Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen

UUSIMAA / ESPOO – Valitettavasti Helinä Rautavaara (1928-1998) ei ehtinyt nähdä unelmansa lopullista toteutumista. Todennäköisesti hän olisi pitänyt näkemästään. Harvalle suomalaiselle on omistettu museo hänen omalla nimellään. Alun perin Espoon WeeGee-rakennuksen suojissa oli hämmästyttävä etnografinen museo. Sen peruskokoelma koostui Helinä Rautavaaran lukuisilta ulkomaanmatkoiltaan tuomista esineistä.

Nykyisin museo sijaitsee espoolaisessa kauppakeskus Entressessä. Tunnelma uudessa paikassa on huomattavasti vaisumpi kuin aikoinaan WeeGee:ssä. Moni uudelleenkävijä joutuukin pettymään nykymuseon annista.

Akateemisen koulutuksen saanut Rautavaara opiskeli Helsingin yliopistossa psykologiaa ja kasvatustiedettä. Hän kävi myös Ylioppilaslehden toimittajakurssin. Rautavaara lähti ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen 1954. Sen jälkeen uusia reissuja kertyi toinen toisensa perään. Maailmanmatkaaja opittiin tuntemaan Suomessa Rautavaaran aikakausilehtiin kirjoittamista värikkäistä matkatari-noistaan. Intomielisen löytöretkeilijän matkat suuntautuivat Afrikkaan, Lähi-itään, Kaakkois-Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Tarkoituksena oli kerätä materiaalia väitöskirjaa varten. Se ei koskaan valmistunut, mutta Rautavaaralle kertyi kosolti kokemuksia eri maiden uskonnoista, rituaaleista ja pakallisista elämäntavoista.

Helinä Rautavaara matkusti fillarilla tai liftaten. Hän tallensi kokemuksiaan kirjoittamisen ohella myös valokuvaamalla ja äänittämällä. Matkoilta kertyi mukaan mittavan suuri määrä eri kulttuureihin kuuluvia esineitä. Innokkaan keräilijän kokoelmiin kuuluu tuhansien esineiden lisäksi kymmeniä tuhansia valokuvia, satoja tunteja äänitteitä ja kymmeniä tunteja kaitafilmejä.

Rautavaara otti elämäntehtäväkseen valistaa suomalaisille vieraista kulttuureista. Hän ehti osallistua museon suunnitteluun, mutta kuoli vuonna 1998 vain muutamaa kuukautta ennen Helinä Rautavaaran museon avaamista yleisölle.

HELINÄ RAUTAVAARAN MUSEO

Osoite: Siltakatu 11, Espoo, Kauppakeskus Entresse.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan

LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista

LUE MYÖS: Espoon automuseo herättää paljon muistoja

LUE MYÖS: Espoon kaupunginmuseo KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas

LUE MYÖS: Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille

LUE MYÖS: Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde

LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen

LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari

LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti

LUE MYÖS: Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.