Siuntion kotiseutumuseon kokoelmat poikkeavat perinteisistä talonpoikaisteemoista

UUSIMAA / SIUNTIO – Huomio! Gränszon, Rajavyöhyke, Frontier Zone! Pääsy ilman lupaa kielletty! Siuntion kotiseutumuseo ei ulkopuolelta eroa juurikaan monista muista vanhoista puutaloista. Sisäpuolella odottaa kuitenkin yllätys. Museon kokoelmat poikkeavat perinteisistä talonpoikaisteemoista.

Pikantti lisä museon teemanäyttelyyn on saatu historiallisesta Porkkalan vuokrakaudesta. Siuntiostakin lohkaistiin osa Neuvostoliitolle. Vuosikymmenien pituiseksi määrätty vuokra-aika päättyi yllättäen jo 1956. Nykyinen kotiseutumuseo sijaitsee Porkkalan alueen ulkopuolella. Edellinen sijaitsi Fanjunkarsissa, kansalliskirjailija Aleksis Kiven kodissa. Sen venäläiset tuhosivat Porkkala-vuosien aikana.

Siuntion nykyisen kotiseutumuseon päärakennus on entinen Fredriksbergin koulurakennus, Siuntion ensimmäinen koulu. Pihalla on kaksi aittaa, liiteri, matala parituparakennus ja vahtimestarin asunto. Niin sanotussa Petroffin talossa on täydellinen hammaslääkärin vastaanoton varustus. Se oli toiminnassa 1930-1987.

Päärakennuksessa on esillä alueelta löydettyjä kivikauden aikaisia työkaluja. Yksi sinisävyinen huone pursuaa suomalaista isänmaallisuutta. Huoneen seinillä on tunnettujen suomalaisten suurmiesten muotokuvia.

Seuraavaan huoneeseen on tallennettu Siuntion kirkon vanhat urut. On onni, että ne oivallettiin ottaa talteen. Urkupilleissä on yhä jäljellä remontissa syntyneet lommot. Kunnan omistamaa museota hoitaa ruotsinkielinen kotiseutuyhdistys Hembygdens Vänner i Sjundeå.

Museoalueen reunasta lähtee viitoitettu polku Krejansbergetille. Sieltä löydät neljä pronssikauden hiidenkiuasta. Mäen päältä avautuu komea näköala Siuntion ympäristöön. Kaunis näkymä on ikuistettu moniin maalauksiin.

SIUNTIO KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Pappilantie 22 b, Siuntio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis Kivi asui Fanjunkarin torpassa Charlotta Lönnqvistin vuokralaisena

LUE MYÖS: Gårdskullan maatalousmuseo on Suomen suurin yksityinen museo

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.