Turun punavankileirin muistomerkki ”535” (Ismo Kajander)

Turun ehkä mystisin muistomerkki löytyy läheltä Turun yliopistollista keskussairaalaa Kurjenkaivonkentän rinteestä. Sitä on vaikea huomata ja talvisin kallioon upotettu taideteos katoaa lumen alle kokonaan näkyvistä. Kyseessä on taiteilija Ismo Kajanderin suunnittelemasta muistomerkistä, Turun punavankileirin muistomerkki ”535”.

Ympäristötaideteoksen nimessä oleva numerosarja 535 on jo sellaisenaan mystinen. Numerot tulevat tällä paikalla sijainneesta karttapisteestä, jonka merkkinä kalliossa oli aikaisemmin pieni punainen rautapallo. Tällä samaisella paikalla sijaitsi vuosina 1918-1919 valkoisten perustama punavankileiri.

Kansalaissodan jälkeen eri puolilla Suomea oli useita punavankileirejä. Turun Sirkkalan kasarmilla sijainnut vankileiri oli yksi niistä. Se perustettiin keväällä 1918. Punavankien joukkoarmahdus alkoi jo samana vuonna ja Turun vankileiri suljettiin kesällä 1919.

Turku oli valkoisten hallussa vuonna 1918 huhtikuusta alkaen. Taisteluita ei käyty lainkaan kaupungissa. Kiinni saatuja punakaartilaisia suljettiin Sirkkalan kasarmin piikkilankojen taakse. Suurimmillaan vankien määrä oli yli kolmisen tuhatta. Pieni osa oli naisvankeja. Tiedetään, että yli 170 vankia kuoli erilaisiin kulkutauteihin ja muihin sairauksiin. Teloitettuja oli Turussa vain yksi, pakoa yrittänyt punakaartilainen.

Ruostuva, punaisuudessaan vereen viittaava rautainen risti kiinnittyy kalliokumpareeseen kuin uppoaisi sen sisään. Tämän voi nähdä symboloivan historiallisten tapahtumien painumista lähtemättömästi paikan maaperään. Esittävien ja ihannoivien sankaripatsaiden sijaan teoksen merkitykset rakentuvat asia- ja sanomakeskeisyydestä, anonymian kautta. (Turun museokeskus)

Teräspalkissa on teksti Te kärsitte toivonne tähden. Se on turkulaisen poliitikon ja kansanedustajan Pertti Paasion kirjoittama.

Ismo Kajander opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa ja Helsingin yliopistossa. Hän opetti valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa ja toimi Turun piirustuskoulun rehtorina vuosina 1988-1997.

Teos on toteutettu Nils Robert af Ursinin rahaston avulla. Kurjenkaivonkentän muistomerkin varsinainen työ toteutettiin talkoilla. Taiteilija itse ei ottanut työstään taiteilijapalkkiota. Myös teoksen hitsannut Reijo Möttönen teki oman osuutensa korvauksetta. Rautaruukin Raahen tehdas ja Aga Oy sponsoroivat materiaalit. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1994.

Sirkkalan historia alkaa 1830-luvulta, jolloin tänne valmistui Pehr Johan Gylichin piirtämä Turun köyhäinhuone. Pian komea rakennus siirtyi kuitenkin armeijan ja Suomen krenatööritarkk’ampujapataljoonan käyttöön. Sirkkalan kasarmi toimi vuosien ajan Turun ja Porin sotilasläänin esikuntana ja Turun varuskuntasairaalana. Vuonna 2006 kasarmille muutti Turun yliopisto.

TURUN PUNAVANKILEIRIN MUISTOMERKKI ”535”

Osoite: Kurjenkaivon kenttä, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO