ETELÄ-POHJANMAA / ALAVUS – Taidekeskus Harrissa sijaitseva säveltäjä Toivo Kuulan elämälle omistettu huone on pieni ja anniltaan vaatimaton. Se ei kuitenkaan vähennä vierailun merkitystä, sillä paikkakunnan kuuluisuuden elämä oli poikkeuksellisen värikäs.
Väitetään jopa, että hän olisi ollut Jean Sibeliustakin lahjakkaampi.
Alavuudella vuonna 1883 syntyneen Kuulan ura musiikkimaailman huipulla jäi lyhyeksi, sillä säveltäjämestari kuoli nuorena, vain 34-vuotiaana. Tapaus on eräs Suomen rikoshistorian mystisimmistä murhista. Kuula sai erään riidan päätteeksi oman nimensä mukaisesti kuulan kalloonsa.
Jos hänen traaginen kohtalonsa on jäänyt muistoksi, sitä on myös Kuulan yksi sävellys: Häämarssi. Sen soidessa on moni suomalainen pari kävellyt kohti alttaria avioliiton solmimista varten. Ironista on se, että Kuulakin oli itse rakastunut, tosin väärään naiseen. Kuula avioitui vuonna 1905 luokkakaverinsa Rauha Nelimarkan kanssa, mutta jo parin vuoden jälkeen pariskunta oli asumiserossa.
Kun Kuula sävelsi Häämarssin, hän oli rakastunut kaunisääniseen laulaja Alma Silventoiseen. Kuula itse asiassa sävelsi Häämarssin Alman sisaren Emmin häihin. Ongelmana oli, että Kuula itse oli jo naimisissa. Kesti pitkään ennen kuin Kuula sai eron ensimmäisestä vaimostaan. Alma ja Toivo Kuula vihittiin vuonna 1914. Sinikka-tytär syntyi 1917.
Kuulan kerrotaan olleen äkkipikainen. Temperamentista tuli myös hänen kohtalonsa.
Sisällissodan päättyessä Kuulan pariskunta kutsuttiin Vaasan rykmentin II pataljoonan esikunnan vappulounaalle keväällä 1918. Juhlat jatkuivat Viipurin Seurahuoneella. Kun Alma lähti kotiin nukkumaan, Kuula jäi jatkamaan juhlimista.
Ilmeisesti juhlijat olivat vahvasti humalassa, kun Kuula riitaantui jääkäreiden kanssa. Kinastelu johti käsirysyyn. Kuula sai iskun kasvoihinsa. Niinpä hän otti vuorostaan puukon esiin ja viilsi erästä jääkäriä niskaan. Kuula lähti ulos pakoon, mutta kompastui. Yksi perään lähtijöistä ampui häntä niskaan kohtalokkain seurauksin. Kuula eli vielä muutaman viikon sairaalassa.
Säveltäjä kuoli 18.5.1918 Viipurin lääninsairaalassa. Näin viinanhuuruinen ravintolailta sai murheellisen lopun. Kuulan murhaajaa ei saatu koskaan selville. Oli erikoista, kun eräs kovimmista suomalaisaatteen kannattajista sai surmansa jääkärin luodista.
Taidekeskus Harri on kaupungin omistuksessa ja siellä järjestetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Pysyvinä näyttelyinä ovat Arabian maitokannukokoelma, Toivo Kuula -huone, Matti Annala -seinä sekä Veteraanien perinnehuone.
TOIVO KUULA -HUONE (Taidekeskus Harri)
Osoite: Harrintie 10, Alavus.
Kuolinnaamio.
LUE MYÖS: Jari-Matti Latvalan Rallimuseo – tarjolla on iso määrä ralliautoilun historiaa
LUE MYÖS: Sotavanhuksen museossa muistellaan Alavudella käytyä Suomen sodan voitokasta taistelua
LUE MYÖS: Alavuden Veteraanien perinnehuone kertoo sotahistoriasta alavutelaisten sotilaiden näkökulmasta