Ahkerat lukutoukat (Simo Helenius)

Itäisen Pitkäkadun varrella sijaitseva Samppalinnan koulurakennus tyhjentyi oppilaista ja henkilökunnasta. Koulurakennus ja sen takana sijaitseva palloiluhalli puretaan. Tontti on kaavoitettu uusille asuinkerrostaloille.

Kadun varrella, koulurakennuksen edessä, sijaitsee (ainakin toistaiseksi) Simo Heleniuksen (s. 1942) betonista tehty veistos Ahkerat lukutoukat vuodelta 1975. Siinä kolme tiedonhaluista lasta, kaksi tyttöä ja yksi poika, ryömivät kuin toukat suuren kirjan läpi. Mittasuhteet ovat tarkoituksella pielessä. Kirja on luonnollista kokoa paljon suurempi kuin teoksen lapset.

Kuvataiteilija Heleniuksen humoristista kädenjälkeä voi nähdä eri puolilla Turkua. Esimerkiksi ulkoveistoksista Kissa-Kallu sijaitsee Nummenpakalla, Utelias on Aunelan koulun pihamaalla, Romuenkeli Koroisten veistospuistossa ja Poika ja meri löytyy Linnankadulta (34) asunto-osakeyhtiö Auranrannan sisäpihalta. Jälkimmäistä pääsee ohikulkija katsomaan Linnankadun puolelta.

Suurin osa Heleniuksen julkisista teoksista sijaitsee Turun seudulla, mutta niitä löytää muistakin maamme kaupungeista aina ulkomaita myöten.

Helenius on syntynyt Turun läänin Koskella, kuten kunnan toinenkin kuuluisa kuvanveistäjä Yrjö Liipola. Heleniuksen tie vei 1960-luvun lopulla Koskelta Turkuun ja Turun Taideyhdistyksen piirustuskouluun.

Heleniuksen ensimmäinen näyttely järjestettiin Wäinö Aaltosen museossa vuonna 1969. Tämä paikka tuli hänelle muutenkin tutuksi, sillä Helenius oli usean vuoden ajan töissä museolla. Heleniuksen oma ateljee sijaitsee Raunistulan puutaloalueella.

Ahkerat lukutoukat on valettu 1970-luvun hengen mukaisesti betoniin. Pronssi ja etenkin karkeasti pintakäsitelty puu on eräs Heleniuksen usein käyttämä materiaali. Tyypillistä hänen taiteelleen on kierrätysmateriaalien käyttö.

”Simo Heleniuksen betoniveistoksessa nimeltä Ahkerat lukutoukat lapsifiguurit ryömivät suuren kirjan läpi Samppalinnan koulun edustalla. Mittasuhteiltaan kirja on luonnollista kokoa huomattavasti suurempi lapsiin nähden, viitaten kirjojen mielikuvituksellisiin mahdollisuuksiin ja immersiiviseen voimaan. Teoksesta paistavat taiteilijalle ominaisesti lämpö ja huumori.” (TMK, Turun museokeskus)

AHKERAT LUKUTOUKAT

Osoite: Itäinen Pitkäkatu 45, Turku.

KARTTA

Kissa-Kallu .
Utelias.
Romuenkeli.
Poika ja meri.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.