Vinkit Brysselin reissulle

Töykeä, ruma, korruptoitunut, likainen…Brysselistä esitetään usein kielteisiä adjektiiveja.

Bryssel on yhtä sekamelskaa. Suuresta kaupungista on aluksi vaikea saada kokonaiskuvaa. Mikään ei tunnu olevan käden ulottuvilla. Kaupungin karttakin on sekava ja sokkeloinen. Jopa Grand Placen hahmottaminen on aluksi vaikeaa.

Brysseliä on syytetty vanhan tuhoamisesta. Arvorakennuksia on purettu uusien lasipalatsien ja betonikolossien tieltä. Määrätietoinen kaupunkisuunnittelu on vierasta ja kaavoituskin vähän niin ja näin.

Aivan oma lukunsa ovat EU-korttelit ydinkeskustan ulkopuolella. Ensikertalaisella suu loksahtaa auki nähdessään mahtavat lasipalatsit: osa on onnistuneita, osa kaameita. Kaikesta näkyy, että raha ja valta ratkaisevat. Kaupunkilaiset suhtautuvat Euroopan unioniin ristiriitaisesti. Asuntojen hinnat ovat nousseet pilviin, toisaalta eri puolilta Eurooppaa tulevat hyvätuloiset virkamiehet myös kuluttavat paljon rahaa.

Purkuvimmasta huolimatta paljon kaunista on yhä jäljellä. Purettujen kaupunginmuurien paikalla kulkevat nyt leveät bulevardit. Kartalla ydinkeskusta sijoittuu näiden katujen sisään. Upea Grand Place kiltataloineen ja estotta lorottava pikkupoika Manneken Pis ovat alueen pakolliset kohteet.

Belgialla on yksi kuningas, kaksi kansaa ja kolme kieltä. Kuningas Albert (nyk. Kuningas Philippe) tasapainoili pohjoisten flaaminkieltä puhuvien flaamien ja eteläisten ranskaa puhuvien valloonien välillä. Bryssel on kaksikielinen, mutta käytännössä ranskankieliset ovat selvä enemmistö.

Belgialaiset ovat herkuttelijoita. Ulkona syödään ahkerasti, onhan Belgiassa huippuluokan ravintoloita neliömetriä kohden enemmän kuin Ranskassa. Sanotaan, että belgialainen keittiö vastaa laadultaan ranskalaista ja määrältään saksalaista.

979  Brysselin kaupunki perustetaan.

1406  Burgundin herttuat asettuvat Brysselin johtoon.

1531  Brysselistä tehdään Espanjan Alankomaiden pääkaupunki. Maata hallitsee Kaarle V Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan ja Espanjan sekä Alankomaiden kuninkaana.

1555  Kaarlen jälkeen valtaan nousee Filip II, joka vastaa uskonpuhdistukseen inkvisition avulla.

1568  Kansallismieliset kreivit Egmont ja Hornes mestautetaan Grand Placella.

1576  Oranian prinssin johdolla alankomaalaiset ja belgialaiset nousevat kapinaan espanjalaisia vastaan. Alankomaiden eteläiset maakunnat (nykyinen Belgia) palautetaan Espanjalle, mutta pohjoiset maakunnat säilyttävät protestanttisuuden.

1599  Filip II:n tytär Isabella muuttaa itävaltalaisen miehensä Albertin kanssa Brysseliin.

1695  Ranskalaiset tulittivat Brysseliä kostona alankomaalaisten ja brittien hyökkäyksille Ranskan rannikkokaupunkeihin.

1713  Belgian alue liitetään Itävaltaan.

1794  Belgia liitetään Ranskaan.

1815  Napoleonin hävittyä Waterloon taistelun Belgia palautetaan Itävallalle.

1830  Belgia itsenäistyy. Ensimmäiseksi kuninkaaksi valitaan saksalainen prinssi Leopold.

1914-1918  Saksa miehittää Belgian.

1940-1945  Saksa miehittää uudestaan Belgian.

1951  Kuningas Leopold III jälkeen valta siirtyy hänen pojalleen Baudouinille.

1957  EEC:n päämaja siirretään Brysseliin.

1967  Naton päämaja siirretään Brysseliin.

1993  Nykyinen kuningas Albert II vannoo virkavalan.

Brysselin kymmenen parasta

Grand Place

Grand Placelta Brysselin upeasta historiallisesta keskustasta on hyvä aloittaa tutustuminen kaupunkiin. Paikalle kannattaa tulla myös iltaisin, sillä aukio on valaistuna eräs Euroopan kauneimmista. Lukuisten kahviloiden ulkoterassit täyttyvät päivin ja illoin matkailijoista.

Kaupunginmuurit on jo aikoja sitten purettu, mutta kaupungin sydän Grand Place edustaa Brysselin keskiaikaista vaurautta. Näkymä on henkeä salpaava. Aukiota reunustavat toinen toistaan koristeellisemmat kiltatalot. Torin nykyilme on 1600-luvulta.

Keskiajalla kauppiaat ja käsityöläiset järjestäytyivät killoiksi. Sen aikaisten ammattiyhdistysten avulla puolustettiin ammatillisia oikeuksia. Kauppiaista ja käsityöläisistä tuli varakkaita ja vaikutusvaltaisia kansalaisia, jotka osallistuivat usein kaupunginhallintoonkin. Osoittaakseen mahtiaan ja vaikutusvaltaansa vauraat killat rakennuttivat kaupungin keskustaan isoja ja koristeellisia talojaan. Kiltojen rakentamat kirkot ja kiltatalot ovat esimerkkejä myöhäiskeskiajan arkkitehtuurista ja käsityöläistaidosta.

Grand Placen eteläsivulla on Laivureidentalo (nro 6), Lyhyttavarakauppiaidentalo (nro 7), Jousiampujientalo (nro 5), Tynnyrintekijöidentalo (nro 4), Rasvakauppiaidentalo (nro 3), Leipurientalo (nro 1 ja 2). Pohjoissivulla on komea Kuninkaantalo, joka toimii Kaupunginmuseona. Esillä ovat muun muassa Manneken Pisin asut. Itäreunalla sijaitsevat Vaakahuone, Brabatin herttuan talo. Eteläreunan kulmassa on Oluenpanijoidentalo, jossa on pieni olutmuseo.

Grand Placella on maalis-huhtikuussa (ti-su) kukkatori. Lintuja on myytävänä sunnuntaisin. Parillisina vuosina elokuussa koko aukion peittää upea kukkamatto.

Raatihuone

Grand Placen eteläreunan goottilainen Raatihuone on aukion mahtipontisin rakennus. Se on eräs Euroopan suurimmista kaupungintaloista. Rakennuksen julkisivu on 1400-luvulta, loppu on 1700-luvulta. Hieman epäsymmetrisesti sijoitetun tornin huipulla 96 metrin korkeudessa taspainoilee Pyhä Mikael, kaupungin suojelupyhimys. Tornista (400 porrasta) avautuu hieno näköala yli koko kaupungin.

Raatihuoneen sisätiloloissa toimii Brysselin matkailutoimisto. Sieltä voi tiedustella raatihuoneen sisätiloihin järjestettäviä opastettuja kierroksia. Niiden aikana näytetään muun muassa upea goottilainen istuntosali, jonka seiniä peittävät arvokkaat gobeliinit. Turistipisteestä kannattaa ottaa mukaansa mainio kaupungin julkaisema opaskirjanen karttoinen (Guide&Map). Se esittelee kaupungin kohteet yhteystietoineen ja aukioloaikoineen kattavasti.

Manneken Pis

Grand Placelta satakunta metriä sivummalle löytyy kaupungin vanhin asukas, Manneken Pis. Turistit vaeltavat solkenaan rue de l’Etuve -katua pitkin nähdäkseen Brysselin symbolin ja tullakseen kuvatuksi pikkupojan kanssa. Pissaavan pojanvesselin pieni koko on monelle yllätys, mutta se on silti Brysselin kuuluisin nähtävyys.

Samalla paikalla oli jo keskiajalla samantapainen patsas, mutta nykyinen on vuodelta 1619. Kaupungin viranomaiset pyysivät kuvanveistäjä Jerome Duquesnoyta tekemään uuden, jolla korvattiin vanha patsas. Ilmeisesti kyseessä oli pelkkä kaupungin katukuvaa koristava yksityiskohta, mutta pikkupoikaan liittyy monia legendoja. Erään mukaan poika oli pissinyt noidan ovea vasten ja noita taikoi vihoissaan pikkupojan patsaaksi.

Manneken Pis on vuosisatojen kuluessa aina välillä kadonnut. Syyllisiä ovat olleet muun muassa ranskalaiset sotilaat, mutta myös ilkikuriset opiskelijat. Muutaman kerran poika on viety turvaan pommituksilta.

Manneken Pis ei seiso aina pylvään päässä nakuna, sillä hän omistaa useamman sadan asun suuruisen vaatekokoelman. Aina välillä hänet puetaan uuteen lahjoituksena saatuun pukuun. Ensimmäinen asu on jo 1600-luvun lopulta. Puvut ovat esillä vitriinissä Grand Placen reunalla sijaitsevassa kaupungin museossa. Yksi asuista on saamelaisten kansallispuku kolmen tuulen kolkkahattuineen. Paikallinen Suomi-seura juhlistaa vappua perinteisesti lakittamalla Manneken Pisin.

Sarjakuvamuseo

Sarjakuvat ovat belgialaisille intohimo ja niihin suhtaudutaan vakavasti. Kaupungilla törmää tuon tuosta talojen seiniin piirrettyihin sarjakuvahahmoihin. Monet niistä, kuten Lucky Lucke, Smurffit ja Tintti, ovat suomalaisillekin tuttuja. Brysselin keskustassa on niin sanottu Comic Strip, sarjakuvafreskoreitti, jota seuraamalla voi samalla tutustua itse kaupunkiin. Karttoja saa matkailutoimistosta.

Suosittu sarjakuville omistettu museo sijaitsee upeassa Victor Hortan suunnittelemassa jugendrakennuksessa. Vuodelta 1906 peräisin olevassa talossa toimi aikoinaan Waucquezin tavaratalo.

Museo esittelee sarjakuvamaailmaa laajasti: arkisto, kirjasto, elokuvateatteri ja monipuoliset näyttelytilat. Toinen kerros on varattu kuuluisille belgialaisille sarjakuvapiirtäjille, kuten Hergélle. Hänen luomansa sankari Tintti on museon päähahmo.

Osoite: Rue des Sables 20.

Metro: Botanique, Gare Centrale, Rogier.

www.comicscenter.net

Intsrumenttimuseo (MIM)

Brysselin musiikkisoittimille omistettu museo on laajuudessaan maailman suurimpia. Jo itse rakennus, kaunis jugendtyylinen Old Englandin tavaratalo vuodelta 1899 on kiinnostava nähtävyys. Lähes 7000 soitinta neljässä kerroksessa (yhteensä 3000 m²) on määrä, josta ei selviä ihan lyhyellä käynnillä. Useita soittimia voi kokeilla itsekin. Eikä tarvitse olla edes soittotaitoinen, erilaisten instrumenttien testaaminen on mielenkiintoista. Etenkin lapset viihtyvät.

Soittimien esillepanoon on panostettu. Tunnelmallisessa museossa aika vierähtää nopeasti. Nälän yllättäessä ylimmässä kerroksessa on kahvila, josta avautuu myös hyvä näköala yli kaupungin.

Osoite: Rue Villa Hermosa 1.

Metro: Parc.

www.mim.be

Belgian kuninkaalliset taidemuseot

Lähellä Place Royalea sijatseva museokompleksi on paratiisi taidefriikeille. Kokoelmat ovat Euroopan laajimmat, jopa niin suuret, että yksi päivä ei riitä alkuunkaan. Nähtävänä ovat Historiallisen taiteen museon ja Modernin taiteen museon kokoelmat.

Historiallisen taiteen kokoelmat ulottuvat 1300-luuvlta 1800-luvulle. Pääpaino on flaamilaisilla taiteilijoilla. Tutut nimet, kuten Hans Memling, Hieronymus Bosch, Gerard David, Pieter Brügel, Peter Paul Rubens, Anthonius van Dyck, Frans Hals ja Rembrandt ovat edustettuina.

Modernin taiteen museossa keskitytään taiteeseen 1800-luvun lopulta 1900-luvulle. Kokoelmista löytyy kubismia, fauvismia, surrealismia ja abstraktia taidetta. Belgilaisten Magritten ja Woutersin ohella näytillä on Picasson, Mirón, Gauguinin ja Seurat’n töitä.

Historiallisen taiteen museo (Musée d’Art Ancien)

Osoite: Rue de la Régence 3.

Metro: Gare Centrale.

www.fine-arts-museum.be

Modernin taiteen museo (Musée d’Art Moderne)

Osoite: Place Royal 1-2.

Metro: Gare Centrale.

Parc du Cinquantenaire

Kuningas Leopold II rakennutti mahtipontisen aukion rakennuksineen Belgian itsenäisyyden 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Tuloksena oli komea puistokatu, muotopuutarha ja riemukaari, jonka siivissä toimii kolme museota. Puisto sijaitsee EU-korttelista itään. Perille pääsee metrolla (Merode, Schuman).

Musée du Cinquantenairessa on taide- ja historiallisten esineiden kokoelma. Esillä on muun muassa arvokkaita veistoksia ja mosaiikkeja muinaisesta Kreikasta ja Roomasta. Näyttelysaleja on yhteensä 140, joten aikaa pitää varata riittävästi.  Kuninkaalinen armeija- ja sotahistorian museo (Musée Royale de l’Armée et Histoire Militaire) on maailman suurimpia alansa museoita. Nähtävää riittää haarniskoista toisen maailmansodan aikaisiin lentokoneisiin.

Minerva, Imperia, Nagant, Germain ja Vivinus olivat johtavia belgialaisia automerkkejä ennen toista maailmansotaa. Sen jälkeen paikalliset autotehtaat siirtyivät suurempien ulkomaalaisten yritysten omistukseen. Lähellä nykyistä EU-korttelia sijaitseva Autoworld esittelee Belgian autohistoriaa 1800-luvun lopulta alkaen. Yli 400 auton kokoelmassa on muutama erikoisuus, muun muassa Belgian kuningasperheen ja Yhdysvaltain presidenttien Franklin D. Rooseveltin ja John F. Kennedyn käyttämät ajoneuvot. Brysselin automuseon harvinaisuus on Persian shaahille suunniteltu luksusauto. Ensimmäinen maailmansodan jälkeen projekti kuitenkin keskeytyi ja auto jäi toimittamatta Persiaan.

Musée du Cinquantenaire

www.kmkg-mrah.be

Kuninkaallinen armeija- ja sotahistorian museo

www.klm-mra.be

Autoworld

www.autoworld.be

Hortan kotimuseo

Belgialainen jugendarkkitehti Victor Horta suunnitteli monta taloa Brysseliin, mutta monet niistä on purettu. Onneksi hänen kotitalonsa ja ateljeensa on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Hortan museo sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella rue Ameréricainella, mutta siellä käynti on virkistävä kokemus. Arkkitehti suunnitteli kotinsa ja sen vieressä olevan ateljeen pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

Huoneet ovat valoisia ja ikkunoissa on lasimaalauksia. Pikantti yksityiskohta on talon keskellä oleva koristeellinen portaikko.

Osoite: Rue Ameréricaine 25.

Pyhä Mikaelin katedraali

Brysselin komein pyhättö on omistettu kaupungin suojelupyhimyksille Mikaelille sekä vähemmän tunnetulle Godulelle. Kirkkoa ei voi olla huomaamatta, sillä sen kaksoistornit nousevat 69 metrin korkeuteen pienen kävelymatkan päässä Grand Placelta.

Kirkon vanhin osa, alkuperäinen krypta, on romaaniselta ajalta 1000-luvulta. Nykyasu on sekoitus täys- ja myöhäisgoottilaisuutta. Kirkkoa on useamman otteeseen laajennettu ja koristeltu. Nyt sillä on pituutta 108 metriä ja leveyttä 50 metriä. 1980-luvulla kirkko kunnostettiin perusteellisesti.

Kirkon edustalla on 1800-luvulla valmistuneet komeat portaat, jotta koristeellinen julkisivu näkyisi hyvin. Sisätiloissa kiinnittyy huomio kauniisiin ikkunoiden lasimaalauksiin, jotka esittävät Raamatun tapahtumia ja Burgundin sekä Espanjan hallitsijoita. Barokkinen saarnastuoli vuodelta 1699 on sisätilojen kaunistus.

Osoite: Place St. Godule.

Mini-Europe ja Atomium

Brysselin Atomium -muistomerkin juurella sijaitsevassa minimaassa Mini-Europessa voi tehdä kiertomatkan eri puolille Eurooppaa. Euroopan unionin alueelta on kerätty 300 pienoismallia eri maista. Big Benin ja Eiffelin tornin tunnistavat kaikki. Suomesta mukana on Olavinlinna.

Osoite: Pruparck.

Metro: Linja 1, Heysel.

www.minieurope.com

Brysselin symboli Atomium säihkyy jälleen. Rakennelma on kokenut nuorennusleikkauksen. Aikaisemmin metallihäkkyrä oli päällystetty alumiinilla, nyt ruostumattomalla teräksellä.

Atomium on rauta-atomi 165 miljardia kertaa suurennettuna. Valtavankokoinen atomi  rakennettiin toisen maailmansodan jälkeiseen ensimmäiseen maailmannäyttelyyn vuonna 1958. Se onkin ainoa rakennelma, joka on jäljellä EXPO 58 –näyttelystä. Atomium sijaitsee Brysselin pohjoisosassa Heyselin kaupunginosassa.

102 metriä korkea Atomium symbolisoi aikakautensa taloudellista ja teknistä kehitystä sekä atomienergian rauhanomaista käyttöä. Pallot ja niitä yhdistävät putket näyttävät melko pieniltä, mutta niiden sisällä voi kulkea suuri määrä ihmisiä samanaikaisesti. Siirtyminen pallosta toiseen tapahtuu liukuportaiden avulla. Sisätiloissa on teemallisia näyttelyitä, muun muassa nyt valotetaan rakennuksen syntyä ja korjaustöitä. Atomiumin huipulla on näköalaravintola, josta voi ihailla Brysseliä yläilmoista.

Heyselin alueella on myös Mini-Eurooppa, jossa on Euroopan kuuluisimpien rakennusten pienoismalleja 70 eri Euroopan maasta. Suomesta on mukana Olavinlinna.

Osoite: Atomium-aukio, Bryssel.

Metro: Linja 1, Heysel.

www.atomium.be

Liikkuminen

Lentokentältä keskustaan

Brysselin lentokenttä Zaventerm sijaitsee 14 kilometriä keskustasta. Kentän ja keskustan (EU-kortteli ja NATOn päämaja) väliä kulkee STIP-yhtiön bussi. Päätepysäkiltä voi jatkaa metrolla (Schuman).

De Linj-yhtiön bussit kulkevat Pohjoisrautatieasemalle, Naton päämajaan ja Roodebeek-metroasemalle. Matka kestää kentältä keskustaan noin puoli tuntia liikenteestä riippuen.

Myös Brysselin rautatieasemilta, Cetral, Nord ja Midi, on junayhteys. Matkan kesto 30 minuuttia. Lippu kannattaa ostaa ennen junaan nousemista. Junat kulkevat keskiyöhön asti.

Lisätiedot www.brusselsairport.be

Kaupungilla liikkuminen

Suurin osa Brysselin nähtävyyksistä sijaitsee keskustassa kävelymatkan päässä toisistaan. Hotellin vastaanotosta saa yleensä hyvän ilmaiskartan. Se onkin tarpeen, sillä ydinkeskusta on sokkeloinen, joten eksyminen ainakin kerran on todennäköistä.

Tietyt mielenkiintoiset kohteet sijaitsevat kauempana, mutta perille pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä, metrolla, bussilla tai ratikalla. Pré-métro on keskustan ratikkaverkon osa, joka kulkee maan alla. Vuoroja ajetaan aamu kuudesta keskiyöhön asti. Aikataulut ovat näkyvissä asemilla ja pysäkeillä. Linjakarttoja saa metroasemilta ja matkailutoimistosta.

Metro on merkitty M-kirjaimella sinisellä pohjalla, bussi- ja ratikkapysäkit punavalkoisilla kylteillä. Bussit ja ratikat pysähtyvät vain tarvittaessa, joten halutessaan mukaan kyytiin, pitää kättä heiluttaa merkiksi kuljettajalle. Osa ratikkapysäkeistä on keskellä ajoväylää, joten kannattaa olla varovainen asuessaan ulos vaunusta.

Metro on siisti ja se on kulkuvälineistä nopein, esimerkiksi keskustasta menee vain muutama minuutti Schumanin asemalle EU-kortteleihin. Matka Atomiumin luo kestää noin parikymmentä minuuttia. Monet Brysselin metroasemat on koristeltu belgialaisten taiteilijoiden töillä. Kaupungin turistitoimistosta (Grand Place) saa ilmaisen esitteen.

Liikennettä hoitaa Société de Transports Intercommunaux Bruxellois (STIB). Sama lippu kelpaa kaikkiin. Vaihto-oikeus on tunti, mutta lippu on leimattava jokaisen vaihdon yhteydessä. Lippuja myydään STIB:n toimipisteissä, metroasemilla ja lehtikioskeissa.

Lisätietoja www.stib.be.

Brussels Card

Bryssel-kortilla (www.brusselscard.be) pääsee ilmaiseksi noin 30 museoon ja sen avulla voi käyttää julkisia kulkuvälineitä rajoituksetta. Kortilla saa myös alennuksia tietyissä baareissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Mukana saa myös kaupunginkartan. Etukäteen ostettuna internetin välityksellä (www.brusselsinternational.be) hinnat ovat edullisimpia. Takseja on runsaasti ja niillä matkustaminen on edullisempaa kuin Suomessa.

Majoitus

Tärkeänä kokouskaupunkina ja kansainvälisten yritysten toimipaikkana Bryssel tarjoaa runsaasti majoitusvaihtoehtoja. Liikematkailijoiden takia hintataso on kuitenkin melko korkea, mutta aivan keskustastakin löytyy hintalaatusuhteiltaan hyviä hotelleja.

Talvikuukausien hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin kesällä sesongin ollessa vilkkaimmillaan. Hienosta hotellistakin voi saada viikonloppuna yöpaikan kohtuuhintaan. Jos voi valita matkan ajankohdan, saa matkabudjetin riittämään huomattavasti pidempään. Messujen ja suosittujen kulttuuritapahtumien aikana hinnat nousevat.

Jos loma on lyhyt, kannattaa panostaa hotellin sijaintiin. Ydinkeskustassa sijaitseva majapaikka helpottaa suuresti, sillä tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä toistaan. Jos valitsee hotellin kaupungin laidalta, kannattaa se varata läheltä metroasemaa. Maanalaisella pääsee nopeasti keskustaan.

Myös EU-kortteliin pääsee sujuvasti metrolla. Keskustan hotelli kannattaa valita läheltä metroasemaa siirtymisen nopeuttamiseksi.

Omatoiminen voi myös etsiä itselleen sopivan majapaikan kansainvälisten hotellihakusivujen avulla (esimerkiksi www.booking.com, www.hotels.com). Majapaikan voi myös varata seuraavien internet-osoitteiden avulla: www.brusselsinternational.be ja www.brussels.org.

Hotel Noga

Viehättävä ja kodikas Hotel Noga on hinta-laatu-suhteeltaan hyvä valinta. Intiimitunnelmainen hotelli sijaitsee ydinkeskustassa Sainte Catherine -kirkon takana rauhallisella sivukadulla. Aamiainen runsas. Palvelu erittäin ystävällistä. Metroasema lähellä, josta suora yhteys EU-kortteliin.

Osoite: Rue du Béguinage 38.

Lue lisää

Hotel Atlas

Keskeisellä paikalla sijaitseva retrohenkinen hotelli sijaitsee Sainte Catherine -aukion tuntumassa. Suora metroyhteys EU-kortteliin. Brysselin parhaat kalaravintolat sijaitsevat kulman takana.

Osoite: Rue Vieux Marche aux Grains 30.

www.atlas-hotel.be

Ostokset

Brysselissä käsityötuotteet ovat olleet arvostettuja vuosisatojen ajan. Belgialaisella pitsinnypläämisellä on pitkät perinteet. Paikallista laatupitsiä pidetäänkin maailman hienoimpana. Keskustassa on useita liikkeitä, jotka myyvät käsintehtyjä nenä-, lautas- ja pöytäliinoja. Hinnat ovat myös sen mukaiset. Myytävänä on myös edullisempaa koneella tehtyä kiinalaista pitsiä.

Belgialaisen suklaan valmistaminen on taidetta. Käsintehdyt suklaakonvehdit ovat erikoisliikkeissä houkuttelevasti esillä. Niitä myydään myös kauniissa lahjapakkauksissa. Ja maku on tietysti herkullinen. Godvina tai Léonidas ovat tunnettuja konvehtiliikkeiden ketjuja. Neuhaus (Gallerie de la Reine) eräs tyylikkäimmistä Brysselin suklaapuodeista. Grand Placelta lähtevällä rue au Beurrella sijaitsee kuuluissa Dandoyn kauppa, joka myy herkullista marsipaania ja speculoos-pikkuleipiä.

Belgialaiset arvostavat antiikkia. Sitä myyvien kauppojen valikoima on laaja. Brysselin tunnetuimmat antiikkimarkkinat löytyvät Sablonin ja Marolles’n kaupunginosista, jotka ovat vain kivenheiton päässä Grand Placelta. Rue Blaes ja rue Haute -kaduilla on useita antiikki- ja taidekauppoja. Bryssel on ammattilaisten keskuspaikka, jossa ostajalta vaaditaan jo vankkaa asiantuntemusta.

Vähemmän arvokasta antiikkia ja kaiken maailman kierrätyskamaa löytää Marollesin kaupunginosan Place du Jeu-de-Ballen (auki joka päivä) ja Place du Grand Sablonin kirpputoreilta (avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin).

Gare du Midin rautatieaseman ympärillä on joka sunnuntaiaamu tori, jonka tunnelma on kuin Suoraan Pohjois-Afrikasta.

Grand Placen ympäristössä on useita turisteille suunnattuja matkamuistomyymälöitä. Eräs suosituimmista ostoksista lienee Manneken Pis, pissaavan kaupungin symbolin pienoismalli. Myös kristallia ja pitsiä on myytävänä.

Brysselistä puuttuvat isot tavaratalot. Ostosten teko keskittyy useammalle alueelle

Ydinkeskustaa kiertävän kehätien ulkopuolella sijaitsevan Avenue Louisen luksusputiikeissa myydään kallista huippumuotia. Alennusmyyntien (soldes) aikana voi tehdä todellisia löytöjä. Porte de Namurilta lähtee Chaussée d’Ixelles, joka on myös hyvä ostoskatu. Alueella on vaatekauppoja, erikoisliikkeitä ja ravintoloita. Sitä löytää myös

Grand Placen pohjoispuolella sijaitsevasta Galeries Royales St-Hubertin myymälöistä. Lasikattoinen kauppakäytävä on nähtävyys jo sellaisenaan. Se on Euroopan vanhin katettu ostogalleria vuodelta 1847.

Lähellä sijaitsee myös rue Neuve, Brysselin jalankulkijoille varattu vilkas ostokatu. Sen varrelta löytyvät useimmat tunnetut liikeketjut, kuten H&M, C&A, Esprit ja Pimkie. Ostosten lomassa voi levähtää kadun varren ruokapaikoissa. Kadun päässä on City 2 -ostoskeskus, jossa on yli 100 liikettä, muun muassa FNAC, musiikki- ja kirjamyymälä. Samasta paikasta voi ostaa lippuja konsertteihin ja muihin tilaisuuksiin.

Centre de la Monnaien ostoskeskuksessa lähellä pörssiä voi tehdä ostoksia sateellakin.

DOD-ketju (Chausée de Louvain 16 ja 41, rue du Bailli 91)) myy merkkivaatteiden jäännöseriä.

La Boutique de Tintin (rue de la Colline 13) myy suositun sarjakuvahahmoon Tinttiin liittyvää kamaa.

Syömään, juomaan

Brysselin parasta antia saattaa olla ruokailu. Michelinin tähdet takaavat huippulaatua kaipaaville, mutta pienemmälläkin rahalla selviää. Ja aina saa vatsansa täyteen, sillä Brysselissä annokset ovat suuria. Täällä gourmet-ruokaa ovat ranskalaiset perunatkin, jotka nimestään huolimatta ovat alun perin belgialaista perua.

Vaikka voidaan puhua belgialaisesta keittiöstä, niin todellisuudessa naapurimaiden, etenkin Ranskan vaikutus on suuri. Nyky-Brysselissä murkinakirjoa ovat kasvattaneet lukuisat etniset ravintolat: uusia kreikkalaisia, vietnamilaisia, kiinalaisia, japanilaisia, pohjoisafrikkalaisia ravintoloita avataan lähes päivittäin.

Monenlaisen tarjonnan vuoksi myös hintahaitari on melkoinen. La Maison du Cygne -luksusravintolassa maksetaan satasilla, Grand Placen lähimaastossa turistikujilla syö päivän menun edullisemmin.

Belgialaisten intohimona on frites eli ranskikset, joiden valmistusprosessi eroaa totutusta. Place Jourdaan-aukion Antoine-grillikioskin luukulla on aina pitkä jono, koska sieltä saa kaupungin parhaat ranskalaiset. Ne paistetaan kahdessa erilämpöisessä öljyssä ja tarjoillaan isosta paperituutista runsaan majoneesin kera.

Toinen intohimo ovat simpukat, moules, joita syödään alkupaloiksi vadillinen. Moules et frites tarkoittaa simpukoita ranskanperunoiden kera! Usein näkee ravintoloiden terasseilla houkuttelevasti esille laitettuja meren herkkuja: hummereita, simpukoita, ostereita. Vaikka Brysselissä ollaan sisämaassa, on kaupungin kalaravintoloiden tarjonta tasokas. Ne ovat keskittyneet Sainte Catherine -kirkon ympäristöön.

Kuuluisin pääruoka lienee waterzooi, kermaisessa lihaliemessä haudutettua kanaa

Olut on Belgiassa elintarvike. Laatu on korkea ja valikoima laaja. Useimmat olutmerkit ovat suomalaisille tuntemattomia pienpanimoiden suuresta määrästä johtuen. Suosituin vaihtoehto on kirsikkaolut, kriek. Oluen kanssa voi napostella leivänpaloja ja juustoja. Olutta ei vain juoda, vaan sitä käytettään ruuan valmistuksessa, kuten muhennoksissa ja kastikkeissa.

Brysselissä ei pidä unohtaa kahviloita, joissa voi nauttia kupposen nostalgisissa tunnelmissa.

Kulinaristi saattaa nyrpistää nenäänsä Grand Placen tuntumassa olevan rue des Bouchers´n turistiravintoloille.  Täällä väkeä ainakin riittää, ruoka on kohtuuhintaista ja annokset suuria. Terasseilta on mukava seurata ohikulkijoita. Läheisellä rue des Dominicansilla on myös kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Kannattaa katsastaa myös keskustan lasilla katettujen lasikäytävien tarjontaa (Galerie du Roi, Galerie du la Reine ja Galerie des Princes).

La Maison du Cygne

Brysselin arvostetuimmasta ravintolassa myös hinnat ovat sen mukaiset. Herkkusuu saanee rahoilleen vastinetta.

Osoite: Grand Place 9.

www.lamaisonducygne.be

Comme Chez Soi

Monet pitävät Brysselin parhaana ravintolana. Hummeri ja ankka ovat sen kaksi erikoisuutta. Gourmet-ruuasta joutuu myös maksamaan.

Osoite: Place Rouppe 23.

www.commechezsoi.be

La Belle Maraîchère

Paikallisten suosima kalaravintola lähellä Sainte Catherine -kirkkoa.

Osoite: Place Sainte Catherine 11.

www.labellemaraichere.com

Chez Jacques

Ulkoa vaatimattomalta näyttävä ravintola on aina täynnä. Sisustuskin on vaatimaton, mutta maittava ruoka on paikallisten suosiossa.

Lue lisää

Osoite: Quai aux Briques 44.

Café Metropole

Saman nimisen hotellin katutasossa sijaitseva kuuluisa pariisilaistyylinen kahvila kristallikruunuineen ja nahkasohvineen tarjoaa nostalgisen elämyksen. Tyylikkäästi pukeutuneet tarjoilijat palvelevat auliisti kunhan ehtivät, sillä asiakkaita on yleensä paljon. Heitä odotellessa voi ihastella kahvilan kaunista sisustusta.

Osoite: Place de Broukère 31.

Lue lisää

Iltamenot

Brysselin illan voi aloittaa illastamalla ravintolassa tai siirtymällä pubiin nauttimaan belgialaisia oluita. Näin tekevät monet paikallisetkin. Baarit ja kahvilat ovat tärkeä osa Brysselin iltaelämää. Turistit valloittavat Grand Placen ympäristön kapakat. Aidoimmat baarit löytyvät muun muassa Place St Géryn ja rue Antoinen varrelta.

Belgialainen juo olutta liki 100 litraa vuodessa. Merkkejä löytyy useampi sata, ja tilastojen mukaan belgialainen oluenryystäjä maistelee vuosittain kahdeksaa erilaista olutmerkkiä. Suurin osa anniskelupaikoista on isojen panimoketjujen omistuksessa ja siksi merkkivalikoima on aina tietyssä pubissa rajoitettu.

Lähes kaikissa paikoissa on pöytiintarjoilu. On kohteliasta tervehtiä sisään tullessa. Olutlistalta tilataan haluttu olutmerkki. Tilaukset maksetaan lähtiessä. Ranskassa käytössä olevaa kaksoislaskutusta (baaritiskillä halvemmat hinnat) ei Belgiassa ole. Kari Likovuoren toimittama teos ”Brysselin parhaat olutravintolat” esittelee lähes kaikki kaupungin anniskelupaikat.

