Alavuden Veteraanien perinnehuone kertoo sotahistoriasta alavutelaisten sotilaiden näkökulmasta

ETELÄ-POHJANMAA / ALAVUS – Taidekeskus Harri sijaitsee kantatie 66:n varrella muutaman kilometrin päässä Alavuden keskustassa. Paikka on mitä kaunein Alavudenjärven rannalla ja on myös mukava pysähdyspaikka uintimahdollisuuksineen. Ranta on ohikulkijoiden suosiossa. Paikalta löytyy muun muassa uimakopit, laituri ja hyppytorni.

Taidekeskus Harri on kaupungin omistuksessa ja siellä järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Pysyvinä näyttelyinä ovat Arabian maitokannukokoelma, Toivo Kuula -huone, Matti Annala -seinä sekä Veteraanien perinnehuone.

Alavuden Veteraaninen perinnehuone ei ole suuren suurin, mutta se on sisustettu teemallisesti taidokkaasti. Perinnehuone kertoo suomalaisesta sotahistoriasta alavutelaisten sekä muiden eteläpohjalaisten sotilaiden näkökulmasta.

Monille perinnehuoneen vaikuttavin esine on taulu, mihin on kirjattu sodassa kaatuneiden alavutelaissotilaiden nimet. Lista on pitkä. Vitriinistä löytyy valokuvakansio, johon on tallennettu paikallisten sodassa kaatuneiden valokuvia. Pelkästään puna-armeijan suurhyökkäyksen aikana Vuosalmen taistelussa Kannaksella kaatui yli puolet talvisodan alavutelaisista sotilaista.

Lotta Svärd -järjestö on myös huomioitu. Sotavuosien aikana lotat toimivat lukuisissa maanpuolustusta tukevissa toimissa ja näin vapauttivat miehiä sotilaallisiin tehtäviin. Järjestö lakkautettiin Liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta vuonna 1944. Lakkauttamisesta huolimatta paljon järjestön toimintaan liittyvää esineistöä varastoitiin vinttien kätköihin. Myöhemmin ne otettiin uudestaan esille.

Myös Veteraanien perinnehuoneessa on esillä lottapukuja ja Lotta Svärd -tunnuksella koristeltuja posliiniastioita.

Asemansodan aikana puhdetyöt olivat suosiossa. Myytäväksi tarkoitettujen hyötyesineiden lisäksi valmistettiin koristeellisia muistoesineitä. Monet niistä on säilynyt perintönä seuraaville sukupolville. Perinnehuoneen vitriinissä on muutamia esillä.

Perinnehuoneessa on nähtävänä myös sodanaikaisia aseita. Pihamaalla on ihmeteltävänä ranskalainen haupitsi 155 H 17 vuodelta 1917.

VETERAANIEN PERINNEHUONE

Osoite: Harrintie 10, Alavus.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Jari-Matti Latvalan Rallimuseo – tarjolla on iso määrä ralliautoilun historiaa

LUE MYÖS: Sotavanhuksen museossa muistellaan Alavudella käytyä Suomen sodan voitokasta taistelua

LUE MYÖS: Toivo Kuula -huone on omistettu lahjakkaalle säveltäjälle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.