Mobilia – auton ja tien museo ei ole pelkkä museo

PIRKANMAA / KANGASALA – Kaksi autoihin erikoistunutta museota vierekkäin! Kangasalan maisemissa Vehoniemen automuseo ja Mobilia, tieliikenteen alan valtakunnallinen erikoismuseo, sijaitsevat vain muutaman kilometrin päässä toisistaan. Molempien museoiden perustamisen taustalla on sama henkilö, Olavi Sallinen.

Nyt kumpainenkin museo toimii erillisenä, toinen toistaan täydentäen. Ei siis ihme, että Kangasalasta on tullut motoristien ja autoista kiinnostuneiden suosittu tutustumiskohde.

Mobiliaa ylläpitää säätiö, jonka taustalla on lukuisa määrä auto- ja tiealan yhteisöä Liikenneministeriöstä Liikenneturvaan. Mobilia ei ole pelkkä museo, vaan se tarjoaa myös museoajoneuvojen korjauspalveluita, kokoelmille säilytystilaa sekä suorittaa tieteellistä tutkimustyötä. Tasokkaat vaihtuvat näyttelyt houkuttelevat vierailemaan toistamiseen. Alueella on myös lasten liikenne- ja leikkipuisto sekä hyvä uimaranta.

Mobilian kokoelmat muodostuvat säätiön omistamasta kokoelmasta sekä yksityisten ajoneuvoista. Mobilia vuokraa asiakkailleen hyvän säilytyspaikan, jossa historiallinen ajoneuvo on myös muiden ihailtavana.

Mobilia omistaa myös laajan kuva- ja kirjakokoelman. Kokoelmiin tallennetaan jatkossakin tulevilta vuosikymmeneltä suomalaisten liikkumisen kannalta keskeistä auto- ja liikennehistoriaa. Mobilia myös vuokraa nostalgisia autoja esimerkiksi hääautoiksi.

Eräs Mobilian mielenkiintoisimmista pysyvistä osastoista on kuuluisille rallikuskeille ja heidän ajokeilleen perustettu Tähtigalleria, Rally Hall of Fame. Muun muassa nimet Vatanen, Mäkinen, Aaltonen, Blomqvist ja Sainz on ikuistettu tähtiajajien listalle.

Rally Hall of Fameen nimetään ralliautourheilussa menestyneitä ajajia tai muita vaikuttajia vuosittain Suomen MM-rallin yhteydessä. Ralliautoja, kuten myös museon omia sekä yksityisten omistamia klassikkoautoja voi ihailla lasin takaa.

MOBILIA

Osoite: Kustaa Kolmannen tie 75, Kangasala.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kangasalan Lepokoti on ainutlaatuinen kohde Suomessa – talo on täynnä Adler-suvun omaperäisiä esineitä

LUE MYÖS: Mobilia – auton ja tien museo ei ole pelkkä museo

LUE MYÖS: Vehoniemen automuseoon voi tutustua maksutta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.