Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

UUSIMAA / ESPOO – EMMA on Suomen paras paikka kokea taidetta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä taiteesta sekä tukea oppimista. Näin on kirjattu Espoon taidemuseon EMMA:n toimintasuunnitelmaan. Haastavan tavoitteen on mahdollistanut kuopiolaissyntyinen Herman Saastamoinen. Hän oli 1900-luvun alun tunnettu liikemies. Hermannin vuonna 1876 perustamasta perheyrityksestä tuli eräs Kuopion tunnetuimmista.

Suvun perintöä on mittavista taidekokoelmistaan tunnettu Saastamoisen säätiö. Teollisuussuvun alun perin omaan kotiin hankitut parituhatta teosta muodostavat nyt EMMA:n pysyvän näyttelyn rungon. Kerrallaan on esillä noin 500 Saastamoisen kokoelmaan liittyvää teosta. Kokoelma muodostuu pääasiassa 1900-luvun alun suomalaisten ekspressionistitaiteilijoiden teoksista.

EMMA:n omaan taidekokoelmaan kuuluu noin 2 500 teosta. Ne on sijoitettu muun muassa Espoon virastoihin ja julkisiin tiloihin. Osa kokoelmasta on esillä EMMA:ssa. Pääpaino on kotimaisessa nykytaiteessa, mutta myös kansainvälistä modernia taidetta on nähtävänä. Saastamoisen kokoelman ohella EMMA:n suojissa on muitakin lahjoituskokoelmia, kuten kuvanveistäjä Raimo Utriaisen veistoksia ja maalauksia.

Myös keräilijänä tunnettu Kyösti Kakkosen ja taiteilija Osmo Valtosen töitä näkee EMMA:n taidemuseoon. EMMA:n suojissa on myös Tapio Wirkkalan ja hänen vaimonsa Rut Brykin tuotantoa.

Taidemuseo EMMA sijaitsee WeeGee-taloksi nimetyssä entisessä Weilin & Göösin painotalossa Espoon Tapiolassa. Betonirakennus valmistui 1960-luvulla ja muutettiin Suomen suurimmaksi näyttelykeskukseksi (noin 5 000 m²) 2000-luvulla.

WeeGeen suojissa on EMMA:n lisäksi useita muitakin museoita ja kulttuurialan toimijoita. Museo avasi ovensa vuonna 2006. Samalla sisäänpääsylipulla pääsee Emman lisäksi Futuro-taloon, Mauri Kunnas -näyttelyyn sekä Espoon kaupunginmuseoon (KAMU), jotka toimivat kaikki samoissa tiloissa. Museon vieressä sijaitsevat Museo Leikki sekä Suomen kello- ja korumuseo Kruunu.

EMMA:n nimi tulee museon englanninkielisestä nimestä, Espoo Museum of Modern Art. Emmalle myönnettiin Vuoden museo -palkinto keväällä 2018.

Valokuvat ovat kesältä 2023.

MODERNIN TAITEEN MUSEO EMMA

Osoite: Ahertajantie 5, Espoo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bodomjärven mysteeri – murha ei vanhene koskaan

LUE MYÖS: Futuro-talo oli oman aikakauden idea tulevaisuuden kodista

LUE MYÖS: Helinä Rautavaaran museo on nykyään sijoitettu kauppakeskukseen

LUE MYÖS: Espoon automuseo herättää paljon muistoja

LUE MYÖS: Espoon kaupunginmuseo KAMU:n vanhin esine on mammutin hammas

LUE MYÖS: Mauri Kunnas -näyttely sopii kaiken ikäisille – myös lapsimielisille aikuisille

LUE MYÖS: Museo Leikki yhdistää eri sukupolvet – museon suosikki on hienosti toteutettu pienoisrautatie

LUE MYÖS: Suomen kello- ja korumuseo Kruunu on täysin uusi museokohde

LUE MYÖS: Suomen Luontokeskus Haltia tarjoaa omanlaisensa elämyksen

LUE MYÖS: Talomuseo Glims oli aikoinaan suosittu kestikievari

LUE MYÖS: Tarvaspään oli Akseli Gallen-Kallelan ateljeekoti

LUE MYÖS: Villa Elfvikin luontotalo houkuttelee lapsiperheitä ja tunnelmallisen kahvilan ystäviä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.