Jari-Matti Latvalan Rallimuseo – tarjolla on iso määrä ralliautoilun historiaa

ETELÄ-POHJANMAA / ALAVUS (Tuuri) – Toyotan rallitiimin tallipäällikkö Jari-Matti Latvala on vetänyt haalarit päällensä ja kumisaappaat jalkaansa. Monacossa aikaisemmin asunut, paljon maailmaa nähnyt maailmankansalainen ja pitkänlinjan ralliammattilainen on elementissään saadessaan puuhata autojen parissa. Vastapestyä historiallista menopeliä kelpaa esitellä.

Etelä-Pohjanmaalla Töysässä syntynyt ja eräs kaikkein kokenein MM-ralleja kolunnut rallikuski on tuttu näky nykyisellä kotipaikkakunnallaan Alavuudella – mikäli vain sattuu olemaan Suomessa. Tallipäällikön arkeen kuuluu vuoden aikana tehdyt useat työmatkat Japaniin. Latvala valittiin vuoden 2020 lopussa Tommi Mäkisen seuraajaksi.

Latvalan rallimuseon, viralliselta nimeltään JM-Rally Parc Fermé -rallimuseon, sijainti valtatie 18:n varrella on mainio. Jokainen ohikulkija ei voi olla sitä huomaamatta. Ja ohikulkijoita riittää, sillä Vesa Keskisen kuuluisa Tuurin kyläkauppa sijaitsee aivan vieressä. Ilmeisen usein shoppailusta kiinnostuneet menevät Keskiselle kauppaan, kun muut suuntaavat Latvalan rallimuseolle.

Toisen polven ralliammattilainen on tohkeissaan saadessaan esitellä omaa rallimuseotaan. Poika Latvalan kiinnostus autoihin syntyi jo lapsena. Ja mikä oli syntyessä, kun oma isä, Jari Latvala, oli itsekin aikoinaan rallikuski. Museossa on esillä Jari-Matin lapsuusajan Lokari-auto ja ensimmäinen karting-auto entisöityinä. Nähtävänä on myös 9-vuotiaana saatu Sunbeam Avenger aidossa 1970-luvun Colt-värityksessä.

Museotoiminnan alkuperäisenä ideoitsijana on ollut Jari-Matin äiti, Helena Latvala. Hän on ymmärtänyt kerätä vuosien aikana talteen monipuolisesti kaikkea mahdollista Jari-Matin ralliuraan liittyvää aina lapsuusvuosista alkaen. Kun tavaraa oli varastoitu eri paikkoihin, syntyi ajatus rallimuseon perustamiselle. Nyt arvokas esineistö on kaikkien nähtävänä.

Tuurissa vapaana ollut myymälätila muutettiin rallimuseoksi. Sen jälkeen museon toiminta on laajentunut ja tilaa on rakennettu lisää. Lopputulos on tyylikäs. Esillepanoon on panostettu ja tarjolla on autojen ohella monipuolisesti kaikkea muutakin ralliurheiluun liittyvää. Eikä täällä tarvitse olla rallimaailman asiantuntijakaan viihtyäkseen pidempään.

Museossa on nähtävää kahdessa kerroksessa: autoja, palkintoja, ajopukuja, kypäriä jne. Pelkästään isä Jari Latvalan alakertaan sijoitettu palkintokokoelma on vaikuttava. Museon toinen kerros on omistettu poika Jari-Matin uralle. Siellä on esillä myös Jari-Matin lapsuusajan idolille, Henri Toivoselle, kuulunutta ralliesineistöä.

Vaikka museo keskittyy erityisesti Toyotan historiaan WRC-autoja myöten, esillä on muitakin automerkkejä. Eivätkä kaikki autot ole vain Latvalan perheen kilpa-autoja, vaan nähtävänä on myös muiden kuljettajien käyttämiä ajoneuvoja. Esimerkiksi Juha Kankkunen, Marcus Grönholm, Sébastien Ogier, Didier Auriol ja Carlos Sainz ovat tuttuja nimiä ralleja seuraaville. Kilpa-autojen ohella esillä on myös muita autoja. Löytyypä kokoelmista myös muutama mopedi ja moottoripyörä.

Samoissa tiloissa on Latvalan yritys JML Sports Oy, joka rakentaa vanhoja ralliautoja ja niihin osia. Historiallisten rallien suosio kasvaa ja tilauksia sopivista kilpa-autoista tulee ympäri maailmaa. Museon yhteyteen on rakennettu myös laadukkaat, vuokrattavat saunatilat. Piha-alueella on lapsille tarkoitettu liikennepuisto. Rallimuseo on avoinna yleisölle vain kesäisin.

Annetaan Jari-Matin itse kertoa museostaan.

Ura:

– Syntynyt Töysässä vuonna 1985.

– Ensimmäinen MM-ralli vuonna 2002 Isossa-Britanniassa. Nuorin MM-osakilpailuvoittaja vuonna 2008.

– Ajanut MM-ralleja eniten maailmassa, 209 kilpailua. MM-sarjan hopeaa vuosina 2010, 2014 ja 2015. Rallin MM-sarjan pronssia vuosina 2012 ja 2013.

– Tallit ammattilaisvuosina: Ford (M-Sport) 2008–2012, Volkswagen Motorsport 2013–2016 ja Toyota Gazoo Racing 2017–2019.

– Rallin MM-sarjassa kilpailevan Toyotan tallipäällikkö.

JARI-MATTI LATVALAN RALLIMUSEO / J-M RALLY PARC FERMÉ

Osoite: Korventie 2, Tuuri (Alavus)

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Sotavanhuksen museossa muistellaan Alavudella käytyä Suomen sodan voitokasta taistelua

LUE MYÖS: Toivo Kuula -huone on omistettu lahjakkaalle säveltäjälle

LUE MYÖS: Alavuden Veteraanien perinnehuone kertoo sotahistoriasta alavutelaisten sotilaiden näkökulmasta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.