Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan

UUSIMAA / ESPOO – Tervetuloa telttailemaan! Oittaan leirintäalueen tienvarsimainos vaikuttaa äkkiseltään melko irvokkaalta. Vuonna 1960 neljä pääkaupunkiseudun nuorta lähtikin telttailemaan Oittaalle, Bodomjärven maisemiin. Surullisena tuloksena oli eräs rikoshistoriamme kuuluisin veriteko. Kolme nuorta kuoli silmittömän väkivallan uhrina.

Suomessa on tapahtunut muitakin kuuluisia henkirikoksia. Kyllikki Saari, Kytäjän kartano, Tulilahti, Sirkka Liisa Waljus, Janne Aikala, Tarja Kivelä, Jammu-setä tai Kokemäen uunisurma ovat syöpyneet ihmisten muistikuviin.

Bodomjärvelle löytää helposti. Kehä Kolmoselta seurataan Oittaan leirintäalueen opaskylttejä. Ensin ajetaan Kunnarlantietä, jolta käännytään Oittaantielle kohti suosittua uimarantaa. Murhapaikka sijaitsee niemenkärjessä uimarannan lähellä.

Bodomjärven sijainti keskellä ruuhka-Suomea tekee siitä suositun lomakohteen, vaikka Bodom kuulostaa yhä kolkolta. Neljä ammattikoululaista lähti helluntaina 1960 moottoripyörillä telttaretkelle. Murhaaja iski aamuyöstä. Kahta uhria puukotettiin useampaan kertaan. Uhrit olivat saaneet myös iskuja pään seudulle.

Yksi jäi henkiin, Nils Gustafsson, jolla oli ruhjeita päässä. Uhrit ja puolitajuton Gustafsson löydettiin seuraavana aamuna. Ainoalla henkiin jääneellä Nils Gustafssonilla ei ollut minkäänlaisia muistikuvia tapahtumista.

Murhatutkinta oli laaja. Potentiaalisia syyllisiäkin löydettiin, mutta näyttö uupui. Selvittämätön rikos jäi vuosiksi pöytälaatikkoon. 2000-luvulla tutkinta sai uuden käänteen. Jo eläkeikään ehtinyt Gustafsson pidätettiin. Hän sai syytteen kolmen nuoren murhasta. Murhapaikka eristettiin uudelleen poliisitutkintaa varten. DNA-teknikka toi esiin uusia seikkoja murhatapahtumiin. Mutta näyttö ei riittänyt ja Gustafsson vapautettiin.

BODOMJÄRVI

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista

LUE MYÖS: Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen

LUE MYÖS: Espoon automuseo herättää paljon muistoja

LUE MYÖS: Espoon kaupunginmuseo KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas

LUE MYÖS: Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille

LUE MYÖS: Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde

LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen

LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari

LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti

LUE MYÖS: Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.