Aleksis Kivi asui Fanjunkarin torpassa Charlotta Lönnqvistin vuokralaisena

UUSIMAA / SIUNTIO – Ilman tomeraa, mutta hyväntahtoista Charlotta Lönnqvistiä Suomessa olisi kansalliskirjailijoita ehkä yksi vähemmän. Charlotta muistetaan henkilönä, joka antoi Aleksis Kivelle kodin ja mahdollisuuden kirjoittamiseen.

Siuntion Fanjunkars on vanha sotilastorppa. Kivi asui torpassa 1863-1870 Charlotta Lönnqvistin vuokralaisena. Täällä Kivi kirjoitti lähes kaikki tunnetuimmat elinaikanaan julkaistut teoksensa: Seitsemän veljestä, Kihlaus, Karkurit, Lea, Margareta jne. Juorutkaan eivät tuotteliasta kirjailijaa häirinneet. Moni paheksui Charlottaa. Hän asui 20 vuotta nuoremman naimattoman miehen kanssa.

Kun Kiven syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta, sen kunniaksi avattiin Fanjunkarsin kotimuseo 1934. Kiven työhuone entisöintiin alkuperäiseen asuunsa. Hankkeen taustalla oli paikallinen kotiseutuyhdistys. Museo ehti toimia vain kymmenen vuotta. Se jäi rauhansopimuksen mukaisesti Neuvostoliitolle vuosikymmeniksi.

Porkkala luovutettiin takaisin 1956. Alkuperäiset asukkaat saattoivat palata takaisin nähdäkseen, miten oma kotitalo oli tuhottu. Myös Fanjunkarsista oli jäljellä vain kivijalka. Suomalaiset toivoivat rakennuksen säilyttämistä. Ei ole varmuutta, miksi venäläiset purkivat kansalliskirjailijamme kodin.

Vähitellen sodan jälkeen syntyi ajatus Kiven kodin jälleenrakentamisesta. Kesti kuitenkin 50 vuotta ennen kuin se toteutui. Aleksis Kiven päivänä 10.10.2006 vihittiin Fanjunkars käyttöön. Sitä ennen oli jo paljastettu pihamaalla Charlotta Lönnqvistin ja Aleksis Kiven muistolaatta.

Fanjunkars Siuntion keskustassa on nykyisin monipuolinen kulttuuritalo. Aleksis Kiven huone on entisellään. Vanhan Fanjunkarsin ja kirjailijan omat esineet museohuoneessa vievät mielen 1800-luvulle.

FANJUNKARS

Osoite: Fanjunkarsintie 1, Siuntio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Gårdskullan maatalousmuseo on Suomen suurin yksityinen museo

LUE MYÖS: Siuntion kotiseutumuseon kokoelmat poikkeavat perinteisistä talonpoikaisteemoista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.