Aallon patteriston perinnetalo kunnioittaa ilmajokisten sotaveteraanien muistoa

ETELÄ-POHJANMAA / ILMAJOKI – Ilmajoella sijaitsevan pienen punaisen talon piha-alueella on kolme sodanaikaista tykkiä. Rakennuksen eteen on pystytetty muistokivi, johon on ikuistettu liekehtivä ammus, kenttätykistön tunnus.

Kyseessä on Aallon patteriston perinnetalo. Se ei ole pienestä koostaan huolimatta ihan mikä tahansa tutustumiskohde.

Nykyinen sukupolvi kunnioittaa ilmajokisten sotaveteraanien muistoa. Perinnetalo kertoo tämän päivän kuntalaisille ja myös tuleville sukupolville ilmajokisten tykkimiesten osuudesta silloin, kun Suomen itsenäisyys oli uhattuna.

Perinnetalon nimi viittaa meritoituneeseen komentaja Paul Georg Aaltoon ja hänen alaisuudessa olleisiin tykistöpatteristoihin, jotka olivat muodostettu pääosin Ilmajoelta kotoisin olleista miehistä.

Aalto palveli jo ennen sotia tykistöupseerina sekä puolustusvoimissa että suojeluskuntajärjestössä. Hän ei ollut pelkästään ansioitunut tykistöupseeri, vaan myös miehistön arvostama esimies. Aalto selvisi sodasta hengissä, eteni everstiluutnantiksi ja jäi eläkkeelle puolustusvoimista vuonna 1949.

1980-luvulla syntyi ajatus Aallon patteriston perinnetoimikunnalla oman museon perustaminen. Se mahdollistaisi patteriston perinteen keräämisen, tallentamisen ja esittelemisen uusille sukupolville.

Perinnetoimikunta hankki Ilmajoen Könnilllä sijainneen talon ja siirrätti sen nykyiselle paikalleen. Itse talo oli muutenkin merkittävä, sillä Aallon patteriston miehet olivat itse veistäneet sen aiemmin asemasotavaiheessa Kannaksella. Hirret siirrettiin sieltä junalla Ilmajoen Könnille eräälle sotaleskelle asuttavaksi.

Museossa on esillä paljon esineitä, mitkä liittyvät Aallon patteristoon, kuten karttoja, valokuvia, aseita ja tekstejä taisteluista ja taistelupaikoista. Erilaisia sodanajan muistoesineitä on nähtävänä useita. Museon henkilörekisteriin on tallennettu kaikkien tykistöissä palvelleiden veteraanien nimet. Myös sotilas- ja lotta-asusteita on nähtävänä.

Eräs mielenkiintoinen esine on parin litran ”parrunpätkä”, Rajamäen viinatehtaan etiketillä koristelu pullo. Pullon sisältö on kuuluisaa ”Marskin ryyppyä”. Kyseessä oli juomasekoitus, joka oli valmistettu akvatiitista, ginistä ja vermutista. Ruokaryypyn suunnittelija oli marsalkka Mannerheimin sodanaikainen adjutantti eversti Ragnar Grönvall.

Aallon perinnetalo sijaitsee museoalueella, aivan kirkkomuseon ja Ilmajoen kotiseutumuseon vieressä. Samalla reissulla voikin poiketa kolmeen erilaiseen museoon.

AALLON PATTERISTON PERINNETALO

Osoite: Ilkantie 16, Ilmajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Ilmajoen museo ja kirkkomuseo – museoalueen vieressä järjestetään Ilmajoen Musiikkijuhlat

LUE MYÖS: Puhelinmuseo sisältää ison kokoelman puhelin- ja teletoimintaan liittyvää esineistöä yli sadan vuoden ajalta

LUE MYÖS: Yli-Lauroselan talomuseon päärakennus sisustettiin 1900-luvun alun asuun

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.