna pyrittiin enemmänkin valloittamaan piirittämällä sitä ajan kanssa ja luottaen siihen, että puolustajien muonavarat loppuvat ennemmin tai myöhemmin.
Toki toisinaan linnan pitkän historian aikana voitiin käydä hetkellisesti rajujakin taisteluita. Turun linnaa on kuitenkin piiritetty vain kymmenisen kertaa, ja aina se on liittynyt Ruotsin valtakunnan sisäisiin konflikteihin. 1600-luvulle tultaessa Turun linnan sotaisa aikakausi tuli päätökseen.
Rauhallisina aikoina linnan puolustamiseen tarvittiin vain pieni määrä sotilaita. Rauhan aikana Turun linnassa saattoi olla muutamia kymmeniä palkkasotilaita. Yleensä linnan puolustusvalmiuden ylläpitäminen oli näin hyvin pienen joukon varassa.
Kun Juhanasta tuli Suomen herttua vuonna 1556, Turun linnan puolustusta vahvistettiin. Tuliaseet kehittyivät. Puolustamista vaikeutti se, kun mantereen ja linnan välinen salmi katosi maankohoamisen myötä. Lisäksi linnan itäpuolella sijaisteva Korppolaismäki antoi viholliselle mahdollisuuden suunnata tykkituli kohti Aurajokisuulla sijaitsevaa linnaa.
Turun linnaa voitiin piirittää myös mereltä päin, tosin vain sulaveden aikana.
Turun linnan näyttely pyrkii oikaisemaan yleisiä myyttejä ja mielikuvia. Linnan tuhoamista pyrittiin hyökkääjän osalta myös välttämään, koska näin mahdollinen uusi vallanpitäjä välttyi myös linnan kalliista korjaustyöstä. Siksi ennen varsinaista hyökkäystä käytiin kirjeenvaihtoa, neuvoteltiin puolustajan ja hyökkääjän välillä.
Näyttelyssä on panostettu elämyksellisyyteen.
Esimerkiksi tietoiskumaisten tekstien lisäksi draamallisin videoiden avulla vierailija voi tavata muun muassa skottilaisen palkkasotilaan, lääkärin tehtäviä hoitavan sotilasparturi Anders Hanssonin, portinvartija Matti Niilonpojan ja fatabuurivaimo Briittan.
Fatabuurit olivat vaate- ja varastotiloja, joissa säilytettiin linnan kalliita taloustavaroita ja tekstiilejä. Tekstiilit olivat tavattoman arvokkaita. Fatabuurivaimolla oli oikeus kantaa varaston avaimia.
Näyttely on osa Turun linnan perusnäyttelyä ja esillä toistaiseksi.
NÄYTTELYOPASTUKSET
Suomeksi 1.-16.2. la–su klo 15
Ilmoittaudu opastukselle tästä
Ruotsiksi lauantaisin 1.2., 8.2. ja 15.2. klo 14
Ilmoittaudu opastukselle tästä
TURUN LINNAN KRUUNUN VÄKEÄ -NÄYTTELY
Osoite: Linnankatu 80, Turku.
LUE MYÖS: Turun linnan suosio säilyy nähtävyytenä vuodesta toiseen