Sähkömies Savolainen pukeutuu iltaisin raitapaitaan

Kun tuomaroinnin aloittaa nuorena, ehtii tuomitsemaan monta peliä. Juha Savolaiselle tuhannen pelin tuomaroinnin rajapyykki on jo lähellä. Kun pelejä kertyy useita viikon aikana, pitää sähkötöitä siviilissä paiskivan perheellisen tuomarin aikatauluttaa menonsa.

Suomessa jääkiekkotuomarit eivät ole päätoimisia. Savolainen tekee normaalia työpäivää, mutta onneksi työantaja ja lähin esimies ovat kilpaurheilua ymmärtäviä. Tarvittaessa löytyy joustoa.

– Minulle kertyy pekkaspäiviä, palkallisia vapaapäiviä, joita voin käyttää tuomaritehtävien hoitamisiin. Kotona perheen aikataulu määräytyy jääkiekon kautta. Tuomaroinnit merkitään ensimmäisinä kalenteriin. Vastaavasti silloin, kun ei ole ottelua, on minun vuoroni joustaa vaimoni menoille. Pelipäivinä lastenhoito jää minulta vähemmälle, mutta se korvataan sitten muina päivinä, kertoo Savolainen.

Monella tuomarilla on taustalla jääkiekon pelaaminen. Näin myös Savolaisen kohdalla.

– Aloitin jääkiekon harrastamisen 5-vuotiaana Turun Palloseurassa. Kun A-juniori-ikä lähestyi, lopetin pelaamisen ja menin tuomarikurssille. Tykkään lätkästä, ja tällä tavoin tuomarina voin olla mukana lajissa. Aloitin tuomaroinnin vuonna 2004, joten neljätoista kautta olen ollut mukana. Aloitin junnupeleistä, ja nyt on tilastoihin merkitty jo useampi liigapelikin.

Savolaiselle on kertynyt kymmenessä kaudessa ennätykselliset yli 200 Mestisottelua. Kun mukaan lasketaan kauden kaikki eri sarjatasojen noin 80 ottelua, tullee 1 000 tuomaroitua ottelua täyteen vuoden kuluttua.

Harrastuksensa ansiosta Savolaiselle kertyy paljon matkakilometrejä, mutta onneksi linjatuomarin etuna on monet paikallispelit.

– Harvoin joutuu tulemaan yömyöhään kotiin, kun linjatuomarilla on usein paikallispelejä. Tällä kaudella on ollut kuusi peliä Kokkolassa, kaksi niistä oli keskellä viikkoa. En voi kieltäytyäkään. Sinne mennään mihin pelit määrätään. Tällä haetaan sitä, kuka on oikeasti sitoutunut toimintaan.

Yksi kiekko-ottelu kestää pari tuntia. Käytännössä tuomarilta menee yhteen otteluun moninkertainen aika.

– Otteluun valmistautuminen alkaa jo edellisenä päivänä heti päivätöiden päättymisen jälkeen. Varusteet pitää pakata valmiiksi. Kassista pitää löytyä muun muassa alasuoja, polvisuojat, kypärä, luistimet, tuomariasu, kyynärpääsuojat ja mahdollisesti rannesuojat. Pelipäivän ruokahuoltokin tulee miettiä etukäteen. Illalla myöhään käyn vielä läpi otteluvalvojan kokoamia klippejä edellisistä peleistä.

Ottelupäivänä hallille saavutaan noin pari tuntia ennen pelin alkua. Takana on normaali työpäivä.

– Pukukopissa tarkistan ensimmäiseksi, että kaikki tarvittavat varusteet ovat mukana. Sen jälkeen menemme ulos ottamaan alkulämmöt ja haukkaamaan raitista ilmaa. Ennen ottelun alkua käymme vielä jäällä lämmittelemässä. Kun pelaajat tulevat jäälle ottamaan alkulämpöä, poistumme pukukoppiin venyttelemään ja keskittymään itse otteluun.

Eivätkä tuomaritehtävät pääty edes loppuvihellykseen. Vielä seuraavana päivänäkin riittää tehtäviä.

– Ottelun jälkeen otteluvalvojan kanssa käydään peli läpi. Sen jälkeen suihku, vaatteidenvaihto ja syöminen hallilla. Seuraavana päivänä käyn vielä edellisen päivän ottelusta tehdyt klipit ja palautteen läpi. Tämä kaikki kuuluu ottelukohtaiseen korvaukseen. Itse ottelutapahtumaan kuluu noin viisi tuntia. Kun lasketaan viikossa kolmeen otteluun käytetty kokonaisaika, päädytään noin 24 tuntiin.

Tuomareiden koskemattomuus on itsestäänselvyys. Kiekkopelissä kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Linjatuomareiden tehtävänä on mennä tappelupukareiden väliin, selvittämään kaoottisia ”torikokouksia”.

– Kerran tuli luistimesta viilto poskeen. Siitä selvittiin tikeillä. Pahiten sattui kerran Mikkelissä, kun läheltä tullut lämäri osui korvaan. Sen seurauksena korvalehti halkesi. Aloituksessa mailanlapa on iskenyt suoraan silmäkulmaan. Kaikki ovat tulleet tietysti vahingossa.

Vaikka Savolaiselle on kertynyt jo satoja otteluita tuomittavaksi, on hänellä myös tulevaisuuden tavoitteita.

– Tavoite on yhä päästä linjatuomariksi Liigaan ja sitä kautta voisi päästä myös kansainvälisiin turnauksiin. Päätuomaritehtävätkään eivät ole tulevaisuudessa poissuljettuja

Tuomareiden oma koppi on suljettu paikka, jonne ulkopuolisilla ei ole asiaa. Juha Savolainen, Niklas Narvanmaa, Pekka Virta ja Juho Ylä-Rotiala valmistautuvat otteluun.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!