Brysselissä on yökerhoja laidasta laitaan, osaan sisäänpääsyvaatimukset vaatetuksen suhteen saattavat olla tiukat. Tosibilettäjän kannattaa hankkia paikan päällä The Bulletin -lehti, joka kertoo runsaasti eri menopaikoista. Lisäksi internet-osoite www.brusselsinternational.be esittelee seikkaperäisesti yli 100 Brysselin baaria ja kahvilaa, yökerhoa sekä elävän musiikin esityspaikkaa.

Myös kattavat internet-sivut www.noctis.com tarjoaa laajan tietopaketin Belgialaisesta yöelämästä gay-paikoista yöravintoloihin. Erilaisten klubien, diskojen ja erotiikkapaikkojen lista on lähes loputon.

Belgiassa järjestetään juhlia, joiden juuret ulottuvat kauas keskiajalle asti. Suosituimpien festivaalien tapahtumia järjestetään aamusta yömyöhään. Heinäkuun Ommegang, kaupungin vaikutusvaltaisen kiltojen 1500-luvun mahtiaikaan liittyvä tapahtuma on tunnetuin. Toukokuussa Brysselin kansainvälinen taidetapahtuma tansseineen, teattereineen ja oopperoineen värittävät kaupunkikuvaa.

Toukokuussa järjestetään Brysselin Jazz Marathoniin (www.brusselsjazzmarathon.be) liittyviä kansainvälisiä tapahtumia eri puolilla kaupunkia; konserttisaleissa, puistoissa, kulttuurikeskuksissa ja kahviloissa. Esiintyjiä on eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Tarjolla on modernia, perinteistä, bluesia, rockia, funk- tai latinojazzia. Jammailuun on mahdollisuus toki myös muuna aikana. Internetsivut www.brusselsinternational.be esittelee kaupungin päivittäisen jazztarjonnan.

Huhtikuu on omistettu klassiselle musiikille ja kuningatar Elisabethin mukaan nimetylle tapahtumalle, johon liittyy arvostettu musiikkikilpailu ja lukuisia konsertteja. Tapahtuma on järjestetty jo yli 50 vuoden ajan. Kilpailu järjestetään kolmena vuotena peräkkäin, jonka jälkeen pidetään tauko. Tapahtumapaikkana on taidekeskus Bozar (Palais des Beaux Arts).

Elokuvia voi alkuperäiskielellä katsella kahdessakin elokuvakeskuksessa. UGC (place Brouckère) käsittää kahdeksan salia ja Kinepolis (Bruparck) peräti 26 salia, jossa on myös yksi jättikokoinen IMAX-valkokangas.

Klassinen musiikki

Palais des Beaux Arts

Belgian kansallisorkesterin kotisali. Tunnetaan myös nimellä Bozar. Kulttuurikeskuksen laajasta tarjonnasta löytyy lisätietoa Bozarin nettisivuilta. Arkkitehti Victor Hortan suunnittelema rakennus on nähtävyys jo sinällään. Siihen voi tutustua myös opastetuilla kierroksilla.

Osoite: Rue Ravenstein 23.

www.bozar.be

Théâtre Royal de la Monnaie

Brysselin tunnetuin teatteri tarjoaa oopperaa ja balettia.

Osoite: Place de la Monnaie.

www.lamonnaie.be

Théâtre Royal de Toone

Arvostettu marionettiteatteri, joka esittää laadukkaita klassikkoja ja belgialaisia kansansatuja.

Osoite: Petite rue des Bouchers 21.

www.toone.be

Forest National

Suuri konserttisali sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella. Esiintyjinä kansainvälisiä tähtiä. Perille pääsee raitiovaunuilla.

www.forestnational.be

Brysselin faktat

Sijainti: Bryssel sijaitsee keskellä Belgiaa ranskaa ja flaamia puhuvien belgialaisten välissä.

Asukkaita: Vajaa miljoona.

Kieli: Virallisesti kaksikielinen, mutta käytännössä ranskaa puhutaan yleisemmin.

Uskonto: Katolilaisuus on valtauskonto, jonkin verran protestantteja ja muslimeja.

Raha: Euro.

Kansalliset juhlapäivät: Uusi vuosi, pääsiäinen, toukokuussa Kristuksen taivaaseenastumisen päivä ja helluntai, 22.6. itsenäisyyspäivä, 15.8. Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivä, 1.11. pyhäinpäivä, 11.11. ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivä, joulu.

Aikaero Suomeen: -1 tunti.

Lisätietoja: www.brusselsinternational.be, www.bruxelles.irisnet.be, www.belgique-tourisme.net, www.brussels.org

Turistitoimisto

Osoite: Grand Place, Kaupungintalo.

Suomen suurlähetystö

Osoite: Avenue des Arts 58.
www.finlande.be

Manneken Pis / Atomium.

Mini-Europe.

Autoworld.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU