Yläneen kotiseutumuseo on Varsinais-Suomen parhaimmistoa

VARSINAIS-SUOMI / YLÄNE – Maitolaituri. Kivinen kilometritolppa. Riukuaita polun molemmin puolin. Yläneen kotiseutumuseo ottaa vieraansa vastaan tunnelmallisesti. Heti näkee, miten täällä on panostettu entisaikojen ilmapiirin luomiseen yksityiskohtia myöten. Ei ihme, että paikallinen kotiseututyö on myös valtakunnallisesti palkittu.

Kauniilla paikalla aivan Yläneen keskustassa sijaitseva museo on Varsinais-Suomen parhaita paikallismuseoita. Erikoisuutena on perinnekasvimaa, joka edustaa lajivalikoimallaan yläneläisiä kasvikantoja.

Ensimmäinen kotiseutumuseon alueelle siirretty talo oli Yli-Jokelan päärakennus. Siinä asuttiin vielä 1950-luvulla. Tuvan päädyssä on vuosiluku 1832. Museoalueen toinen päärakennus, Teinilän talo, oli asuttuna 1970-luvulle asti, kunnes se siirrettiin museomäelle. Tunnettu yläneläinen, itseoppinut kasvitieteilijä Antton Korva, asui Teinilän talossa vuosikymmenien ajan.

Korva syntyi vuonna 1888 ja kuoli 1960-luvun alkuvuosina. Hänen siskonsa Lyyli meni naimisiin Teinilän isännän kanssa. Lyylin veli Antton muutti myös Teinilään. Hän avusti isäntää tilan maataloustöissä. Aina kun vapaa-aikaa heltisi, Antton tutki ahkerasti paikallisia kasveja. Hänestä tulikin melkoinen kasvien asiantuntija. Jopa yliopistotason professorit kävivät kysymässä häneltä neuvoja. Anttonin muistoksi museomäellä on kasvitarha, johon on siirretty Teinilän pihalta tuotuja kasveja.

Yläneen kotiseutumuseo käsittää toistakymmentä rakennusta. Kahden päätalon lisäksi alueella on aittoja, luhti, sepän paja, savusauna, tuulimylly, riihi ja lato. Suurin osa rakennuksista on Yläneeltä. Museon erikoisuutena on historiallinen koululuokka tämän vuosisadan alkupuolelta. Yksi Teinilän talon huoneista on omistettu Korvalle. Kesä on vilkasta aikaa, sillä museomäellä järjestetään suosittuja teemallisia tapahtumia.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Liisantie 13, Yläne.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Yläneen Luontokapinetti houkuttelee vieraita kauempaankin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.