Askolan kotiseutumuseo toteutettu ammattimaisesti

UUSIMAA / ASKOLA – Askolan kotiseutumuseo täydentää mainiosti alueen monipuolista matkailutarjontaa. Vanhaan viljamakasiiniin sijoitettu kotiseutumuseo on poikkeuksellisen tasokas. Kahdessa kerroksessa on nähtävää niin runsaasti, että täällä vierähtää pidempikin tovi. Museon monipuolinen anti on asetettu esille ammattimaisen taidokkaasti.

Askolan ensimmäinen viljamakasiini perustettiin jo 1750-luvulla. Nykyinen rakennus on myöhemmältä ajalta (1840), kuten oven yläpuolelle piirretty vuosiluku paljastaa. Pitäjänmakasiinin tarkoituksena oli toimia lainapankkina katovuosien varalle. Lainattu vilja maksettiin korkoineen takaisin seuraavana vuonna.

Askolan viljamakasiini oli ahkerassa käytössä. Lainatoiminnasta saatiin hieman ylimääräistä rahaakin. Sitä käytettiin muun muassa opettajan palkkaamiseen. Viljamakasiinin käydessä tarpeettomaksi, Askola-seura sai manttaalikunnalta rakennuksen käyttöönsä kotiseutumuseon perustamista varten. Museo avattiin 1972.

Askola on eräs Suomen vanhimmista asuinpaikoista. Niinpä museon ylimmäisen kerroksen arkeologisesta kokoelmasta on saatu näyttävä esihistoriallinen osasto. Kartta, joka kuvaa jääkauden jälkeistä aikaa, havainnollistaa, miten merenranta oli lähempänä kuin nykyisin. Kartta esittelee, miten ensimmäiset asukkaat saapuivat Askolan seudulle. Kivikauden väkeä saapui sekä idästä ja etelästä.

Askola on kuuluisa leipäpitäjä. Askolalainen leipä on tunnettu miedosti happamasta maustaan. Reikäleipää leivottiin vain pari kertaa vuodessa. Ennen aittaan varastoimista leipä kuivui tovin tuvan vartaissa. Museo näyttelyssä kerrotaan leivän tarinan viljan kylvöstä torimyyntiin. Askolalainen pitopöytä aidon näköisine herkkuineen kiinnittää huomion.

Eräs museon mielenkiintoisimmista yksityiskohdista on puinen polkupyörä 1900-luvun alusta. Askolan tunnetuimille nähtävyyksille, hiidenkirnuille, on oma osastonsa.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Nalkkilantie 4, Askola.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Askolan hiidenkirnut opittiin tuntemaan jo koulussa

LUE MYÖS: Johannes linnankosken museo sijaitsee kirjailijan nuoruusajan talossa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.