Väinöntalo – Järviseudun museo perustuu kotiseutuneuvos Tuomaalan elämäntyöhön

ETELÄ-POHJANMAA / EVIJÄRVI – Väinö Tuomaala, jos kuka, on ansainnut oman museon. Väinöntalo – Järviseudun museo on Evijärvellä sijaitseva kotiseutuneuvos Tuomaalan kokoama museo. Ja kyse ei olekaan ihan pienestä kokoelmasta. Voikin vain hämmästellä, miten yhden ihmisen elämä on riittänyt kaiken tämän talteenottamiseen.

Vuonna 1916 syntynyt Väinö oli vasta 17-vuotias, kun hän keräsi talteen vanhoja esineitä. Hän oli jo nuorena 1930-luvulla kiinnostunut vanhankansan sananparsista. Väinö osallistui keruukilpailuun tallentamalla kyläläisiltä kuultuja sananparsia. Niitä kertyi yhteensä yli 3 000. Siitä keräysinto vain kasvoi ja Väinön keruumatkat pidentyivät. Matkaa tehtiin aluksi polkupyörällä.

Jo pikkupojasta lähtien Väinö keräsi ensin talteen kotitalonsa vanhaa talonpoikaisesineistöä. Samalla hän selvitti oman kotitalonsa Kankkosen sukuhistoriaa. Kun kokoelma oli riittävän suuri, syntyi ajatus perustaa oma kotimuseo. Harrastuksesta alkoi muodostua elämäntyö.

1950-luvulla Tuomaala osti runsaan hehtaarin maata kotitalonsa vierestä ja sijoitti sinne hankkimansa luhdin ja aitan. Ensimmäinen pikkumuseo oli valmis. Väinö jatkoi keräämistä kiertämällä polkupyörällään lähikylissä ottamalla talteen vanhoja esineitä. Myöhemmin keräysmatkat helpottuivat, kun Väinö saattoi korvata polkupyöränsä omistamallaan autolla.

Tuomaalan perustama Väinöntalo – Järviseudun museo on Evijärven Kerttuankylän Vasikka-Aholla toimiva vuonna 1960 avattu museo. Nykyään museoalueella on jo parisenkymmentä rakennusta ja talteen otettuja esineitä on peräti 20 000. Päärakennus vellikelloineen on siirretty Keski-Pohjanmaan Vetelistä 1950-luvun lopulla. Alueen muita rakennuksia ovat luhti, tuulimylly, riihi, savupirtti, savusauna, paja, talli ja useampi lato sekä aitta.

Tuomaala toimi Osuuskaupan myymälänhoitajana vuosina 1938-1945 ja Etelä-Pohjanmaan maakuntaliiton palveluksessa kotiseutusihteerinä sekä vt. toiminnanjohtajana vuosina 1945-1966. Lisäksi hänellä oli useita luottamustoimia. Vuonna 1969 hän sai ensimmäisenä Suomessa kotiseutuneuvoksen arvonimen.

Kotiseutuneuvoksen elämä päättyi dramaattisesti. Väinö Tuomaala kuoli auto-onnettomuudessa 59-vuotiaana Kurikassa vuonna 1975. Museotoimintaa jatkoi hänen nimeään kantava säätiö. Nykyisin museo on Evijärven kunnan omistuksessa.

VÄINÖNTALO – JÄRVISEUDUN MUSEO

Osoite: Latukantie 99, Vasikka-aho, Evijärvi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.