Veräjänkorvan museo syntyi pikkupojan omasta unelmasta

VARSINAIS-SUOMI / AURA – Keräily on sellainen tauti, joka kerran puraistuaan vain pahenee. Auralainen Ari Vilén tietää, mitä se käytännössä merkitsee. Veräjänkorvan museon perustaja on tuttu kotiseutuihminen useimmille seudun asukkaille.

Vanhat esineet ovat kiehtoneet Aria jo lapsesta lähtien. 1970-luvulla syntyi ajatus kerätä talteen nostalgiaa. Esineitä karttui siihen tahtiin, että vuonna 1987 oli aika perustaa niitä varten oma kotimuseo. Pikkupojan omaperäisestä unelmasta tuli täyttä totta. Harva alle 10-vuotias haaveilee omasta kotimuseosta.

Vanha saunakamari oli tullut täyteen. Uuden paikan valinta kävi helposti, sillä Veräjänkorvan päärakennus, lapsuusajan koti, oli juuri sopivasti tyhjentynyt. Tilaa saatiin myös sivurakennuksista. Ari Vilénin isoäidin isä Juho Veräjänkorva saapui tänne Oripään ja Pöytyän rajaseudulta.

Tilan päärakennus pystytettiin lähelle Auran keskustaa Aurajokilaakson kupeeseen. Enimmillään Veräjänkorvassa asui samanaikaisesti toistakymmentä henkilöä. Osa heistä oli talon piikoja ja renkiä. Nyt Veräjänkorvan päärakennuksella on ikää jo reilut toista sataa vuotta.

Kotimuseon huoneet on sisustettu eri aikakauden tyylein.  Löytyypä museosta vanhanajan sekatavarakauppa pikku tilpehööreineen. Talo pursuaa Arin sinne vuosien aikana tallentamia muistoesineitä. Niitä on jo noin 3 000. Ensin otettiin talteen se, mikä kotinurkista ja vintiltä löytyi. Tai paremminkin, mitä oli jäänyt jäljelle. 1950- ja 60 -luvuilla roinaa heitettiin surutta pois. Myöhemmin keruumatkat ovat laajentuneet ympäri Auranmaata ja Varsinais-Suomea.

Osa esineistä on ostettu huutokaupoista. Moni Veräjänkorvan esine on tullut lahjoituksena. Eräs arvokkaimmista on turkulaisen kellosepän jäämistö. Ari on pystyttänyt kellosepän verstaan kotimuseonsa entiseen piiankamariin.

Vilénin kotimuseo on avoinna kaikille, jotka ovat kiinnostuneita näkemään innokkaan kotiseutuihmisen harrastuksen tuloksen. Vuosittain on vaihtuvia näyttelyitä. Veräjänkorvan kotimuseolla on myös omat facebook-sivut.

VERÄJÄNKORVAN MUSEO

Osoite: Turuntie 103, Aura.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aurajoen maisematie on kappale kauneinta Varsinais-Suomea

LUE MYÖS: Koskipirtti on täynnä muistoja entisaikojen elämästä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.