Wanha Harsu pihapiireineen on kuin tekisi aikamatkan menneisyyteen

PIRKANMAA / KARKKU – Urpo ja Maiju Vuorenoja elävät unelmaansa. Karkussa sijaitsevan Harsun tilan rakennukset ja idyllinen pihapiiri ovat olleet pariskunnan silmäterä jo vuosien ajan. Eläkeajasta nauttiva musiikinopettaja ja kanttori Upi omistaa vaimonsa kanssa aidon museokodin.

Käytännössä pariskunta asuu ja elää arkeaan omassa museokodissaan.

Isäntä ja emäntä haluavat omien sanojensa mukaan antaa tämän päivän ihmisille ikkunan, josta voi katsella sisään ja ulos, menneeseen ja tähän päivään. Edellytykset ovat ainakin hyvät, sillä Wanha Harsu pihapiireineen on kuin tekisi aikamatkan menneisyyteen.

Omistajapari haluaa kunnioittaa yli 100 vuotta vanhan talon historiaa. Harsun elämää voikin aistia usean sukupolven ajalta. Ja mikä parasta, isännältä ja emännältä eivät tarinat lopu.

Karkku on entinen kunta Pirkanmaalla. Palviala on Karkun merkittävin kylä. Wanha Harsu on aina ollut kylän sydän. Talossa on toiminut kestikievari 1800-luvulta 1930-luvulle sen aikaisen isännän kuolemaan asti. Pihapiirissä on toiminut muun muassa pakari, paja ja tuulimylly. Vielä nykyisinkin pihan nurmikonleikkauksesta huolehtivat lampaat.

Karkku tunnetaan vanhoista harmaakivikirkoistaan. Sastamalan Pyhä Marialle omistettu kirkko toimii nykyisin tiekirkkona sekä siellä järjestetään vuosittain mainetta saanut vanhan musiikin päivät Sastamala Gregoriana. Alueella on myös elvytetty vanha kirkkovaellusperinne. Wanha Harsu kesällä suosittu taukopaikka kirkkovaeltajalle ja matkailijalle.

Reitin voin aloittaa Harsun pihalta ja päättää Vammalan keskustaan. Monet tekevät matkan patikoiden, fillarilla tai moottoripyörällä. Toki omalla autollakin pääsee. Matkan varrella on neljä kirkkoa: Karkun, Sastamalan, Pyhän Olavin ja Tyrvään kirkot. Junalla pääsee takaisin Harsuun. Ohjeita ja neuvoja saa Harsun isännältä ja emännältä.

Harsun erikoisuutena on kaksi kookasta ulkoseimiä. Urpu ja Maiju Vuorenoja ovat ulkomaanmatkoiltaan keränneet seimiteemoja ja toteuttaneet niitä Harsussa. Komein seimistä on napolilainen seimi, jonka jokainen veistos on erillinen, mutta samaan kokonaisuuteen suunniteltu. Harsun seimille on vapaa pääsy. Etenkin joulun aikaan tunnelmallinen Harsun piha on suosittu nähtävyys.

Kannattaa tutustua ennen vierailuaan Wanhan Harsun informatiivisiin sivuihin.

WANHA HARSU

Osoite: Maakunnantie 17, Karkku (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.