Viirilän kotiseutumuseo sijaitsee kauniilla paikalla

UUSIMAA / RUOTSINPYHTÄÄ – Ruotsinpyhtää (Strömfors) oli aikoinaan oma kunta, mutta kuntaliitosten myötä se liitettiin Loviisan kaupunkiin. Viirilä on vastaavasti Ruotsinpyhtään alueella sijaitseva pieni kylä. Siellä sijaitsee pieni, mutta tunnelmallinen Viirilän kotiseutumuseo.

Harmaahirsinen ajanpatinaa huokuva torppa sijaitsee kauniilla paikalla. Rinteeseen pystytetyn päärakennuksen kuistilta avautuu poikkeuksellisen kaunis näköala. Eteen avautuu idyllinen eteläsuomalainen maalaismaisema. Päärakennuksen vanhimmat osat ovat 1700-luvulta. Nykyisellä paikallaan rakennus on ollut 1800-luvun lopulta lähtien.

Museorakennus tontteineen on saatu lahjoituksena 1960-luvulla. Siinä asuttiin vielä 1950-luvulla. Lahjoituksen myötä talo muutettiin talkootyöllä museoksi. Runsas esineistö on saatu myös lahjoituksina keräämällä niitä kylän muilta tiloilta. Pihapiirin savusauna ja luhtiaitta on siirretty tänne muualta.

Viirilän kotiseutumuseon esineistö ja vanhat huonekalut antavat hyvän kuvan, millaista elämä oli aikoinaan Suomen maaseudulla. Valkoiseksi rapattu massiivinen uuni hallitsee tupaa. Nähtävänä olevat esineet, astiat ja työkalut on aseteltu omille paikoilleen tarkoin harkiten.

Esillä on muun muassa patakoukkuun ripustettu pata lieden yläpuolella, kirnuja, kahviprännäri, vohvelirauta ja erilaisia kuppeja sekä kiuluja. Päre on asetettu pärepihtiin. Lattialla on reikätuoli pienten lastenhoitoa varten.

Tuvassa on esitelty hyvin lähinnä naisten kotitöihin liittyviä työmenetelmiä, kuten voin ja juuston valmistusta. Kangaspuut ja rukkikin ovat saaneet oman tilan tuvasta. Lattialle levitetyt räsymatot, kaappikello ja isännän tuvan nurkan piippuhylly pitkävartisine piippuinen luovat aitoa kodinomaista tunnelmaa.

Ulkovajassa on esillä ajoneuvoja, kuten kiesit ja kirkkoreki. Savusaunassa peseytymisen ohella pyykättiin, palvattiin lihaa, valmistettiin sahtia ja käsiteltiin pellavaa. Piha-aitassa on kaksi kesäkamaria ja puutöihin sekä suutarintöihin liittyviä työkaluja.

VIIRILÄN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Höjmossantie 4, Kuninkaankylä (Loviisa).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Strömforsin ruukki huokuu historiallista menneisyyttä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.