Ilmajoen museo ja kirkkomuseo – museoalueen vieressä järjestetään Ilmajoen Musiikkijuhlat

ETELÄ-POHJANMAA / ILMAJOKI – Rakennus vaikuttaa hämmentävältä. Ilmajoen museo muistuttaa enemmänkin kirkkoa kuin perinteistä maaseudun kotiseutumuseota. ”Kirkkorakennus” on kuitenkin tarkoin suunniteltu tarkoitukseensa.

Arkkitehti Aarne Savela ja rakennusmestari Valle Antila laativat piirustukset Ilmajoen toisen 1600-luvulta peräisin olevan kirkon mukaan. Kirkonmallinen museorakennus valmistui vuonna 1914.

Ilmajoen museo on eräs maamme vanhimmista paikallismuseoista. Syykin on selvä, sillä sen on perustanut aikoinaan Ilmajoen maanmiesseura, joka on Suomen vanhin. Ilmajokelaiset maanviljelijät perustivat seuransa jo vuonna 1803.

Sen tavoitteena oli paikallisen maanviljelyn kehittäminen, mutta pian syntyi myös ajatus vanhojen maatalousesineistön tallentaminen tulevien sukupolvien ihmeteltäväksi. Sitä varten tarvittiin museo. Pian huomattiin, miten kokoelma alkoi karttua myös maatalouden ulkopuolelta tulevilla esineillä.

Kirkonmallinen museorakennus sijaitsee Ilmajoen keskustassa Kyrönjoen rannalla. Museoalueelle on siirretty myöhemmin tuulimylly, markkina-aitta ja Aallon patteriston perinnetalo ja entinen seurakunnan siunauskappeli.

Jälkimmäinen tuli lahjoituksena museolle. Hirsinen rakennus purettiin kirkon vierestä ja siirrettiin vuonna 1939 nykyiselle paikalle toisen ”kirkon” viereen. Kirkkomuseossa on esillä harvinaisia vuosisatoja vanhoja esineitä saarnastuolia myöten.

Kirkkomuseota vastapäätä sijaisteva Aallon patteriston perinnetalo. Nimi viittaa komentaja Paul Georg Aaltoon ja hänen alaisuudessa olleisiin tykistöpatteristoihin. Se oli muodostettu miehistä, jotka olivat pääosin kotoisin Ilmajoelta.

Museoalueen lähellä sijaitsee kookas mukulakivistä rakennettu linnaa muistuttava Ilkan patsas. Sen on suunnitellut Matti Visanti. Patsas on omistettu Jaakko Ilkan ja muiden nuijasodan sotureiden muistoksi. Ilkka mestattiin Kyrön kirkolla tammikuussa 1597 ja hänen ruumiinsa tuotiin silloisen Ilmajoen kirkon viereen kansan nähtäväksi. Kivinen rakennusmateriaalin sanotaan kuvastavan voimaa ja kestävyyttä. Muistomerkin sisällä on pyöreä ja holvikattoinen huone, joka on koristeltu mosaiikein.

Muistomerkin ympärillä on Ilkan kenttä. Nähtävänä on Ilkan patsaan ohella vuonna 1954 paljastettu Kalervo Kallion ideoima Raivaajapatsas. Museoalueen vieressä järjestetään Ilmajoen Musiikkijuhlat.

ILMAJOEN MUSEO JA KIRKKOMUSEO

Osoite: Ilkantie 16, Ilmajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aallon patteriston perinnetalo kunnioittaa ilmajokisten sotaveteraanien muistoa

LUE MYÖS: Puhelinmuseo sisältää ison kokoelman puhelin- ja teletoimintaan liittyvää esineistöä yli sadan vuoden ajalta

LUE MYÖS: Yli-Lauroselan talomuseon päärakennus sisustettiin 1900-luvun alun asuun

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.