Vehoniemen automuseoon voi tutustua maksutta

PIRKANMAA / KANGASALA – Olavi Salliselle autot olivat sydämen asia. Innostus menopeleihin tuli Olavin isältä Toivo Salliselta, jonka yhden miehen ja auton muodostamasta työparista paisui iso kuljetusalan yritys. Olavi jatkoi isänsä aloittamaa yritystoimintaa, kunnes 1980-luvun omistajavaihdosten myötä alkoi uusi aikakausi: Vehoniemen automuseoon panostaminen.

Kaikki sai alkunsa jo 1950-luvun lopulla, kun Olavi Sallinen hankki ensimmäisen kunnostettavan museoauton, Rygby Touring vuosimallia 1925. Ensimmäistä veteraaniautoa seurasi seuraava. Nälkä kasvoi syödessä: Ford T, ”Iso musta” eli Marmon Big Eight, Renault Nervasport, Chervolet Capitol Truck, Studebaker State Commander, Ukko-R.E.O. SpeedWagon 2J5 jne.

Kokoelman kasvaessa oli aika perustaa niitä varten museo. Olaville ei kelvannut mikään syrjässä oleva teollisuusalue, vaan paikka, joka jo sellaisenaan kiinnostaisi matkailijoita. Sopiva paikka löytyi Kangasalan Vehoniemen harjulta.

Olavin museosuunnitelmat aiheuttavat paikkakunnalla melkoista pärinää. Uskottiin, että ”autoromut” pilaavat harjun maisemat. Nykyisin Vehoniemen automuseosta on tullut Kangasalan kulttipaikka, suosittu taukokohde. Osa syy suosioon on se, että pääsy tasokkaaseen museoon on ilmainen. Monet käyvät täällä useampaa kertaan.

Museon kokoelmia uudistetaan myös tasaisin välein. Museon perustaja Sallinen voi tyytyväisenä seurata pilven reunalta, miten jälkipolvi pitää hyvää huolta museosta.

Automuseon vieressä sijaitsee Vehoniemen vuonna 1927 valmistunut näkötorni. Sen huipulta voi ihastella Kangasalan järvi- ja harjumaisemia. Kangasala on motoristien ja autoista kiinnostuneiden paratiisi, sillä muutaman kilometrin päässä sijaitsee Mobilia, tieliikenteen alan valtakunnallinen erikoismuseo. Myös sen perustamisessa Olavi Sallisella oli iso rooli.

VEHONIEMEN AUTOMUSEO

Osoite: Vehoniemenharjuntie 92, Kangasala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kangasalan Lepokoti on ainutlaatuinen kohde Suomessa – talo on täynnä Adler-suvun omaperäisiä esineitä

LUE MYÖS: Kangasalan kotiseutumuseon ylin kerros on omistettu osasto kangasalaiselle Jalmari Finnelle

LUE MYÖS: Mobilia – auton ja tien museo ei ole pelkkä museo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.